جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مروری بر ادبیات نظری مناطق آزاد دنیا


مروری بر ادبیات نظری مناطق آزاد دنیا

یکی از عوامل بسیار مهم در عدم توفیق مناطق آزاد ایران , ناشناخته بودن ماهیت فلسفی ایجاد مناطق آزاد و نحوه عملکرد آن ها است متن حاضر تلاش می نماید با معرفی مفاهیم مناطق آزاد , فضایی شناخته شده از مناطق آزاد را پیش و روی خوانندگان بگشاید

نخستین بنادر آزاد شناخته شده در جهان، در حقیقیت مناطق محصوری با دیوارهای دفاعی بودند ، که در بنادر «چالیس و پیرائوس» یونان بنا شده بودند. قدیمیترین بندر آزاد جهان، که به طور مشخص برای افزایش حجم داد و ستد پایه‌گذاری شد، بندر آزاد رومی‌ها واقع در جزیره «دلاس» در دریای اژه بود، که با هدف افزایش حجم مبادلات تجاری بین مصر، یونان، سوریه، شمال آفریقا، آسیا، و رم تاسیس شده بود و در آن همه داد و ستدها بدون دریافت حقوق گمرکی انجام می‌شد. بعد از این به بنادر دیگری نظیر : جنوا, ونیز و جبل الطارق می رسیم که وظایفی همانند بندر آزاد «دلاس» داشتند.

در سال ۱۸۸۸ میلادی، اولین منطقة آزاد تجاری که هدف تأسیس آن تا حدی با اهداف مناطق آزاد به مفهوم جدید آن تطابق دارد، در بندر هامبورگ ایجاد شد. موفقیت چشمگیر بندر آزاد هامبورگ، باعث ایجاد مناطق آزاد دیگر بویژه در اروپا گردید.

کپنهاک در سال ۱۸۹۴، دانزیگ (لهستان) در سال ۱۸۹۹ و بندرهای مالمو، هانگو، فیدم و تریست در اروپا، سنگاپور، هنگ‌کنگ و ماکائو در آسیا در زمرة بنادر آزادی بودند که به تدریج تا قبل از جنگ جهانی دوم ایجاد شدند. به طور کلی تفکر حاکم بر مناطق آزاد در قبل از جنگ دوم جهانی در انبارداری، انتقال کالا از یک وسیلة نقلیه به وسیلة نقلیة دیگر، صدور مجدد کالا و در یک جمع‌بندی در تجارت خلاصه می‌شد.

عنوان فایل
مروری بر ادبیات نظری مناطق آزاد دنیا application/octet-stream
dd4c4ec7ba37120ba20927a591f56da2.doc
388 KB
دانلود

محمد تقی رفیعی