یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
بزبند ، حفاظتی برای چشم زخم
كودك هر جا هم كه باشد ، چشم می خورد . مخصوصاً در عروسی ها و جشنها ، در راه و بیراهه. شكل كودك و حركتهای ویژه اش همه را به خود جذب می نماید. شادمانی ، خوش قلبی و پاكی او ، بزرگترها را به وجد می آورد. این گونه كودكان در معرض چشم و زبان هستند. به این خاطر وقتی كه با كودكتان به جاهایی كه ازدحام زیادی وجود دارد می روید ، بهتر است حداقل به جایی از بدنش منجوقی را كه باطل كنندهٔ چشم زخم است ، آویزان كنید . بزرگسالان وقتی بچه ای بدون منجوق می بینند ، می گویند: «این بچه چقدر بامزه است ؛ كاش به جایی از لباس بچه ، منجوق چشم را آویزان می كردید.» منجوق ، بچه را از چشم زخم و زبان بد دفاع می كند. بین مردم تركمن از قدیم الایام جواهرآلاتی كه برای محافظت از چشم و زبان استفاده می كنند ، شهرت زیادی دارند.
بطور كلی اكثر این گونه جواهرات ، هدفی دفاعی داشته اند . پس از گذشت مدت زمانی ، از آنها به عنوان زینت آلات استفاده شده است. بهر حال در دورهٔ كنونی ، بعضی از انواع جوهرات برای دفاع از چشم و زبان آویزان می شوند. برخی از آنها تومار ، داغدان ، هیكل ، دعاچیر می باشند و به لحاظ شكل و نحوهٔ درست كردن و نیز نحوهٔ استفاده ، متفاوت هستند .
یكی از جواهرات كه جهت دفاع بچه از چشم و زبان استفاده می شود ، «بزبند» است . «بزبند» كه بچه ها را از شومی و بلا حفظ می كند ، به عنوان تومار و دعا نیز استفاده می شده است. «بزبند» زینتی نقره ای است . تركمنها بر این باورند كه به بچه بایستی از سن كودكی طلا و یا نقره آویزان كنند. به همین خاطر آن را به شكل دایره درست می كرده اند و در چهار طرفش حلقه هایی برای آویختن به لباس می گذاشته اند. در وسط «بزبند» نیز سنگ «عقیق» می گذاشته اند. آن سنگ باز می شده و داخل آن نیز سوره ای از قرآن یا دعا و تومارهای دیگر را می گذاشته اند و بر این باور بوده اند كه اینها بچه را از شیطان و حملهٔ جن دفاع می كند.
در بعضی از منابع ، اطلاعاتی وجود دارد مبنی بر اینكه داخـل آن را پـر از شن می كنند. غیر از این ، گردن بند و بزبند تركمنی را با جواهرات قرقیزی به نام «تعنوچ» مقایسه می كرده اند . روی بزبند اكثراً شكلهای گیاهان كشیده می شده است.
گاهی زرگران بزبندهایی بدون هیچ گونه زینت و نقوش ، فقط با سنگ «عقیق» درست می كرده اند . روی بزبند نیز اكثراً از نقش «اثر مار» و «مرغ» استفاده می كرده اند.
در زمانهای قدیم ، عبادت حیوانات به دو گروه تقسیم می شده است : بقر (به معنی خورشید و طلا) و مار (به معنی روشنی و شب ، ماه و زمین). نقش اثر مار روی بزبند از آن زمانها با باورهای عموم وارد شده است . در روحنامه سردار كبیرمان سطرهای ذیل هست :«زندگی و كودكان و بچه هایتان را دوست داشته باشید.» آویختن جواهر آلات به كودكان به معنای خوشحالی از خوشبختی آنهاست. وقتی كه جواهر آلات را به كودك می آویزند ، او خوشحال می شود ؛ دنیای پاك وی پر از شادی و نشاط می شود. این گونه خوشحالی نمودن كودك را به ثواب زیارت كعبه همسان می دانند.
بطور كلی تحقیق در بارهٔ جوهراتی كه به كودكان می آویزند ، باورهای ملت ما را روشن می كند. به همین خاطر در آینده مطالعه اسرار و ویژگی های جوهرآلاتی كه به كودكان می آویزند و رساندن آن مفاهیم به مردم ، وظیفه ماست.
ترجمه : مارال باتیروا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست