یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

بسیج سازندگی ترجمان محرومیت زدایی و خدمت


بسیج سازندگی ترجمان محرومیت زدایی و خدمت

بسیج مدرسه عشق و بسیجی دانش آموز درس ایثار و از خودگذشتگی است, در روزگاری که همه چیز با معیاری به نام پول سنجیده می شود

بسیج مدرسه عشق و بسیجی دانش آموز درس ایثار و از خودگذشتگی است، در روزگاری که همه چیز با معیاری به نام پول سنجیده می شود.

طی پنج سال اخیر با اشاره و تأکید رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، نهاد نوپایی به نام بسیج سازندگی پا به عرصه فعالیت و خدمت نهاد، گرچه براساس چارچوبهای اداری کشور و براساس مواد و تبصره های قانونی شکل گرفته و منشأ خدمات خوبی هم بوده است، اما آن چنان که باید از سوی دستگاههای اجرایی و نهادهای ذیربط مورد حمایت قرار نمی گیرد.

● تلاش بسیج برای الگوسازی در نسل جوان

سردار سیدمحمد حجازی فرمانده نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشور در جمع خبرنگاران اظهار می دارد: در اردوهای جهادی بسیج سازندگی بیشترین تلاش ما بر فرآیند الگوسازی در نسل جوان و انتقال مفاهیم ارزشی انقلاب اسلامی به نسل جوان متمرکز شده است.

وی می افزاید: ایجاد فرهنگ کار، تقویت روحیه تعاون و آشناسازی دانش آموزان بسیجی با مسایل غیرتئوری در جامعه و همچنین غنی سازی اوقات فراغت میلیونها نفر از جمعیت دانش آموزی سرلوحه برنامه های مسؤولان بسیج سازندگی کشور است و تاکنون نتایج مثبت و واقع بینانه ای در این رابطه حاصل شده است.

فرمانده نیروی مقاومت بسیج کشور همچنین یادآور می شود: با توجه به گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی باید حرکتهای جهادی و فرهنگ بسیجی در سطح جامعه نهادینه شود.

سردار حجازی تصریح می کند: عرصه های هفت گانه ای برای فعالیت سازمان بسیج سازندگی تعریف شده است، اما با توجه به امکانات و شرایط فعلی مسایل فرهنگی، ایجاد فرهنگ کار و رفع محرومیت زدایی در اولویت تلاشهای بسیجیان این سازمان قرار گرفته است.

● هدیه سلامت

دکتر مؤید علویان، معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: بسیج سازندگی و وزارت بهداشت با امضای تفاهمنامه ای در جهت رفع مشکلات بهداشتی - درمانی مناطق محروم تلاش می کنند که در این راستا توسط بسیج جامعه پزشکی سلامت و تندرستی به مردم محروم کشورمان اهدا می شود.

وی می افزاید: سازمان بسیج سازندگی طی سال گذشته بیش از ۱۱ هزار پزشک عمومی و متخصص در قالب طرح اردوهای هجرت سه به مناطق محروم کشور اعزام کرده که این افراد شامل یک هزار و ۵۴۲ تیم عمومی و تخصصی برای معاینه و درمان رایگان افراد بی بضاعت در روستاهای محروم بوده است و حدود ۱۹۴ هزار نفر از هموطنان نیازمند توسط این عزیزان درمان شده اند.

این مقام مسؤول تصریح می کند: در حال حاضر در برخی از نقاط کشور از جمله مناطق محروم و روستاها برای رفع نیازهای بهداشتی - درمانی و جلوگیری از شیوع بیماریها به بسیج سازندگی نیاز داریم که این عزیزان با شرکت در اردوهای جهادی هجرت در جهت رفع مشکلات نیازمندان گام برداشته و نتایج خوبی به دست آورده ایم.

معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین بیان می دارد: براساس تفاهمنامه وزارت بهداشت و سازمان بسیج سازندگی، سهمیه اعزام تیمهای پزشکی به مناطق محروم در سال جاری نسبت به سال ۸۵ دو برابر شده است که شامل ۱۳۰ هزار نفر روز کار تیمهای پزشکی خواهدبود.

● افزایش اعتبار بسیج سازندگی

محمد عباسپور، نماینده مجلس در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: با توجه به روند مثبت و نتایج قابل قبولی که از اردوهای هجرت یک، دو و سه به دست آمده مجلس شورای اسلامی برای افزایش اعتبارات عمرانی و بسیج سازندگی اقدام خواهد کرد.

وی می افزاید: آشنایی با فرهنگ کار و ورود دانش آموزان و دانشجویان به بازار مشاغل و حرفه های مورد علاقه شان یکی از ثمرات راه اندازی اردوهای هجرت توسط سازمان بسیج سازندگی است و این در حالی است که دانش آموزان بسیجی در عرصه های بهداشتی، عمرانی، خدماتی و محرومیت زدایی منافع قابل توجهی عاید جامعه به ویژه محرومان می نمایند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس همچنین تصریح می کند: در اردوهای جهادی بسیج، دانشجویان و بسیاری از متخصصان و پزشکان با داشتن عالی ترین مدرک تحصیلی سخت ترین کارهای اجرایی را برای خدمت به مردم انجام می دهند.وی اضافه می کند: با توجه به لزوم فرهنگ سازی در امر اشتغال و کارگروهی برای نوجوانان و جوانان بسیج سازندگی می تواند در این زمینه فعالیتهای خوبی را انجام دهد و دانش آموزان و دانشجویان را برای ورود به عرصه های کار و مشارکت جمعی آماده نماید.

● یادگار رهبری

سردار مجید خراسانی، رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: بسیج سازندگی یادگار رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که در پیام نوروزی خودشان در سال ۱۳۸۰ بر تداوم حرکتهای بسیجی این سازمان و تعمیم آنها به دیگر دستگاههای اجرایی توصیه و تأکید فرمودند.

وی می افزاید: البته نهاد بسیج سازندگی براساس توافقنامه ای که بین وزارت جهاد سابق و نیروی مقاومت بسیج به امضا رسید، جنبه عینی و اجرایی پیدا کرد که با توجه به مفید و ارزشمند بودن فعالیتها که اکثراً در حوزه های کشاورزی و منابع طبیعی نمود داشتند، با اشاره رهبر معظم انقلاب و مسؤولان نظام قرار شد در عرصه های جدیدتری نیز گسترش یابد، به گونه ای که هم اکنون سازمان بسیج سازندگی در اکثر حوزه هایی که امکان ورود جوانان وجود دارد، زمینه و زیرساختهای همکاری بسیجیان را فراهم کرده است.

رئیس سازمان بسیج سازندگی هدف اصلی تشکیل این سازمان را ایجاد ساز و کار و نرم افزارهای مدیریتی برای کنترل و هدف دار کردن فعالیتهای جوانان بسیجی و غیربسیجی در عرصه های مشارکت با جامعه و دولت توصیف کرده و می گوید: براساس برنامه ریزیهای اولیه تشکیل سازمان واگذاری عرصه تلاش و امکانات موردنیاز برای فعالیتها برعهده دستگاههای دولتی و مدیریت بهینه و ساماندهی برعهده بسیج سازندگی است.

● خدمت بسیج سازندگی در هفت عرصه

وی درباره مهمترین اهداف و عملکرد سازمان بسیج دانشآموزی اظهار می دارد: سازمان بسیج دانش آموزی در هفت عرصه نسبت به ارایه خدمات به مردم تلاش می کند که شامل عرصه بهسازی و بازسازی مدارس، منابع طبیعی، کشاورزی و آبخیزداری، عرصه خدمات بهداشتی درمانی و عمران و آبادانی روستایی از آن جمله است.

سردار خراسانی در ادامه می گوید: همچنین عرصه خدمات علمی - آموزشی و پژوهشی، عرصه فنی - حرفه ای و مهارتی و عرصه خدمات حمایتی از جمله محورهایی هستند که فعالیتها و تقویم کاری سازمان بسیج دانش آموزی براساس آنها تنظیم شده و بسیجیان تحت پوشش این سازمان نسبت به خدمت رسانی به جامعه در آن محورها اقدام می کنند.

رئیس بسیج سازندگی، شرکت هفت میلیون جوان و نوجوان در طرح اردوهای هجرت سه در سال جاری را به عنوان نمونه مشارکت اجتماعی جوانان در امور توصیف کرده و می افزاید: در سال جاری پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر روز دانش آموز، یک میلیون نفر روز دانشجو، ۴۰۰ هزار نفر روز طلبه، فرهنگی و پزشک در طرح اردوهای هجرت سه شرکت کرده و نسبت به خدمت رسانی به محرومان جامعه اقدام کرده اند.

سردار خراسانی تصریح می کند: با تصویب دولت ۱۴۰ میلیارد ریال برای اجرای پروژه های جهادی این سازمان برنامه ریزی شده بود که با استقبال جوانان، شمار شرکت کنندگان به دو برابر افزایش یافت و تاکنون کار تعمیر و بازسازی بیش از هشت هزار و ۹۰۰ مدرسه نیازمند به بازسازی پایان یافته و تحویل وزارت آموزش و پرورش شده و در عرصه های کشاورزی، بهداشتی - درمانی و خدمت به محرومان نیز کارهای ارزنده ای صورت گرفته است.

● بسیجی بودن شرط مشارکت نیست

سردار خراسانی درباره شرایط شرکت جوانان در طرحها و اردوهای جهادی سازمان خاطرنشان می کند: عضو بسیج بودن الزامی نیست و جوانان می توانند با توجه به تواناییها، علایق و نوع خدمتی که می توانند به مردم ارایه دهند، در برنامه های سازمان بسیج سازندگی شرکت نمایند.

این مقام مسؤول یادآور می شود: متأسفانه برخی از دستگاههای دولتی همکاری خوبی با سازمان ندارند و با توجه به تأکید مسؤولان نظام به ویژه رهبر معظم انقلاب، تجدیدنظر در عملکرد این دستگاهها یک ضرورت اساسی در فرآیند عمق بخشی به تلاشهای بسیج سازندگی محسوب می شود.

وی تصریح می کند: تداوم فعالیتهای بسیج سازندگی با همکاری دستگاههای دولتی و اعضای شورای بسیج سازندگی بستگی دارد، به همین دلیل همکاری بین بخشی و افزایش اعتبارات این سازمان مهمترین مشکلات ما در گسترش عرصه ها و حوزه های تلاش برای سازندگی کشور است.

وی موافقت هیأت دولت و مجلس برای برگزاری اردوهای هجرت را نشان دهنده وجود زمینه های مثبت برای اثربخشی تلاشهای جهادی سازمان در جامعه بوده و تشکیل شورای عالی پشتیبانی از اردوهای هجرت به ریاست رئیس جمهور و دبیری دکتر سعیدلو (معاون اجرایی دولت) نشان دهنده فرهنگ سازی برای جهاد سازندگی است.

● آموزش بسیجیان یک هدف نظام مند

سرهنگ پاسدار علی آل سیدان، رئیس بسیج سازندگی خراسان رضوی نیز در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: در فرآیند خدمت رسانی بسیجیان در قالب اردوهای جهادی یک هدف مهم به نام آموزش بسیجیان دنبال می شود که براساس آن همه بسیجیان قبل از ورود به مرحله اجرایی از آموزشهای تخصصی مشاغل، صنوف و حرف مختلف در پیمان نامه های سازمان برخوردار می شوند.

وی می افزاید: همه بسیجیان اعزامی به اردوهای جهادی و مشارکت کننده در بسیج سازندگی از پوششهای بیمه ای لازم در این زمینه برخوردار می شوند و در صورت بروز سانحه و وارد شدن خسارت مالی یا جانی، از حمایتهای سازمانهای بیمه گر استفاده خواهند کرد.

وی همچنین تصریح می کند: سازمان بسیج سازندگی با پیشینه ای به قدمت سالهای جنگ تحمیلی و دوران سازندگی پس از انقلاب اسلامی و با رعایت قوانین و ضوابط موجود در سطح ادارات و سازمانهای مرتبط با بسیج، فعالیتهای عام المنفعه خود را برای رفع محرومیتهای مردم به مورد اجرا گذاشته و از ادارات و تشکلهای درگیر در موضوع فعالیتها انتظار همکاری بیشتر برای رفع مشکلات و نارساییهای سطح جامعه دارد.

آل سیدان داشتن روحیه بسیجی را لازمه ورود افراد به بسیج سازندگی توصیف کرده و می گوید: از دید ما همه کسانی که برای رفع محرومیتها تلاش می کنند، بسیجی هستند و این موضوع در طرح اردوهای هجرت به عینه ثابت شده است، زیرا در این طرح افراد با تخصصهای مختلف و سلایق گوناگون با مراجعه به رده های مقاومت درخواست حضور در اردوهای جهادی داشته و در این امر نیز در حوزه های کشاورزی، بهداشتی - درمانی، آموزشی و پژوهشی و خدمات رسانی به محرومان موفقیتهای خوبی داشته اند.

● بسیج هزینه ها را کاهش می دهد

مهندس حبیب ا... بوربور، معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش در گفت و گو با گزارشگر ما عنوان می کند: بسیج سازندگی به دلیل داشتن روحیه مشارکتی و بسیجی کارها را با جان و دل انجام می دهد که همین مسأله باعث شده است هزینه اجرای پروژه ها کاهش یابد.

رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور می افزاید: سازمان نوسازی مدارس و سازمان بسیج سازندگی با توجه به وجوه مشترکی که در بحث سازندگی و توسعه دارند، لازم است با تشخیص و تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف برای رسیدن به همکاریهای سطح بالا در جهت محرومیت زدایی میهن اسلامی تلاش نمایند.

عضو شورای عالی بسیج سازندگی همچنین تصریح می کند: در کشور ما ۱۵ میلیون دانش آموز وجود دارد که با توجه به روحیه مشارکتی و نوعدوستی مردم امکان جذب حداقل ۱۰ میلیون نفر از این افراد در اردوهای جهادی سازمان جهاد سازندگی و کنترل و هدایت این نیروی عظیم در مسیر مقابله با محرومیتها وجود دارد، به گونه ای که طی سال ۸۵ همین دانش آموزان با همکاری در قالب پروژه های جهادی توانسته اند ۹۲ باب مدرسه احداث و پنج هزار و ۹۶۰ واحد آموزشی را مرمت و بازسازی نمایند.

مهندس بوربور، تشکیل بسیج سازندگی و راه اندازی اردوهای هجرت توسط این نهاد را تلاش ارزنده ای برای رفع محرومیتها و تحقق تدابیر رهبر انقلاب توصیف کرده و بیان می دارد: ۶۰ درصد مدارس کشور تخریبی است و برای اصلاح، بازسازی و نوسازی این فضاهای آموزشی نیاز مبرم به مشارکت دیگر گروهها از جمله سازمان بسیج سازندگی داریم.

دکتر جهانبخش امینی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: فعالیتهای بسیج سازندگی در واقع از ارزشمندی بالایی برخوردار و رافع مشکلات است، به همین دلیل باید اعتبارات این نهاد برای خدمت رسانی به مردم افزایش یابد.

وی می افزاید: تخصیص اعتبار به سازمان بسیج سازندگی بسیاری از مشکلات بهداشتی و درمانی مردم به ویژه ساکنان مناطق محروم و روستانشینان را از میان خواهد برد و به همین دلیل مجلس برای سرعت بخشیدن به طرحهای جهادی این سازمان که در قالب اردوهای هجرت انجام می شود آماده همکاری و رفع موانع قانونی می باشد.

● ۱۰ هزار معلم در خدمت بسیج سازندگی

سردار سعید فرجیان، رئیس سازمان بسیج فرهنگیان کشور در گفت و گو با گزارشگر ما اظهار می دارد: طی تابستان سال جاری بیش از ۱۰ هزار معلم بسیجی در قالب اردوهای هجرت برای بالا بردن سطح علمی بسیجیان دانش آموز و دیگر دانش آموزان اردوهای جهادی در مقاطع مختلف تحصیلی تدریس کرده اند.

وی می افزاید: این معلمان و استادان بسیجی با حضور در مناطق روستایی و کم برخوردار کلاسهای جبرانی، فوقالعاده و ارتقای سطح تحصیلی برگزار می کنند که باعث رفع مشکلات آموزشی دانش آموزان و کمک به بهبود وضعیت تحصیلی آنان شده است.

رئیس سازمان بسیج فرهنگیان همچنین به دوره های تخصصی موردنیاز مربیان و معلمان اشاره کرده و عنوان می کند: برای اثربخشی آموزه های درسی و فرهنگی دوره های روش تدریس برای معلمان از سوی سازمان بسیج سازندگی برگزار و پس از توانمندسازی نیروهای داوطلب کلاسهای حل مشکلات تحصیلی، رفع اشکال و تقویت بنیه علمی برای دانش آموزان مناطق محروم و دانش آموزان روستایی تشکیل می شود، همچنین براساس هماهنگی انجام شده فضای آموزشی، امکانات و منابع درسی لازم برای برگزاری این کلاسها در اختیار معلمان بسیجی قرار می گیرد.