دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
صبر؛ لازمه ایمان و بندگی
واژه صبر و استقامت با تعابیر گوناگون، در قرآن، بیش از یکصد مرتبه تکرار شده است. خداوند متعال، با تاکید بر اهمیت صبر و استقامت در راه حق، مردم را به صبر و استقامت فراخوانده: “یا ایها الذین آمنوا اصبروا”(آل عمران/۲۰۰) و “صبر” را از لوازم ایمان و از صفات بارز “مومنین” دانسته است؛ همچنانکه در وصف صابران در میدان جهاد، چنین میفرماید: “انما المومنون الذین آمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا باموالهم و انفسهم فی سبیل الله اولئک هم الصادقون؛ مومنان حقیقی تنها کسانی هستند که به خدا و رسولش ایمان آورده و دچار تردید نشدند و با اموال و جانهای خود در راه خدا جهاد کردند، اینها هستند که (در ادعای ایمان) راستگویند”(حجرات/۱۵.) همچنین میفرماید: “ثم کان من الذین آمنوا و تواصوا بالصبر و تواصوا بالمرحمه اولئک اصحاب المیمنه؛ کسانی که به خدا ایمان آورده و یکدیگر را به صبر و مرحمت (بخشایش و مهربانی نسبت به بندگان خدا) سفارش کردهاند، اینان اصحاب یمیناند”(بلد/۱۷ و۱۸) این آیه به صراحت دلالت دارد بر اینکه مومنان واقعی و اصحاب یمین کسانی هستند که هم خود دارای صبر و رحمت باشند و هم دیگران را توصیه به صبر و مرحمت و محبت به یکدیگر نمایند.
در روایات نیز صبر، لازمه ایمان و در کنار ایمان ذکر شده است. در کلام نورانی امیرالمومنین علی (ع)، صبر و استقامت، از صفات اهل ایمان دانسته شده است. حضرت درباره اوصاف مومنین چنین میفرمایند: “مومن، شادیش در رخسار و اندوهش در دل است، سینهاش از هر چیز گشادهتر (بردباریش در سختیها بیاندازه) است، و نفسش از هر چیز خوارتر (فروتنیش بسیار)، از سرکشی بدش میآید و ریاء و خودنمایی را دشمن بدارد، اندوه او بسیار و همت او بلند است، خاموشیش (سکوت او) بسیار، وقتش (به طاعت و بندگی) مشغول و (در برابر نعمتهای الهی) سپاسگزار است، (در بلاها و سختیها) بسیار شکیباست”(نهجالبلاغه، حکمت۳۲۵.) هنگامی که از آن حضرت درباره ایمان سوال شد، حضرت فرمودند: “الایمان علی اربع دعائم؛ علی الصبر و الیقین و العدل و الجهاد؛ ایمان بر چهار پایه استوار است: صبر و استقامت، یقین، عدالت، جهاد در راه حق”(همان، حکمت۳۰) و نیز فرمودند: “مومن هرگاه به چیزی نظر کند به نظر عبرت مینگرد، و اگر سکوت کند در عظمت و حکمت خدا فکر میکند و هرگاه سخنی گوید بذکر خدا زبان گشاید و هرگاه خدا به او چیزی عطا کند شکر میکند، و اگر مبتلا به بلیهای شود صبر در بلا کند”(غررالحکم، ج۲، ص۱۲۷.) از امام صادق (ع) روایت شده که فرمودند: “سزاوار است که برای مومن هشت خصلت وجود داشته باشد که از جمله صبر و پایداری در زمان بلا و گرفتاری و مشکلات است”(وسائل الشیعه، ج۱۱، باب۴.)
همانگونه که “صبر” لازمه ایمان به خداست، لازمه عبودیت و بندگی نیز هست، بدین معنا که بنده حقیقی خدا کسی است که بر قضاء و قدر الهی صبر نماید و به آن رضایت دهد. در حدیث قدسی آمده است که: “من لم یرض بقضائی و لم یشکر علی نعمائی و لم یصبر علی بلائی فلیطلب ربا سوای؛ کسی که راضی به قضا و قدر من نباشد و شاکر و سپاسگزار بر نعمتهای من نباشد و بر بلائی که من آنها را بدان مبتلا مینمایم صبر ننماید، باید یک پروردگار و مولائی غیر از من را طلب نماید و برای خود پروردگار دیگری را انتخاب کند”(محجه البیضاء، ج۸، ص۸۹.) امام صادق(ع) نیز فرمودند: “خداوند به حضرت موسی (ع) وحی فرمود: ای موسی، من چیزی محبوبتر از بنده مومن در نزد خودم نیافریدهام. من او را با کارهایی که برایش خیر است، آزمایش میکنم و از او هم هر چه که خیر باشد برایش ذخیره میسازم. من به امور بندهام از خودش، عالمترم. پس (ای موسی) به بلاهای من صبر کن، و در مقابل نعمتهایم شکر کن، و به قضاهای من راضی باش. وقتی که بنده مومنم این کارها را کرد و بر رضای من عمل نمود و امر مرا اطاعت کرد، او را جزء صدیقان مینویسم”(کلیات حدیث قدسی، ص۸۱.)
با توجه به اهمیت صبر و استقامت و تاکید دین اسلام در این باره، شایسته است بیش از پیش نسبت به این خصلت پسندیده توجه شود و صبر و استقامت در سرلوحه رفتار اجتماعی ما قرار گیرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست