یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه بیماران


تغذیه بیماران

رژیم غذایی مناسب به حفظ قدرت بدنی بیمار کمک می کند و از متلاشی شدن بافتهای او جلوگیری نموده, و به بازسازی بافتهایی که تحت تاثیر عوامل درمانی قرار گرفته اند کمک می نماید

● چرا تغذیه خوب برای بیمار اهمیت دارد؟

همواره شنیده ایم که تغذیه خوب برای هر فردی اهمیت دارد. ولی تغذیه خوب به خصوص برای فردی که بیمار است اهمیت بیشتری دارد. آیا علت آن را می دانید؟

پزشکان و محققین علم تغذیه دریافته اند بیمارانی که در طول دوران درمان از تغذیه مناسبی برخوردارند، به خصوص بیمارانی که رژیم غذایی آنها دارای کالری و پروتئین کافی بوده و از نظر ویتامین ها و مواد معدنی ضروری غنی باشد در مقابل عوارض جانبی بیماری و روشهای مختلف درمانی مانند مصرف داروها، اشعه درمانی، شیمی درمانی، ایمنی درمانی، جراحی و غیره از مقاومت بیشتری برخوردارند و سریع تر بهبودی می یابند.

رژیم غذایی مناسب به حفظ قدرت بدنی بیمار کمک می کند و از متلاشی شدن بافتهای او جلوگیری نموده، و به بازسازی بافتهایی که تحت تاثیر عوامل درمانی قرار گرفته اند کمک می نماید.

عادات غذایی خوب در بیماران می تواند موجب پیشگیری از ابتلاء آنها به بیماریهای عفونی گردد و در صورت بیماری کمک میکند که سریع تر بهبود یابند و عمر طولانی تر داشته باشند.

زمانی که یک بیمار به هر دلیل کمتر از نیاز واقعی خود غذا می خورد، ذخایر چربی، پروتئین و سایر مواد غذایی بدن مانند آهن کاهش می یابد و لذا موجب کمبود وزن، کم خونی و ضعف شدید می گردد. بعضی از بیماران به علت وجود درد، افسردگی و کاهش اشتها تمایلی به خوردن غذا ندارند، برای رفع این مشکلات باید به طور جدی اقدام لازم توسط خود بیمار و اطرافیان او به عمل آید، البته برای کاهش درد لازم است از پزشک معالج بیمار کمک گرفته شود.

● تغذیه خوب چه فایده ای دارد؟

برای درک تغذیه خوب باید ابتدا بدانیم که بدن ما از نظر غذایی چه نیازهایی دارد، نیازهای تغذیه ای بدن ما شامل کالری، پروتئین، مواد قندی، چربی، ویتامینها، مواد معدنی و آب می باشد.

● کدام یک از نیازهای تغذیه ای ما مهم تر هستند؟

تمام نیازهای تغذیه ای ما مهم هستند. اما بعضی از این نیازها ساده تر تامین می شود و بعضی ها مشکل تر ، در شرایطی که سالم هستیم بدون توجه به نیازهای غذایی خود از انواع مواد خوراکی که در دسترس داریم مصرف می کنیم. اتفاقا همین انتخاب غذاهای متنوع نیازهای تغذیه ای بدن مارا تامین می کند.

● تغذیه یک بیمار با یک فرد سالم چه تفاوتی دارد؟

یک فرد بیمار معمولا همان نیازهای غذایی یک فرد سالم را دارد. اما گاهی بیماریها تغییراتی در بدن ما ایجاد می کنند که تعادل تغذیه ای بدن ما به هم می خورد، ممکن است در اثر بیماری قسمتی از بدن ما نتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد در این شرایط ما باید سعی کنیم علاوه بر درمان، رژیم و برنامه غذایی مناسبی داشته باشیم تا به بهبود عضو بیمار کمک نماید و اگر عضو بیمار در این رابطه با هضم، جذب غذا یا سوخت و ساز بدن ما انجام وظیفه می کند در این حالت لازمست از رژیم و برنامه غذایی مناسبی استفاده کنیم تا فشار زیادی بر این عضو بیمار وارد نگردد اگر بیماری با تب همراه باشد نیاز بدن ما به غذا به خصوص کالری، پروتئین و ویتامین ها بیشتر می شود.

● چرا اکثر بیماران لاغر می شوند؟

لاغری بیماران می تواند به علل زیر باشد :

غذا کمتر از حد نیاز بدن خود مصرف می نمایند.

در بیماریهایی که تب وجود دارد مصرف انرژی در بدن بیشتر از حد عادی است و معمولا افرادی که تب دارند بی اشتها می شوند ولذا اگر دوران تب طولانی باشد در بیمار لاغری و سوء تغذیه ظاهر می شود.

برخی از بیماران در حد نیاز غذا می خورند ولی این غذا در روده های آنها جذب نمی شود و ادامه این وضعیت موجب لاغری و سوءتغذیه آنها می شود.

اگر وزن بدن شما نسبت به سابق کم شده است و احساس لاغر شدن می کنید باید از پزشک کمک بگیرید تا علت لاغری شما مشخص گردد. در این حالت علاوه بر درمان نیاز به رژیم و برنامه غذایی مناسب دارید.

● آیا بیماران به پروتئین بیشتر احتیاج دارند؟

بیماران به خصوص آنها که به بیماریهای سخت و مزمن مبتلا هستند و یا عمل جراحی شده اند به پروتئین بیشتری احتیاج دارند، اگر شما به اینگونه بیماریها مبتلا هستید سعی کنید هر روز در هر وعده، از غذاهای پروتئینی مصزف نمائید.

اگر قادر به تحمل غذاهای پرحجم نیستید، موقتا از غذاهای پروتئینی حیوانی مانند گوشت، تخم مرغ، جگر، پنیر بیشتر استفاده نمائید. اگر از یک نوع گوشت خوشتان نمی آید از انواع دیگر آن مصرف نمائید. شیر غذای پروتئینی خوبی است، اگر در مصرف شیر مشکلی ندارید و اگر پزشک شما را از مصرف آن منع ننموده، می توانید آن را گرم یا سرد بنوشید و یا در تهیه خوراکی ها از آن استفاده نمائید.

به ندرت لازم است، برخی از بیماران از مصرف پروتئین به خصوص پروتئین حیوانی پرهیز نمایند و یا رعایت مصرف کم آنها را بنمایند، حتما در این موارد پزشک تذکر لازم را به بیمار خود خواهد داد.