یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

می​خواهید چه کاره شوید


می​خواهید چه کاره شوید

یادش بخیر دوران مدرسه, آن روزها زنگ انشا برای هر کدام مان حس و حالی داشت می خواستیم انشا بنویسیم یا انشا بخوانیم, فرقی نمی کرد, زنگ انشا برای بعضی هایمان شیرین و دلچسب بود و برای آنهایی که از نوشتن فراری بودند بیشتر شبیه یک کابوس بود

یادش بخیر دوران مدرسه، آن روزها زنگ انشا برای هر کدام‌مان حس و حالی داشت. می‌خواستیم انشا بنویسیم یا انشا بخوانیم، فرقی نمی‌کرد، زنگ انشا برای بعضی‌هایمان شیرین و دلچسب بود و برای آنهایی که از نوشتن فراری بودند بیشتر شبیه یک کابوس بود.

حالا بعد از گذشت این همه سال، هنوز بعضی هایمان دفترچه انشا دوران مدرسه را به عنوان یادگاری نگه داشته ایم و هر بار که آن را ورق می زنیم خاطره آن روزها برایمان زنده می شود، خیلی وقت ها از نوشته هایمان خنده مان می گیرد، از این همه ساده نویسی، جملات ابتدایی، موضوع انشاهای تکراری و... .

● راستی شما موضوع انشاهای دوران مدرسه یادتان است؟

ما قلم به دست ها

آن سال ها همه انشاها با یک جمله شروع می شد: به نام خدا، قلم بر دست می گیرم و انشای خود را با موضوع فلان آغاز می کنم... .

خلاصه ما چند سالی به همین روال قلم مان را به دست می گرفتیم و انشای خود را آغاز می کردیم تا این که بالاخره یک معلم انشا پیدا می شد که از این همه یکنواختی حوصله اش سر می رفت، دلش به حال این همه خلاقیت شکوفا نشده می سوخت و برای بچه ها خط و نشان می کشید که اگر این طوری شروع کنید به جای نمره انشا یک صفر کله گنده نصیبتان می شود.

آن روزها تمام انشاها باید پایان بندی داشت، آن هم به طور کاملا مستقیم، یعنی می خواستیم بگوییم از این که این همه سر معلم و بچه ها را درد آوردیم حرف حسابمان چه بوده است، پس می نوشتیم: نتیجه گیری! ما نتیجه می گیریم که... .

● می خواهید چه کاره شوید؟

نمی دانم دقیقا از کی؟ اما فکر می کنم از اولین سالی که زنگ انشا به درس ها اضافه شد، معلم ها از دانش آموزان می خواستند که درباره این که می خواهند در آینده چه کاره شوند، بنویسند.

با این که رویاهای کودکی کمتر کسی شبیه آن چیزی می شود که در بزرگسالی برایش رقم می خورد، اما ما آن روزها خیلی مطمئن و مصمم از شغلی که برای آینده مان انتخاب کرده بودیم، می نوشتیم: دخترها می خواستند خانم معلم و خانم دکتر شوند و پسرها هم مهندس، دکتر و خلبان.

انگار غیر از این شغل ها هیچ شغل دیگری توی این دنیا نبود که ما انتخابش کنیم، انگار با هیچ شغل دیگری جز اینها نمی توانستیم فرد مفیدی برای جامعه مان باشیم و به مردم خدمت کنیم، این که می خواستیم چه کاره شویم موضوع نخ نمای انشای سال های تحصیلی مان شده بود و تقریبا خیلی از ما تا آخرین سالی که زنگ انشا داشتیم سفت و سخت می خواستیم دکتر و مهندس شویم حتی وقتی توی درس ریاضی یا آمار تک می آوردیم.

جالب این که در این سال ها کمتر معلمی پیدا شد که با دیدن این همه دکتر، مهندس و معلم، به ما بگوید که غیر از این شغل ها، شغل های دیگری هم هست که می توان با انتخاب آنها فرد مفیدی برای جامعه بود.

● علم بهتر است یا ثروت؟

دقیقا معلوم نیست که اولین بار کدام معلم، در چه پایه ای و از کجا به ذهنش رسید که این موضوع را به عنوان سوژه انشای دانش آموزان انتخاب کند؟ علم بهتر است یا ثروت؟

موضوع انشایی که همه جوابش را از قبل می دانستیم، پس باید از خوبی های علم آموزی می نوشتیم و تا می توانستیم از بدی های ثروتمند بودن و پول درآوردن می گفتیم، این که ثروت به هیچ دردی نمی خورد، اما به جای آن بهتر است تا می توانیم علم اندوزی کنیم و این طوری ثروت واقعی را به دست بیاوریم، اما خودمانیم به نظر شما چند نفر از آن دانش آموزانی که دوران مدرسه می نوشتند علم بهتر از ثروت است، هنوز هم پای حرف شان هستند؟

متاسفانه این تلخ ترین واقعیتی است که پدر و مادرهای ما به آن رسیدند و ما هم به آن رسیدیم، حالا برعکس شده و می گویند علم بدون ثروت به درد نمی خورد.

از یک کلاس ۳۰ ـ ۴۰ نفره تقریبا همه می نوشتند علم بهتر از ثروت است، راستش را بخواهید شاید هم کمتر کسی جراتش را داشت که غیر از این بنویسد، بیشترمان هم این طور انشاهایمان را شروع می کردیم: البته بر همگان واضح و مبرهن است که علم بهتر از ثروت است، چون ما با علم می توانیم فرد مفیدی برای جامعه مان باشیم و به دیگران خدمت کنیم، اما ثروتمند بودن هیچ فایده ای ندارد! علم همیشه هست، آدم دانا و با علم هیچ وقت فقیر نمی شود، اما ثروت ممکن است از دست برود و... .

● اگر معلم بودم

روز معلم که از راه می رسید، معلم ها از دانش آموزان می خواستند که خودشان را جای آنها بگذارند و بگویند که اگر آنها معلم بودند چطور با بچه ها رفتار می کردند، آن روزها بعضی هایمان که دل و جراتی داشتیم این طور می نوشتیم، اگر یک معلم بودم به بچه ها زور نمی گفتم، اگر مشق نمی نوشتند نمی گفتم که مشق هایت را نمی نویسی! به او می گفتم که عزیزم چرا مشق هایت را نمی نویسی؟ اگر فهمید که اشتباه کرده است، او را می بخشیدم و تنبیهش نمی کردم، چون دوست ندارم بچه ها را اذیت کنم، با آنها مهربان صحبت می کردم، اگر هر چه را نمی فهمیدند به آنها دوباره می گفتم.البته آخر نوشته مان حتما بر این نکته تاکید می کردیم که: معلم ها خیلی خوب و مهربان هستند، چون بچه ها را خوب تربیت می کنند و آنها را به جایی می رسانند، مثل معلم ما که خیلی خوب است، دوستت داریم خانم معلم!

● تابستان خود را چگونه گذراندید؟

مهر ماه بود و زنگ انشا و موضوعی تکراری که؛ تابستان خود را چگونه گذراندید؟ خوب یادم هست که ما به هر آنچه که در تابستان آرزویش را داشتیم برایمان اتفاق می افتاد و البته اتفاق نیفتاده بود، فعل گذشت اضافه می کردیم و آن را برای معلم و دانش آموزان می خواندیم.یک تابستان خاطره انگیز بدون این که ساعتی را به بطالت گذرانده باشیم، از انواع کلاس های آموزشی و ورزشی گرفته تا مسافرت و... البته در میان این همه برنامه شاد و مفرح برای این که دل معلمان را هم به دست آورده باشیم تاکید می کردیم که چقدر بعضی روزها دلمان برای حال و هوای درس، کلاس و مدرسه مان تنگ می شده است!

● سوژه نخ نمای ۴ فصل

راستی چقدر این موضوع برایمان تکراری بود، آنقدر تکراری که معلم تا دهان باز نکرده می دانستیم موضوع انشا چیست؟ اولین جلسه زنگ انشا بعد از تعطیلات عید باید درباره زیبایی های بهار می نوشتیم، روزهای آخر سال تحصیلی باید از برنامه هایی که برای پر کردن اوقات فراغت مان در تابستان داشتیم می نوشتیم، به اضافه تاکید شدید در این باره که از تمام شدن سال تحصیلی و این که قرار است سه ماه از فضای درس و مدرسه دور بمانیم چقدر ناراحتیم، در حالی که توی دلمان غنج می رفت از این که قرار است سه ماه فقط بخوریم و بخوابیم! بعد از تعطیلات تابستانی هم که معلوم بود باید درباره این که تابستان مان را چگونه گذراندیم می نوشتیم و البته باز هم ابراز خوشحالی وصف ناشدنی از این که دوباره مدرسه ها باز شده و ما می توانیم سر کلاس بنشینیم، معلم هایمان را ببینیم و دوستان جدید پیدا کنیم.

در میان اینها انشای فصل پاییز برای خودش داستانی بود که اغلب این طور می نوشتیم: به نام خداوند بخشنده مهربان، موضوع انشای ما درباره پاییز است، پاییز فصل قشنگی است، ما پاییز را دوست داریم، چون در پاییز مدرسه ها باز می شوند و ما به مدرسه می رویم، ما در پاییز دوست های جدید پیدا می کنیم و ما با هم بازی می کنیم.در فصل پاییز مدرسه ها باز می شوند و بچه ها دسته دسته به مدرسه می روند، بسیاری از میوه ها در فصل پاییز می رسند، اناره ساوه، خربزه، سیب، پرتقال، به، سنجد و... .

در فصل پاییز بسیاری از پرندگان به مناطق گرمسیر مهاجرت می کنند، در فصل پاییز کشاورزان زمین ها را شخم زده و در آن محصولاتی چون گندم و جو می کارند، در فصل پاییز روزها کوتاه تر و شب ها طولانی می شود.

خلاصه هر آنچه از پاییز دیده یا شنیده بودیم با حرص و ولع روی کاغذ می آوردیم و در پایان انشا چون قهرمانی که اثر کارش را به رخ دیگران بکشد می نوشتیم این بود انشای من!

● روز مادر، روز پدر

این موضوع انشا تقریبا سوژه ثابت هر ساله مان بود که بیشتر در مقطع ابتدایی کاربرد داشت و معلم ها هر سال با رسیدن روز پدر و مادر از بچه ها می خواستند که درباره احساس شان نسبت به پدر و مادرشان بنویسند، ما هم با همان کلمات دست و پا شکسته از خوبی های پدر و مادرمان می نوشتیم و این که چقدر دوست شان داریم.یادم هست آن روزها آنقدر با آب و تاب از مهربانی پدر و مادرها، دلسوزی های شان و این که چقدر برای ما زحمت می کشیدند می نوشتیم که اگر روز مادر بود، پدر کلی به ما تشر می زد که پس من چی؟ یعنی شما مادرتان را بیشتر از من دوست دارید؟

ما هم برای این که دل پدر را به دست بیاوریم کلی قربان صدقه اش می رفتیم که اصلا این طور نیست و چند وقت دیگر که روز پدر می رسید دوباره به جای مادر کلمه پدر را سر جملات می گذاشتیم و همان انشای تکراری را تحویل معلم می دادیم، شاید هم پدر و مادر متوجه تکراری بودن جملات می شدند، اما لبخند روی صورتشان نشان می داد که شنیدن همین حرف های تکراری هم چقدر برایشان شیرین و دلنشین بود.

● کابوس انشای پاتخته ای

زمانی که ما مدرسه می رفتیم، یک نوع انشا بود به اسم «انشای پاتخته ای» در نوع خودش عذابی بود الیم.

برای کسی که پای تخته می رفت حسی داشت در مایه های اعدام در ملأعام و برای همکلاسی های تماشاچی چیزی بود مصداق تفریح سالم.

شاید این حس مشترک خیلی ها باشد آن روزها وقتی زنگ انشا می شد توی دلمان خدا خدا می کردیم که معلم صدایمان نکند پای تخته که مجبور شویم چشم توی چشم ۳۰ ـ ۴۰ تا شاگرد دستنوشته مان را بخوانیم که بعضی وقت ها با خنده ها و مسخره کردن هایشان همراه می شد.

پوران محمدی