سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

از شغل خود ناراضی‌ام


از شغل خود ناراضی‌ام

ابراز نارضایتی از شغل آنچنان مرسوم است که اگر کسی از کار خود ناراضی نباشد، غیرطبیعی به نظر می‌رسد. در بخش‌های تجاری و خدماتی، شاید این ابراز ناخرسندی، ترفندی است برای گریز …

ابراز نارضایتی از شغل آنچنان مرسوم است که اگر کسی از کار خود ناراضی نباشد، غیرطبیعی به نظر می‌رسد. در بخش‌های تجاری و خدماتی، شاید این ابراز ناخرسندی، ترفندی است برای گریز از مالیات یا نوعی سپر دفاعی است در برابر حسودان و رقیبان.

بسیارند کسانی که مدعی‌اند کارشان اصلا به صرفه نیست و آنها گرفتار شده‌اند و فقط به دلیل رسم آبا و اجدادی یا خدمت به مردم دارند کارشان را ادامه می‌دهند.

در بخش دولتی و در سطوح بالای مدیریتی، ابراز ناخرسندی از شغل، به شیوه‌ای خاص و با تعابیری دیگر بیان می‌شود؛ مانند این ادعا که بار مسوولیت‌ها بر زمین مانده بود و ما ناگزیر آن را بر دوش گرفتیم! یا این که ما به دلیل احساس تکلیف و ادای وظیفه، ناگزیر از پذیرفتن این مسوولیت شدیم وگرنه ترجیح می‌دهیم به کارهای علمی و پژوهشی بپردازیم و بارها دانشگاه‌های معتبر داخلی و خارجی از ما دعوت کرده‌اند که مسئولیت اجرایی را رها کنیم و به کمک آنها بشتابیم.

در سطوح پایین‌تر و در رده کارمندی، ابراز نارضایتی از شغل اغلب گریزگاهی است از گزندگی انتقادهایی که از کم‌کاری و بی‌انگیزگی کارمندان مطرح می‌شود با منطقی از این دست که: با این حقوق و مزایای بخور و نمیر، چه توقعاتی از کارمند دارند؟

کارکرد دیگر ابراز ناخرسندی از شغل، ایجاد محدوده امن در برابر هراس از رقیبان و نیز اضطراب دائم از بیکار‌ شدن است.

در این سالیان که موضوع اشتغال ، معضلی فراگیر است و بسیارند جوانان تحصیلکرده و متخصص که شغلی متناسب با دانش و علاقه خویش ندارند، کسانی که شاغل هستند تصور می‌کنند با بدگویی از شغل خویش و بزرگنمایی مشکلاتی که در محیط کار دارند، جویندگان کار را موقتا از صحنه رقابت دور می‌دارند؛ حال آن که آسیب‌های اجتماعی و روانی حاصل از این ابراز ناخرسندی فراگیر از شغل، که اغلب اغراق‌شده و دروغین است، نسل‌های بعدی را تا سال‌های دور آزار خواهد داد.

اسماعیل امینی - شاعر و مدرس دانشگاه