جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

نوشابه خانواده و این همه فایده


نوشابه خانواده و این همه فایده

با اینکه این همه گفته می شود نوشابه مضر است, نخورید, می میرید و , باز هم براساس آمار ایرانی ها به عنوان نوشابه خوارترین مردم دنیا شناخته می شوند و تحریم ها هیچ اثری در پایین آمدن این آمار نداشته اند

با اینکه این همه گفته می‌شود نوشابه مضر است، نخورید، می‌میرید و...، باز هم براساس آمار ایرانی‌ها به عنوان نوشابه‌خوارترین مردم دنیا شناخته می‌شوند و تحریم‌ها هیچ اثری در پایین آمدن این آمار نداشته اند...

عبارت «نوشابه‌خوار» برخلاف ظاهر غلط‌اندازش نه فحش است و نه نوعی جانور کمیاب. منظور انسان‌هایی هستند که بیش از هر ماده غذایی دیگری نوشابه مصرف می‌کنند. کلا بعضی چیزهایی می‌کشیم از بعضی شعارهای عمومی ‌دهه ۶۰ می‌کشیم. از شعار «ایست، ۲ بچه کافیست» که دیگر با ضرب لگد و تهدید و اخراج هم از کله ملت بیرون نمی‌رود گرفته، تا «نوشابه فقط با غذا داده می‌شود» که در دهه ۶۰ روی در و دیوار بیشتر ساندویچی‌ها و رستوران‌ها دیده می‌شد. در آن دوران نوشابه متاع ارزشمندی بود که فقط به صاحبان غذا و دهک‌های بالای جامعه اختصاص پیدا می‌کرد و اینچنین بود که بسیاری از تشنگان کم‌بضاعت دهه ۶۰، تلاش برای رسیدن به امنیت مالی و دسترسی به نوشابه همراه با غذا را چراغ راه آینده خود قرار دادند.

معضل «نوشابه‌خواری» در ایران از دیدگاه روان‌شناسی هم قابل بررسی است. روان‌شناسان بسیار تاکید دارند که هنر «نه گفتن» باید از کودکی به بچه آموزش داده شود اما متاسفانه در ایران اصلا روی این موضوع کار نشده و بسیاری از کسانی که اصلا نوشابه نمی‌خواهند هم وقتی پس از سفارش غذا با پرسش «نوشابه زرد یا مشکی؟» مواجه می‌شوند،‌ با کمی ‌مکث یکی را انتخاب می‌کنند.

نوشابه در کنار مضراتش، فوایدی هم دارد. حالا که مردم دست از این نوشیدنی برنمی‌دارند بهتر است به نیمه یا حداقل یک‌هشتم پر لیوان هم نگاهی بیندازیم و این یک شیشه آب گازدار را کوفت ملت نکنیم. از جمله فواید نوشابه‌های گازدار عبارتند از:

۱. مبارزه با تنفس هوای آلوده: زمانی که پس از صرف نوشابه، گاز آن را بازنشر می‌کنیم ‌درواقع هوای آلوده را کمی‌ به عقب هل می‌دهیم و برای چند ثانیه فرصت استشمام هوای سالم را به دست می‌آوریم.

۲. شنیدن صدای «پیس» پس از باز کردن در نوشابه به‌خصوص به سالمندان و ازکارافتادگان احساس مفید بودن می‌دهد و باعث افزایش روحیه آنها می‌شود.

۳. تلاش برای مصرف کردن مقداری از نوشابه که به دلیل یخ‌زدگی از بطری خارج نمی‌شود، ناخودآگاه نوعی خوداشتغالی نامحسوس را در بخشی از جامعه ایجاد می‌کند. آن هم بدون پرداخت حتی ۲ ریال وام خوداشتغالی از سوی دولت.

۴. بطری‌های نوشابه از معدود بطری‌هایی هستند که پس از شستشو می‌توان از آنها برای خنک کردن آب در یخچال استفاده کرد. آمار مرگ‌و‌میر در اثر آب خوردن از بطری‌های وایتکس و سایر مواد شوینده پس از باب شدن مصرف نوشابه در کشور تا حد زیادی کاهش یافت.

۵. گاز نوشابه حداقل برای ۱ تا ۲ دقیقه سیری کاذب ایجاد می‌کند. این حق هر شهروندی است که در طول حیاتش حس سیری حتی از نوع کاذبش را تجربه کند.

۶. در تبلیغات ضدنوشابه بارها از این نوشیدنی برای برق انداختن کاسه توالت استفاده کرده‌اند تا نشان بدهند چه بلایی سر دستگاه گوارش می‌آورد. حال آنکه با توجه به وضعیت رقت‌انگیز بهداشت بسیاری از سرویس‌های عمومی، آیا بهتر نیست عموم حتما مصرف نوشابه را در رژیم غذایی خود بگنجانند؟

۷. به جرات می‌توان گفت هیچ کالایی تا این اندازه کلمه «خانواده» را تبلیغ نکرده است. در اروپا میلیون‌ها دلار خرج اعتبار بخشیدن به کلمه خانواده می‌کنند. این در حالی است که نوشابه خانواده خود‌به‌خود این واژه را به یکی از واژگان روزمره مردمان ایران زمین تبدیل کرده است.

۸. مرگ نزدیکان در اثر مصرف یک نوشیدنی غربی فاقد الکل بی‌شک باعث می‌شود بازماندگان سراغ سایر نوشیدنی‌های غربی احتمالا دارای الکل نروند.

۹. آیا واقعا آنهایی که نان را در نوشابه تریت می‌کنند، نمی‌دانند باقالی‌پلو با ماهیچه بسیار خوشمزه‌تر است؟ ببینید عشق به نوشابه با بعضی‌ها چه کرده است!

امیر وفایی