چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

نیمکت علیه سلامت


نیمکت علیه سلامت

ـ «آخ کمرم!»
ـ مادر که خنده‌اش گرفته بود، گفت: «چی؟»
ـ دختر دستی به موهایش کشید و مداد را روی کتاب فارسی‌اش گذاشت: «منم مثل مادرجون کمردرد گرفتم!» ...
او شوخی نمی‌کرد. نمی‌خواست از زیر بار …

ـ «آخ کمرم!»

ـ مادر که خنده‌اش گرفته بود، گفت: «چی؟»

ـ دختر دستی به موهایش کشید و مداد را روی کتاب فارسی‌اش گذاشت: «منم مثل مادرجون کمردرد گرفتم!» ...

او شوخی نمی‌کرد. نمی‌خواست از زیر بار درس خواندن هم شانه خالی کند. کمرش واقعا درد می‌کرد و این مشکلی است که بسیاری از دانش‌آموزان این روزها به دلیل نامناسب بودن و غیراستاندارد بودن نیمکت‌های مدارس پیدا می‌کنند.

آمارهای غیررسمی‌ آموزش و پرورش نشان می‌دهد ۷۰ درصد دختران راهنمایی و دبیرستان -یعنی از هر ۱۰ نفر، هفت نفر- دارای مشکلات ستون فقرات هستند.

این در حالی است که مناسب نبودن میز و نیمکت‌ها، غیراستاندارد بودن ارتفاع و کف آنها و بد نشستن از جمله عوامل مهمی‌ بود که کارشناسان آنها را در پیش آمدن این امر دخیل می‌دانند. شاید در ابتدا این موضوع به نظرتان ساده بیاید اما باید بدانید برخی مشکلات ستون فقرات نیازمند جراحی است که هم هزینه‌های بالایی دارد و هم عوارض جانبی آن زیاد است.

بی‌توجهی به این امر در حالی رخ می‌دهد که معاون توسعه، نوسازی و تجهیز مدارس آموزش‌ و پرورش چندی پیش به خبرگزاری مهر گفته بود: «میز و نیمکت‌هایی که در سال گذشته ساخته شده و به مدارس تحویل داده‌ایم طبق استانداردهای کشوری نیستند.»

سیدباقر مسلمی ‌با اعلام این مطلب و در پاسخ به این سوال که سازمان‌های سازنده میز و نیمکت مدارس برای سال تحصیلی جاری از چه مرکزی مجوزهای استاندارد را کسب کرده‌اند، گفت: «ما موظف به کسب مجوز از سازمان‌های استاندارد نیستیم و استانداردی از هیچ سازمانی اخذ نکرده‌ایم.»

او که پیش از این عنوان کرده بود تا سال ۸۶ استانداردی برای ساخت میز و نیمکت‌ها وجود نداشته و از سال ۸۷ شرکت‌های طرف قرارداد با سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس باید از مراکز استاندارد صنعتی مجوز می‌گرفتند، گفته که آموزش و پرورش با یکی از دانشگاه‌های کشور برای استانداردسازی تجهیزات آموزشی قراردادی منعقد کرده است.

مسلمی‌ در پایان تاکید کرد: «سعی ما بر این است که این طرح تا سال دیگر اجرایی شود و حداقل بتوانیم بخشی از تجهیزات آموزشی خود را با رعایت استانداردها تولید کنیم.» این موضوع در حالی روند کند خود را دنبال می‌کند که کارشناس مسوول توسعه تربیت بدنی آموزش و پرورش شهر تهران هم در این‌باره گفته بود: «دیواره‌های پشت و کف نیمکت‌های مدارس استاندارد نیستند و در نتیجه به عضله و عروق خونی دانش‌آموزان فشار وارد می‌کنند و این امر باعث تغییر ساختاربدنی دانش‌آموزان و عادات غلط در طرز نشستن آنها می‌شود.» به گفته حسین قاسمی،‌ میز و نیمکت مدارس از ورق و چوب و آهن است که برای نشستن دانش‌آموزان راحت نیست و مسوولان نوسازی و تجهیز مدارس باید به آن رسیدگی کنند.

سحر حبیبی