پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

آیا می‌دانید علت دندان درد چیست؟


آیا می‌دانید علت دندان درد چیست؟

درد دندان می‌تواند منشأهای گوناگونی داشته باشد. به طور کلی از درگیری پالپ یا مغز دندان تا آسیب به بافت‌های نگه دارنده دندان که به آن پریو دنشیوم گفته می‌شود، می‌تواند علت دندان …

درد دندان می‌تواند منشأهای گوناگونی داشته باشد. به طور کلی از درگیری پالپ یا مغز دندان تا آسیب به بافت‌های نگه دارنده دندان که به آن پریو دنشیوم گفته می‌شود، می‌تواند علت دندان درد باشد اما شایع‌ترین علت دردهای دندانی، دردهای ناشی از درگیری مغز دندان است...

اگر پوسیدگی دندان از مینای دندان و عاج بگذرد، به قسمت زنده دندان (مغز دندان) می‌رسد.مغز دندان در معرض باکتری‌های بزاق قرار دارد و به یک منبع عفونت تبدیل می‌شود. حتما خود شما یا کسانی که دچار دندان درد شده‌اند، می‌دانید که درد، همیشه به یک صورت نیست و برحسب شدت آسیب به مغز دندان، نوع و شدت درد متفاوت خواهد بود. وجود درد در دندان مانند سایر قسمت‌های بدن، یک مکانیسم هشداردهنده است و با توجه به پیچیده بودن تشخیص منشأ درد در ناحیه سر و صورت و شیوع فراوان دردهای ارجاعی و مهم‌تر از همه توجه به اهمیت پیشگیری، پیشنهاد می‌شود بلافاصله پس از بروز درد در ناحیه دهان و دندان‌ها حتما برای تشخیص دقیق به دندانپزشک مراجعه شود. چه بسا شما با مراجعه به موقع، در بروز دردهای تند و زودگذر که به طور مثال با خوردن غذای سرد، گرم یا شیرین و شور، برای لحظه‌ای به شدت درد می‌گیرد، (دندان شما پوسیدگی عمیق دارد اما هنوز به مغز دندان آسیب وارد نشده) بتوانید با یک اقدام پیشگیرانه توسط دندانپزشکان مشکل را رفع کنید. اضافه می‌کنم:

۱) دردهای دندانی منحصرا به علت درگیری پالپ یا مغز دندان ایجاد نمی‌شود.

۲) صدمه به پالپ فقط به علت پوسیدگی و یا میکروارگانیسم‌ها ایجاد نمی‌شود و گاهی به علت شکستگی دندان، محرک‌های شیمیایی و فیزیکی و سایش سطوح دندانی رخ می‌دهد.

اهم عواملی که می‌تواند سبب درگیری پالپ و دردهای دندانی شوند عبارتند از:

۱) پوسیدگی دندانی

۲) ضربه و شکستگی نسج دندان، سایش سطوح دندان‌ها

۳) تراش نسج دندانی در اعمال دندانپزشکی

۴) حرارت و گرم شدن بیش از حد

۵) برخی مواد دندانپزشکی که در فاصله مناسبی از پالپ قرار نگرفته‌اند.

۶) پر کردگی‌های موقت یا دایمی که بلندتر از حد طبیعی باشند و به علت ناهمواری موجب بروز درد ‌شوند.

در پایان لازم است یادآوری کنم ماهیت همه پوسیدگی‌های دندانی یکسان نیست. گاهی در حاشیه پرکردگی‌ قدیمی ایجاد می‌شوند، گاهی به دنبال بیماری‌های لثه و تحلیل لثه پوسیدگی سطح ریشه دندان رخ می‌دهد و بسیاری موارد دیگر اما مهم آن است که با اقدام به موقع در هنگام درد و حفظ دندان با درمان ریشه می‌توان از هزینه‌های کشیدن دندان و جایگزینی دندان کشیده شده پیشگیری کرد.

کلینیک دهان و دندان

دکتر محمدجعفر اقبال

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو مرکز تحقیقات علوم دندانپزشکی