چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ باور غلط درباره دخانیات


۱۰ باور غلط درباره دخانیات

سیگار کشیدن و ادامه مصرف آن اغلب ناشی از باورهای غلطی است که در جامعه رواج پیدا کرده است این دلایل مانند احساس بزرگی و قدرت, لاغری, رفع عصبانیت, رفع خستگی و جذابیت همگی بی پایه و اساس بوده و هیچ کدام توجیهی برای خودکشی تدریجی توسط سیگار نمی باشد

سیگار کشیدن و ادامه مصرف آن اغلب ناشی از باورهای غلطی است که در جامعه رواج پیدا کرده است. این دلایل مانند احساس بزرگی و قدرت، لاغری، رفع عصبانیت، رفع خستگی و جذابیت. . . همگی بی‌پایه و اساس بوده و هیچ‌کدام توجیهی برای خودکشی تدریجی توسط سیگار نمی‌‌باشد. در مطلب زیر شما با ۱۰ باور نادرست آشنا می شوید.

▪ ۱ باور غلط: سیگاری‌ها با استعمال دخانیات فقط پول خود را دود می‌کنند و به کسی ضرر اقتصادی نمی‌زنند.

ـ توضیح: هزینه‌های ناشی از درمان فرد سیگاری که بالغ بر دو برابر هزینه‌های دخانیات مصرفی است، برعهده نظاام سلامت است. همچنین به این مساله لطمات و زیان‌های اقتصادی ناشی از آلودگی‌های زیست‌محیطی و نیز از بین رفتن نیروی‌کار و عدم حمایت از خانواده به واسطه بیماری یا فوت فرد سیگاری باید اضافه ‌گردد.

▪ ۲ باور غلط: مصرف قلیان مانند سیگار زیان نداشته و اگر به صورت تفریحی و در جمع و به صورت گاه‌گاهی کشیده شود، بدون ضرر است.

ـ توضیح: تحقیقات دانشمندان نشان داده که قلیان حتی بیش از سیگار مضر و خطرناک بوده و جا افتادن مصرف قلیان در جامعه به عنوان یک تفریح و سرگرمی‌کم‌خطر یک اشتباه بزرگ بهداشتی‌اجتماعی و فرهنگی است.

▪ ۳ باور غلط: اگر دکه‌های روزنامه‌فروشی و دیگر مکان‌های غیرمجاز توزیع سیگار از این کار بازداشته شوند، دچار مشکل اقتصادی می‌شوند.

ـ توضیح: با اطلاع‌رسانی مستمر و مناسب به مردم و اصناف به آنها باید یادآوری گردد که هرکس روشی برای درآمدزایی دارد و با این توجیه و برای سودآوری بیشتر نباید سلامت مردم به خصوص نوجوانان و جوانان را به خطر انداخت.

▪ ۴ باور غلط: مصرف دخانیات باعث بهبود جوش‌های صورت می‌شده و دود سیگار باعث ضدعفونی پوست می‌گردد.

ـ توضیح: استعمال دخانیات علاوه بر تیرگی و چروک پوست باعث افزایش جوش در صورت گشته که به آن آکنه سیگاری می‌گویند و در میان حدود ۴۱ درصد سیگاری‌ها این عارضه وجود دارد. نیکوتین توانایی تراکم سلول‌های سطحی پوست و همچنین ترکیبات آنتی‌اکسیدان‌ها را تغییر می‌دهد و به این ترتیب در صورت بزرگسالان سیگاری جوش‌های غیرالتهابی شبیه جای جراحت ایجاد می‌نماید.

▪ ۵ باور غلط: استعمال دخانیات توسط پزشکان و دست‌اندرکاران بهداشتی جامعه خود دلیلی برای بی‌ضرری آن است.

ـ توضیح: یکی از علل سیگاری شدن پزشکان، این است که آنان نیز مانند دیگر اجزای جامعه، سن شروع ابتلا به مصرف‌شان در دوران نوجوانی و جوانی بوده که اطلاعات کافی از این مساله نداشته‌اند و بعد از آن نیز اعتیاد به دخانیات و عدم تبدیل آگاهی به باور در آنان باعث ادامه مصرف شده. بد نیست بدانید که بر طبق آمار موجود ۹۰ درصد پزشکان هیچ روش علمی ‌را در دوران دانشگاه برای ترک دخانیات نیاموخته‌اند و جز در لابه‌لای دروس کلاسیک مطلبی را در قالب یک واحد درسی در این‌باره نداشته‌اند.

▪ ۶ باور غلط: اطرافیان فرد سیگاری با هر نیرو و قدرتی که شده باید او را به زور و اجبار هم که شده وادار به ترک کنند.

ـ توضیح: ترک سیگار را نمی‌توان به کسی تحمیل کرد. ترک زمانی عملی می‌گردد که فرد واقعا آن را بخواهد و خود مسوولیت آن را به عهده بگیرد. وقتی ترک به صورت اجباری و تحمیلی باشد، علاوه بر مقاومت شدید باعث مقابله منفی شده و در اولین فرصت و بهانه فرد مجددا به دخانیات روی می‌آورد. آمار و تحقیقات نیز نشان داده کنار گذاشتن سیگار و سایر موارد اعتیادآور به صورت تحمیلی و اجباری معمولا نتیجه‌بخش نبوده است.

▪ ۷ باور غلط: افراد سیگاری هیچ‌گاه پیر نمی‌شوند.

ـ توضیح: حداقل می‌توان گفت این باور خرافی صحیح است چرا که عوارض و بیماری‌های ناشی از دخانیات باعث مرگ زودرس افراد سیگاری شده به طوری که هیچ‌گاه سالم به سنین پیری نمی‌رسند، به طوری که هر نخ سیگار حدود ۷ دقیقه از طول عمر مصرف‌کننده خود را کم می‌کند.

▪ ۸ باور غلط: کشت تنباکو برای کشاورزان پرسود و کم‌دردسر است.

ـ توضیح: علاوه بر اینکه کشت و عمل‌آوری توتون بسیار پرعارضه و دردسرآفرین برای کشاورزان می‌باشد، اغلب آنها نیز با وام‌های دریافتی از شرکت‌های دخانی جهت بذر و کود و ماشین‌آلات همواره بدهکارند و اگر این عملیات کشاورزی جهت موادغذایی به کار برود، علاوه بر سودآوری بیشتر و بدون عوارض جسمی‌ برای کشاورزان، سالانه برای ۱۰ تا ۲۰ میلیون نفر غذا تولید می‌شود. در عین حال که کشت توتون و خشک کردن آن باعث فقیر کردن زمین‌های ارزشمند و خسارت به محیط‌زیست می‌شود.

▪ ۹ باور غلط: دود سیگار و قلیان برای گوش‌دردبچه و سرماخوردگی مناسب است.

ـ توضیح: علاوه بر اینکه به طور علمی ‌ثابت شده، در خانواده‌های سیگاری، فرزندشان به کرات در طول سال دچار گوش درد می‌گردند و با ابتلا به بیماری‌های فصلی به کرات دچار عوارض آن می‌گردند، همچنین بیماری‌های تنفسی از جمله برونشیت و آسم و عفونت‌های گوش و حلق و بینی نیز در آنها شایع‌تر می‌باشد.

▪ ۱۰ باور غلط: سیگار‌های الکترونیک نوظهور یکی از اختراعات مفید و تحولی در ترک سیگار است.

ـ توضیح: فرد سیگاری در هنگام ترک هرگونه عادتی را که شبیه کشیدن سیگار باشد باید از خود دور کند. همچنین نیکوتین و بسیاری از مواد مضر و شیمیایی موجود در مایع سیگار الکترونیک چه بسا عوارضی وخیم‌تر در فرد ایجاد کرده و بعد از مدتی شخص از این روش خسته شده و مجددا به روش سنتی خود رو می‌آورد.