جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

بارش شهاب‌سنگ‌ها


بارش شهاب‌سنگ‌ها

زمانی که توده‌ای از سنگ‌های آسمانی به جو زمین برخورد ‌کنند به خاطر سرعت زیادی که دارند و جو قطور زمین گرم می‌شوند و می‌سوزند. این پدیده بر روی زمین به صورت خطوطی نورانی که ناگهان …

زمانی که توده‌ای از سنگ‌های آسمانی به جو زمین برخورد ‌کنند به خاطر سرعت زیادی که دارند و جو قطور زمین گرم می‌شوند و می‌سوزند. این پدیده بر روی زمین به صورت خطوطی نورانی که ناگهان در آسمان کشیده می‌شوند دیده می‌شود. به این سنگ‌ها "شهاب‌سنگ" می‌گویند. شب اگر در زیر آسمان صاف حدود ۱ ساعت به آسمان نگاه کنید و اگر خیلی هم بد شانس نباشید! حتما چند شهاب می‌بینید که سکون آسمان را بر هم می‌زند! شاید هم شنیده باشید که مادر بزرگ‌ها می‌گویند هر وقت شهاب دیدی آرزو کن، آرزویت برآورده می‌شود.

اما دانشمندان به شهاب‌ها چگونه نگاه می‌کنند؟

در بعضی شب‌‌های سال تعداد بیشتری شهاب در آسمان دیده می‌شود. اگر به طور متوسط در هر دقیقه ۲ شهاب با چشم غیر مصلح دیده شود به این پدیده بارش شهابی می‌گویند. مطالعه بارش‌های شهابی اطلاعاتی در مورد جو زمین، توده‌های شهاب سنگ‌ها در مدار زمین، جنس شهاب سنگ‌ها و غیره به ما می‌دهد.

در آذر ماه امسال نیز شاهد پدیده "بارش شهابی" خواهیم بود. این بارش شهابی به بارش شهابی جوزائی معروف است. وقتی در این شب به آسمان نگاه کنید احساس می‌کنید که خطوط شهاب‌های از سمت ستاره جوزاء به بیرون کشیده می‌شوند. به همین خاطر به این بارش شهابی بارش شهابی جوزایی می‌گویند.

بارش‌های شهابی در ماه‌های گرم تابستان، مثلا بارش معروفی در ماه‌های مرداد و شهریور، بسیار مورد توجه قرار می گیرد. افراد علاقمند ساعت‌ها به تماشای آسمان و اجرام نورانی‌ای می‌پردازند که لحظاتی در آسمان تیره ظاهر و سپس دوباره ناپدید می شوند. ولی برای پیگیری پدیده‌های نجومی در ماه‌های سرد تنها افراد ویژه‌ای از خود تمایل نشان می‌دهند. با این وجود شاید بتوان گفت بارش جوزائی بهترین کیفیت را هم از نظر تعداد و نور شهاب سنگ‌ها و هم از نظر آرامی سرعت حرکت آن ها داراست. سنگ‌های این بارش عمدتا بسیار پر نور و برخی کم نورند و نمونه‌های با نور متوسط در میان آن ها کمتر دیده می‌شود.