چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سودجویی از همراه همیشگی شما
اولین گوشی تلفن همراه توسط دکتر کوپر در سال۱۹۷۳ طراحی و ساخته شد، وزن این تلفن همراه نزدیک به یک کیلوگرم بود. قبل از طراحی دکتر کوپر در اواخر دهه۱۹۶۰ شرکت AT&T وسیلهای را تحت عنوان cellular طراحی کرده بود که تنها در ماشین کاربرد داشت. اختراع دکتر کوپر نخستین ایده در اختصاص یک شماره به یک شخص بود زیرا تا قبل از این اختراع، هر شماره به یک خانه، مغازه، شرکت و اداره تعلق داشت و امکان اختصاص شماره به اشخاص وجود نداشت. ۱۰سال پس از اختراع دکتر کوپر ۵ مدل گوشی تلفن همراه که هر کدام نزدیک به نیم کیلوگرم وزن داشتند ساخته شد.پس از رواج استفاده از تلفنهای همراه شرکتهای سازنده نیز به فکر اضافه کردن امکانات و توانمندیهای جدید به گوشیها افتادند. در سالهای ۱۹۹۳-۱۹۹۲ تعرفه خدمات تلفن سیار نزدیک به ۵/۳برابر بیشتر از تعرفه تلفنهای ثابت بود و همین امر موجب شد که طرفداران کمتری را به سوی خود جلب کند. در حال حاضر هزینه تلفن سیار قابلیت رقابت بیشتری با تلفن ثابت دارد و این به دلیل کاهش نرخ مکالمات این تلفنهاست.
● نحوه کار
برای استفاده از تلفن همراه هر مشترک باید به یک شبکه مخابراتی متصل باشد که برای شروع این اتصال باید حساب اشتراک تلفن همراه در نزد (سرویس دهنده و اپراتور) فعال شده باشد. شبکههای مخابراتی در تمام کشورها نیز با قراردادهای جداگانهای به هم متصل میشوند و هر مشترک تلفن همراه از هر اپراتور میتواند با سایر مشترکان سایر اپراتورها ارتباط تلفنی برقرار کند.تلفنهای همراه را میتوان نوع پیشرفتهتر رادیو تلفنهای سالهای ۱۸۸۰به حساب آورد که تنها کاربری آنها در خودروها و ماشینهای شخصی بود و از چندین دکل مرکزی در هر شهر سیگنالها را دریافت میکرد.
تلفنهای همراه سامانه ای سلولار (cellular) است زیرا مناطق تحت پوشش آن به سلولهایی شش گوشه- مانند کندوهای زنبور عسل- تقسیم میشود و لذا امکان تحت پوشش قرار گرفتن یک منطقه به راحتی برای این سیستم فراهم خواهد شد. در مرکز هر سلول یک آنتن (BTS) وجود دارد و این BTS جوابگوی تعدادی از مشترکین خواهد بود. هر سلول توانایی پشتیبانی از ۵۶ کانال رادیویی را دارد و این به معنای استفاده همزمان ۵۶ نفر در این محدوده است. در نوعهای پیشرفتهتر این BTSها امکان پشتیبانی از تعداد بیشتری از کانالهای رادیویی وجود دارد.
هر تلفن همراه دارای یک کد شناسایی اختصاصی است که جهت شناسایی مالک تلفن و اپراتور مربوط مورد استفاده قرار میگیرد. اگر گوشی روشن باشد منتظر دریافت سیگنالهای لازم از یک کانال میماند. این کانال که کانالی منحصر به فرد است تنها برای ارتباط گوشی و نزدیکترین BTS به کار میرود. اگر گوشی قادر به دریافت این کانال نباشد (out of service) خارج از دسترس تلقی شده و در صورت تماس با شماره شخص پیامی مبنی بر دسترس نبودن شماره تلفن همراه اعلام میشود.اولین سامانه های سلولی در سال۱۹۸۳ تحت نام Amps توسط کمیسیون فدرال ارتباطات امریکا پایهگذاری شد که دارای ۸۳۲ کانال به صورت جفت بود که تعداد ۷۹۰ کانال برای انتقال صوت و ۴۲ کانال مابقی برای تبادل داده (DATA) طراحی شده بود.
● مختل کننده
هر وسیلهای که بتواند با ارسال سیگنالهای همسان با بسامد کار تلفن و با توانایی اندکی بیشتر از آن مانع ارتباط بین گوشی و آنتن مرکزی BTS شود و ارتباط را غیرممکن سازد مختل کننده تلفن همراه نامیده میشود که از نوع خاصی از آن در برخی از مکانها جهت کور کردن تلفنهای همراه استفاده میشود.
● تقویت کننده
عملکرد دستگاه تقویت کننده کاملاً برخلاف مختل کننده است و میتواند سیگنالهای بسامدی مربوط را که از BTS ارسال میشود دریافت کرده و پس از تقویت آنها را به سوی گوشی تلفن همراه ارسال کند عملکرد این وسایل مانند Duplicatorها در شبکههای رایانهای است. این تقویت کنندهها معمولاً در نقاطی که سیگنالها بسیار ضعیفاند مورد استفاده قرار میگیرد.
● کدها
همه تلفنهای همراه دارای کدهای خاص خود هستند که برای شناسایی خود تلفن، صاحب خط تلفن و اپراتور مورد استفاده قرار میگیرد. برای انجام یک تماس تلفنی کدهای زیر در سیستم مورد شناسایی واقع خواهند شد:
پس از روشن شدن تلفن همراه، تلفن منتظر دریافت یک کد شناسایی سیستم خواهد بود که توسط اپراتور برایش بر روی کانال کنترل ارسال میشود و پس از دریافت این کد که اصطلاحاً
( SID ( system Identification code نامیده میشود در شبکه مورد شناسایی واقع میشود، پس از تطبیق این کد با SID موجود در گوشی و یکسان بودن آنها، تلفن همراه به عنوان جزیی از سیستم اپراتور محلیاش مورد شناسایی قرار میگیرد. سپس تلفن همراه با ارسال درخواستی به اپراتور تقاضای ثبت خود را میدهد و اپراتور نیز در بانک اطلاعاتی خود تلفنهمراه را ردیابی کرده و موقعیت آن را در سلول موردنظر ثبت خواهد کرد و پس از شناسایی تلفن شما یک زوج فرکانس را برای تماس شما اختصاص میدهد.
ارتباط BTS با تلفن همراه شما از طریق کانال کنترل است که ارتباط را برقرار نموده و فرمانهای لازم را صادر میکند. پس از برقراری تماس شما با شخص موردنظر تا زمانیکه در همان سلول هستید از همان BTS فرکانسهای موردنظر را درخواست میکنید اما زمانیکه به طرف لبه و حاشیه سلول شروع به حرکت میکنید ایستگاه اصلی متوجه میشود که قدرت سیگنال ارسالی شما در حال ضعیفشدن است و در مقابل BTS سلولی که درحال حرکت به سوی آن هستید متوجه میشود که سیگنال شما در حال افزایش است، زمانیکه سیگنال ارسالی شما به BTS اول به یک هفتم مقدار اصلی خود برسد، دو BTS اولیه و ثانویه پس از هماهنگی لازم در یک مقطع زمانی خاصی شما را انتقال خواهند داد.
این عملیات را سوئیچ یا انتقال از یک BTS به BTS دیگر مینامند. حال اگر این سوئیچ بر روی BTS اپراتور دیگری انجام شود یعنی BTS اول مربوط به اپراتور الف و BTS دوم مربوط به اپراتور ب باشد و شما با جابهجایی فیزیکی قصد ورود به BTS دوم را داشته باشید، ارتباط شما به آن اپراتور مختل خواهد شد در صورتی که اپراتور شما با اپراتور مذکور قرارداد همکاری داشته باشد تماس شما ادامه پیدا خواهد کرد و در غیر این صورت تماس شما قطع شده و شما خارج از دسترس تلقی خواهید شد. این فرآیند را رومینگ مینامند.
● ساختار سیم کارت
سیم کارت برای این که در شبکه مورد شناسایی واقع شود و بتواند فرکانسهای لازم را دریافت یا ارسال کند، نیاز دارد که در شبکه مذکور موردشناسایی واقع شود. برای این شناسایی کدهایی نیاز دارد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
۱) ICCID
تمامی سیمکارتها به صورت بینالمللی توسط ICCID شناسایی میشوند. این ICCID ها در سیمکارت ذخیره شده و روی بدنه سیم کارت نیز چاپ میشود.
۲) IMSI
سیم کارتها برای اتصال به شبکههای اپراتورهای دیگر از این کد شناسایی بینالمللی استفاده میکنند.
۳) KI
این کد که مقداری ۱۲۸ بیتی است، در تصدیق سیمکارتها روی شبکه موبایل استفاده میشود که برای هر تلفن همراه مقداری انحصاری است که توسط اپراتور و هنگام تولید به آن اختصاص داده میشود.
● اطلاعات سیم کارت
سیم کارت توانایی نگهداری اطلاعات شناسایی و شخصی، شمارهتلفن، دفترچه تلفن، پیامهای متنی و سایر اطلاعات را دارد. میتوان سیم کارت را نوعی هارددیسک به حساب آورد. سیستم عاملها خود دارای دو نوع سیستم عامل جاوا و سیستم عاملهای محلیاند که نوع محلی آن اختصاصی بوده و مبتنی بر نرمافزارهای مخصوص اپراتورها است.
در طراحی سیمکارتها برای ایجاد امنیت بیشتر و جلوگیری از سرقت آن چهار کد در نظر گرفته شده است که به شرح زیر است:
ـ Pin۱: کد Pin۱ پس از هر بار روشن شدن گوشی از کاربر درخواست میشود و در صورتی که سه بار اشتباه وارد شود نیاز به وارد کردن کد بالاتر puk۱ میباشد.
ـ Pin۲ : برای فعال کردن قابلیتهایی در سیم کارت باید Pin۲ را وارد کرد.
ـ Puk۱: این کد تنها روی سند تلفن همراه قرار داده شده است و قابل تغییر نیز نمیباشد و در برخی از مواقع نیاز به استفاده از آن خواهد بود. اگر کد Puk۱ را ۱۰ مرتبه اشتباه وارد کنید سیمکارت سوخته می شود و قابل استفاده نیست.
ـ Puk۲: جهت باز کردن pin۲ مورد استفاده قرار میگیرد و Puk۲ نیز مانند puk۱ اگر ۱۰ مرتبه اشتباه وارد شود موجب سوختن سیم کارت خواهد شد.
● کپی سیم کارت
یکی از سودجوییهایی که در بازار سیمکارت هر کشوری میتوان به آن برخورد کرد کپی سیمکارت است که برخی از سودجویان با استفاده از دستگاهها و روشهای خاص به استخراج اطلاعات امنیتی و کلیدی سیم کارت پرداخته و شمارهتلفن آنها را درحقیقت میدزدند و به این شیوه میتوانند با استفاده از سیمکارت کپی شده و شمارهتلفن موردنظر ارتباط تلفنی برقرار کنند. بدون آن که هزینهای برای آنها لحاظ شود. کپی سیمکارت با دو روش انجام میشود که در روش اول باید سیمکارت را داخل دستگاهی قرار داد و از روی آن کپی گرفت و روش دوم دستگاهی مخصوص به صورت بیسیم اطلاعات موبایل روشن را شکار کرده و سپس آنها را درخود ذخیره میکند.
● راههای مقابله با کپی سیمکارت
در مکانهای پررفت و آمد مانند مترو، ایستگاه قطار، ایستگاه اتوبوس و... از روشن و خاموش کردن غیرضروری تلفن همراه خود پرهیز کنید، سیمکارت خود را به راحتی دراختیار افراد ناشناس قرار ندهید.
● مضرات تلفن همراه
تلفن همراه نیز مانند سایر تکنولوژیها دارای مضراتی نیز هست، زمانی که مشغول صحبت با تلفنهمراه هستید فرستندهای صوت شما را به صورت یک موج سینوسی و پیوسته به حالت رمز درمیآورد. تلفن همراه دارای فرستندهای ضعیف است که حداکثر با قدرت ۳ وات کار میکند و امواج رادیویی را ارسال میکند و این امواج توسط یک گیرنده در BTS مربوط دریافت میشود. در صورتی که تلفن همراه در هنگام صحبت به صورت مماس با سر نگاه داشته شود این احتمال وجود دارد که برخی از اشعهها توسط بافت انسان جذب شود.
از دیگر خطراتی که کاربران را تهدید میکند میتوان به موارد زیر اشاره کرد: سرطان خون، تومورهای مغزی، پارکینسون، سردرد، کوفتگی، آلزایمر
جهت جلوگیری از بروز خطرات یاد شده میتوانید از تلفن همراه در حالتهای زیر استفاده کنید.
۱) استفاده از هد ست
۲) استفاده از تلفن همراهی که آنتناش تا حد امکان دور از شما باشد
۳) عدم استفاده از تلفن همراه در درون ساختمان و محیطهای بسته
۴) استفاده از تلفنهای همراه در فضای باز
۵) محدود کردن استفاده کودکان از تلفن همراه
وحید نقشینه ارجمند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست