چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

قیمه نذری در عراق


قیمه نذری در عراق

این قیمه است یا گوشت کوبیده

وقتی صحبت از محرم و عاشورا به میان می‌آید، یکی از نکات تغذیه‌ای که به ذهن هر فردی می‌رسد، نذری‌هایی است که در میان مردم پخش می‌شود...

در این میان قیمه نذری بیش از هر غذای دیگری بین مردم پخش می‌شود، طرفداران بیشتری دارد و همه دوست دارند برای تبرک هم که شده، قاشقی از آن در این روز به آنها هم برسد. گویا به جز در کشور ما در کشورهای دیگری هم قیمه اولین انتخاب برای نذری دادن است. در صفحه غذای ملل، به سراغ کشور عراق و قیمه‌ای رفته‌ایم که مردم در این کشور در روز عاشورا آن را به عنوان نذری پخش می‌کنند و با قیمه ایرانی تفاوت دارد.

● عـادت‌هـای غـذایـی عـراقـی‌هـا

غذاهای عراقی به شدت تحت‌تاثیر غذاهای ترکی و ایرانی است. به عنوان نمونه، مثل ایرانی‌ها علاقه زیادی به خوردن گوشت دارند و مثل ترک‌ها، ماست از سر سفره‌هایشان جدا نمی‌شود. یک غذای عراقی معمولا با صرف سالاد به عنوان یک پیش‌غذا آغاز می‌شود. محتوای سالاد به غیر از گوجه و خیار و سبزیجات نان‌هایی به اسم پیتاست اما عراقی‌ها در پیش‌غذاهایشان هم از غذاهای آبکی استفاده نمی‌کنند و در واقع آش و سوپ، جایگاه خاصی برایشان ندارد و جزو علاقه‌مندی‌هایشان محسوب نمی‌شود.

ماده اصلی غذاهای عراقی را گوشت تشکیل می‌دهد به طوری که حتی در وعده صبحانه‌شان هم علاقه‌ای به خوردن نان و پنیر ندارند و مثل ما ایرانی‌ها، یک وعده سنگین مثل کله‌‌پاچه یا نیمرو را ترجیح می‌دهند.

یکی از ثابت‌ترین غذاهای عراقی ترکیب این سه ماده غذایی یعنی برنج، گوشت و انواع سبزی‌هاست که در یکی از معروف‌ترین غذاهایشان هم یافت می‌شود (بریانی). غذای عراقی غذایی خشک نیست پس حتما باید یک سس مخصوص یا آب خورش روی غذا ریخته شود.

وعده‌های غذایی عراقی شامل سه وعده صبحانه، ناهار و شام می‌شود و هیچ‌کدام از وعده‌های غذایی حذف نمی‌شود و در واقع مردم این سرزمین به خوردن علاقه خاصی دارند.

دسر عراقی تنوع خاصی دارد و شامل انواع کیک‌ها، شیرینی‌ها و حلواها می‌شود اما مشخصه بارز آن یک ماده است که در بیشتر دسرهایشان از آن استفاده می‌کنند و آن «عسل» است. در کل، شیرینی‌هایشان هم کمی به شیرینی‌های ایرانی شباهت دارد؛ چیزی شبیه شیرینی‌های یزدی خودمان با مقدار زیادی بادام، پسته، فندق و...

این دسرهای شیرین با یک لیوان چای پررنگ عراقی تکمیل می‌شود که اغلب صبح‌ها و عصرها همان‌طور که گفتیم همراه یک تکه شیرینی آن را میل می‌کنند. در چای عراقی اغلب دارچین دیده می‌شود که باعث خوش‌عطر و خوش‌طعم شدن آن می‌شود.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

گوشت گوساله/ ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری

لپه/ ۱ لیوان/ ۲۴۰ کیلوکالری

پیاز خرد شده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

سیب زمینی متوسط/ ۲ عدد/ ۱۶۰ کیلوکالری

رب گوجه فرنگی/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۵ کیلوکالری

روغن کانولا/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۲۷۰ کیلوکالری

پودر لیمو/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

دارچین/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

نمک، فلفل سیاه و زعفران/ به‌مقدار لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه و مـقـدار کـالـری

ابتدا گوشت را با یک پیاز کوچک و تمام لپه‌ها بپزید و پس از نیم‌پزشدن آنها، سیب‌زمینی و نمک و فلفل را اضافه کنید. بعد از پخت کامل، آب آن را جدا کنید و کنار بگذارید و تمام محتویات آب‌گرفته را در چرخ‌گوشت بریزید. پیاز و رب گوجه‌فرنگی را با هم تفت دهید و به مواد قبلی اضافه کنید و سپس گردلیموعمانی، دارچین و زعفران را بیفزایید. حالا آبی که جدا کرده بودید به این مخلوط اضافه کنید. این غذا نباید خیلی شل و آبکی باشد و با برنج سرو می‌شود.

مواد غذایی یاد شده جمعا ۱۲۰۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم این غذا میان ۴ نفر، به هر نفر ۳۰۰ کیلوکالری خواهد رسید. البته سرو آن با برنج نیز میزان کالری دریافتی را حداقل ۲۴۰ کیلوکالری دیگر خواهد افزود.

● گـوشـت قـرمــز؛ مـنـبـع روی

درست است که مصرف زیاد گوشت می‌تواند زیانبار باشد اما نتایج مطالعات نشان داده‌اند مصرف ۳ بار در هفته گوشت قرمز آهن، روی، ویتامین‌های گروه B و البته پروتئین مورد نیاز بدن را تامین خواهد کرد. در ضمن، بهتر است گوشت مصرفی کمترین چربی قابل رویت را داشته باشد زیرا چربی موجود در آن از نوع اشباع است و چربی خون را بالا می‌برد و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

● سـیـب‌زمـیـنـی؛ مـنـبـع انـرژی

سیب‌زمینی از منابع کربوهیدرات‌های پیچیده یا نشاسته است و با مصرف ۱۰۰ گرم از آن، بدن تقریبا ۱۶ گرم کربوهیدرات دریافت می‌کند که هر گرم آن در بدن ۴ کیلوکالری انرژی تولید خواهد کرد، بنابراین کسانی که به یک منبع انرژی سهل‌الهضم نیاز دارند، بهتر است سیب‌زمینی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند. این ماده غذایی، سدیم بسیار کم و پتاسیم فراوانی دارد و به همین دلیل خوردن آن به کسانی که از فشارخون بالا رنج می‌برند، توصیه می‌شود. البته هر سیب‌زمینی متوسط، یک واحد نان و غلات محسوب می‌شود و دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است.

● لـپـه؛ مـنـبـع اسـیـد فـولـیـک

این ماده غذایی در خانواده حبوبات جای می‌گیرد و از منبع ویتامین‌های گروه B به خصوص فولات محسوب می‌شود. فولات یکی از ویتامین‌های محلول در آبی است که دریافت روزانه‌اش به ساخت DNA و RNA در سلول‌های در حال تقسیم کمک می‌کند و در مرحله رشد مورد نیاز است. به علاوه باعث سنتز پروتئین‌های ساختمانی و کارکردی می‌شود و به رشد و تکامل جنین کمک می‌کند. به همین دلیل دریافت به اندازه آن در دوران بارداری، شیردهی، کودکی و نوجوانی توصیه می‌شود. نیاز به این ویتامین در بیماران مبتلا به پسوریازیس، کم‌خونی، بیماری‌های کبدی و سرطان و البته عفونت و سوختگی بالا می‌رود به همین دلیل گنجاندن منابع حاوی آن در برنامه غذایی این بیماران، یک ضرورت خواهد بود. هر یک‌سوم لیوان لپه پخته، یک واحد غلات محسوب می‌شود و ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد پس نباید با وجود خواص زیاد آن، در مصرفش زیاده‌روی کرد.

● اگر فشارخون دارید

بهتر است به این غذا نمک و گوشت کمتری اضافه کنید و کمی به آن سیر بیفزایید. در ضمن، خوردن این غذا با یک لیوان آب گریپ فروت تازه می‌تواند بسیار موثر باشد.

● اگر لاغر هستید

این غذا نه تنها دارای منابع انرژی مانند سیب‌زمینی است بلکه می‌تواند موادمغذی بسیاری را به بدن برساند بنابراین خوردن وعده‌ای کوچک از آن برای شما مفید است. البته قبل از مصرف بهتر است روی غذا یک قاشق مرباخوری کره بریزید تا کالری وعده‌تان افزایش پیدا کند.

● اگر سرما خورده‌اید

از آنجا که این غذا فقط پخته می‌شود و دارای منابع انرژی‌ای است که آسان هضم می‌شوند، برای شما مناسب است مخصوصا اگر آن را با آبلیموی تازه و پیاز فراوان تهیه کنید. در ضمن آن را با یک لیوان آب پرتقال مخلوط شده با آب لیموشیرین میل کنید تا ویتامین C قابل ملاحظه‌ای به بدنتان برسد.

پروانه شهرکی