یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

معضلات اجتماعی هند با نگاه عامرخان


معضلات اجتماعی هند با نگاه عامرخان

عامرخان, بازیگر سرشناس مسلمان هندی در تدارک تولید فصل دوم مجموعه موفق و جنجالی تلویزیونی خود «سایتاموف جایاته» است این مجموعه مستند تلویزیونی سال گذشته میلادی روی آنتن تلویزیون هند رفت و با جذب میلیون ها بیننده بومی, به یکی از بهترین و جنجالی ترین برنامه های تلویزیونی این کشور آسیایی تبدیل شد

عامرخان، بازیگر سرشناس مسلمان هندی در تدارک تولید فصل دوم مجموعه موفق و جنجالی تلویزیونی خود «سایتاموف جایاته» است. این مجموعه مستند تلویزیونی سال گذشته میلادی روی آنتن تلویزیون هند رفت و با جذب میلیون‌ها بیننده بومی، ‌به یکی از بهترین و جنجالی‌ترین برنامه‌های تلویزیونی این کشور آسیایی تبدیل شد.

عامرخان در یک مصاحبه اعلام کرد به دلیل استقبال زیاد تماشاگران و منتقدان از این برنامه، در تدارک تولید فصل تازه‌ای از آن است. وی وعده داد این فصل تازه برای پخش در ماه‌های پایانی سال جاری میلادی آماده شود. در همین ارتباط، وی از روزنامه‌نگاران و متخصصان امور اجتماعی و اقتصادی دعوت کرد طرح‌های خود را به دفتر او ارائه کنند تا بتواند براساس آنها، موضوعات اپیزودهای مختلف برنامه مستند خود را تعیین کند. وی برای هر اپیزود مجموعه‌ای از همکاری اهل فن و افراد متخصص مربوط به آن موضوع اجتماعی و فرهنگی بهره خواهد گرفت. حضور کارشناسان در اپیزودهای مختلف سایتاموف جایاته کمک می‌کند تا موضوعات مورد بحث وارد مرحله کارشناسی و ریشه‌یابی شود و برنامه عامرخان به صورت سطحی از کنار آنها رد نشود.

عامرخان در کنار تهیه سایتاموف جایاته، مجری آن هم خواهد بود. این برنامه به شیوه معروف تاک‌شو (Talk Show)‌ تهیه می‌شود و هر اپیزود آن حدود ۶۵ دقیقه طول خواهد کشید. این تاک‌شو حال و هوایی کاملا هندی دارد و به صورتی مستندوار به بحث درباره موضوعات مهم اجتماعی، سیاسی و فرهنگی روز جامعه هند می‌پردازد. هدف از این برنامه مستند، مکاشفه‌ای صادقانه به مسائلی است که مردم هند در نقاط مختلف این کشور آسیایی با آن روبه‌رو هستند. سایتاموف جایاته و مجری آن عامرخان سعی ندارند در برنامه‌های خود راه‌حل قاطعی در اختیار تماشاگران آن بگذارند. این بازیگر و تهیه‌کننده بالیوودی معتقد است اگر برنامه او تلنگری به وجدان به خواب رفته سیاستمداران بزند و آنها را در مقابل پرسش‌های اساسی و جواب داده نشده قرار دهد، وی به هدف اصلی خود رسیده است. او گفته است، سینما بیشتر هدفی سرگرم‌کننده دارد و طبیعی است روی پرده بزرگ نمی‌توان براحتی و مستقیم درباره مشکلات مردم و جامعه صحبت کرد. ولی در رسانه تلویزیون چنین محدودیتی وجود ندارد و شما می‌توانید با تولید برنامه‌های مختلف و متنوع از مسائل و معضلات روز کشور حرف بزنید. از مدتی قبل احساس می‌کردم جای یک برنامه مستند تلویزیونی که مجری آن درباره مسائل حل نشده و بی‌جواب اجتماعی صحبت کند، خالی است. طرح‌هایی هم برای یک برنامه ویژه تلویزیونی مستند داشتم. وقتی با تعدادی از دوستانم در این ارتباط صحبت کردم، آنها پرسیدند چرا خودم پیشقدم نمی‌شوم و ضمن تولید چنین برنامه‌ای، اجرای آن را هم به‌عهده نمی‌گیرم. احساس کردم درست می‌گویند، ولی نمی‌دانستم آیا آمادگی آن را دارم که خودم هم به عنوان مجری در آن ظاهر شوم یا خیر. من یک بازیگرم، فیلم هم کارگردانی کرده‌ام، ولی مجریگری چیزی نبود که با آن آشنایی زیادی داشته باشم. از سوی دیگر، مضمون این برنامه تلویزیونی بسیار داغ بود و در هر اپیزود آن یک موضوع مهم اجتماعی و سیاسی مطرح می‌شد. پرسشی که برای خودم مطرح بود این که آیا می‌توانم از عهده اجرای آن بر‌آیم یا خیر؟ اطرافیانم مرا متقاعد کردند خودم بهترین گزینه برای اجرای آن هستم. آنها روی این نکته تاکید داشتند که من چهره‌ای سرشناس هستم و حضور من در این برنامه باعث جذب تعداد بیشتری بیننده به آن می‌شود.

منتقدان سینمایی و تلویزیونی هم می‌گویند عامرخان با تولید و اجرای سایتاموف جایاته شهرت و اعتبار خود را به گرو گذاشت، اما توانست از این آزمون تلویزیونی سربلند بیرون بیاید و برنامه‌ای ارائه کند که به یکی از موفق‌ترین و پرسروصداترین کارهای سال تبدیل شد. همین منتقدان عقیده دارند اگر هر کس دیگری به جای عامرخان اجرای برنامه را به‌عهده می‌گرفت، نمی‌توانست این تاثیر عظیم را بگذارد.

بینندگان تلویزیونی، ستاره‌ای سرشناس را در مقام مجری می‌دیدند که در حال بحث درباره مشکلاتی جدی مثل ظلم به زنان و کشاورزان، سوءاستفاده از اهرم‌های قدرت، بیکاری و بی‌سوادی و مسائلی از این دست است. برای تماشاگران قاب‌کوچک بسیار جذاب و باورنکردنی بود که ستاره فیلم‌های رویاپردازانه بالیوودی، روی زمین قدم می‌زند و از نزدیک مشکلات عموم مردم را می‌بیند و با صحبت درباره آنها، قصد دارد یک معضل اجتماعی را کالبدشکافی کند.

منتقدان هنری و تحلیلگران امور اجتماعی می‌گویند، علاقه عامرخان به مسائل و موضوعات اجتماعی به برنامه مستند تلویزیونی او مربوط نمی‌شود و وی از حدود یک دهه قبل شروع به تولید و بازی در فیلم‌هایی کرده که مضامین قوی اجتماعی دارند. این بازیگر در فیلم‌هایی مثل «مالیات زمین» (لگان)، «گاجینی» و «رنگ و بستنی»، به طرح بخشی از مشکلات اجتماعی جامعه هند پرداخت. اولین فیلم سینمایی او در مقام کارگردان به نام «ستاره‌ها روی زمین» (که از تلویزین ایران هم چند بار پخش شده است) هم به مشکلات پرورشی و امور مربوط به آموزش در مدارس اختصاص دارد.

در حقیقت عامرخان اولین بازیگر سرشناس بالیوودی است که در فیلم‌های خود پا را از محدوده سرگرم کردن بیننده فراتر گذاشته و به بحث درباره مسائل و مشکلات اجتماعی پرداخت. آخرین فیلم وی روی پرده سینماهای هند «تلاش» (۲۰۱۲) بود که در دل یک قصه پر رمز و راز و دلهره‌آور درباره ستم‌هایی که به زنان جامعه معاصر هند می‌شود، صحبت می‌کند.

عامرخان می‌گوید: «در رسانه تلویزیون بهتر و راحت‌تر می‌توان در ارتباط با معضلات اجتماعی حرف زد و به همین علت قصد دارم در آینده همکاری‌ام را با این رسانه بیشتر کنم» اگر فصل اول سایتاموف جایاته فقط دو سه اپیزود تولید و پخش شد، فصل دوم آن در ده اپیزود تهیه می‌شود. تحلیلگران تلویزیونی از حالا پیش‌بینی موفقیت بالایی برای فصل دوم این برنامه می‌کنند و عقیده دارند پخش آن سر و صدای زیادی در محافل اجتماعی و سیاسی هند به پا خواهد کرد.

ترجمه: کیکاووس زیاری

منبع: ایندیا اف.‌ام



همچنین مشاهده کنید