یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
تغذیه مبتنی بر تشخیص
۱ یکی از مهمترین و حساسترین توصیههای اجرایی و آیندهنگر کارشناسان تغذیه به مادران در هنگام شروع تغذیه تکمیلی نوزاد که در قسمتهای پیشین این ستون هم ذیل مبحث چگونگی آغاز تغذیه، اشارهای مختصر به آن داشتیم، تاکید بر افزودن جدا از هم و یک به یک مواد غذایی جدید به برنامه غذایی کودک نوپا با فاصله زمانی سه الی هفت روز نسبت به یکدیگر و تقید در پیروی از یک برنامه زمانی خاص در این رابطه است. عمدهترین دلیل پیشنهاد این روش به مادران عزیز، علاوه بر آماده کردن دستگاه گوارش و سیستم هضم و جذب طفل برای روبهرو شدن با ترکیبات غذایی گوناگون، کمک به فراهم کردن شرایط مناسب برای پایش بهتر و مشاهده دقیقتر هرگونه عکسالعمل احتمالی بدن کودک در مقابل ورود مواد غذایی جدید به آن است؛ مبحثی که امروزه تحت عنوان آلرژیهای غذایی بخش مهمی از دانش تغذیه و علوم پزشکی را به خود اختصاص داده و با توجه به تاثیرات نامطلوبی که میتواند از خود بر جای بگذارد، بهتر این است که برای مقابله با آن، طبق همین روش اشارهشده، از دوران کودکی نسبت به شناخت مواد آلرژیزای خاص برای هر فرد و خودداری از مصرف آنها اقدام کرد.
البته امتحان دوباره مواد غذایی که استفاده از آنها باعث ایجاد علامتهایی همچون بثورات پوستی و کهیر، مشکلات تنفسی و آبریزش بینی یا مسایل گوارشی مانند نفخ زیاد یا اسهال شدهاند، در فاصله شش ماه یا یک سال بعد از بار اول نیز امکانپذیر است. چه بسا که در نوبت اول مسایل دیگری نیز در قضیه دخیل بودهاند که ایجاد علایم فوق ربطی به مصرف آن ماده غذایی خاص نداشته و از سویی دیگر ممکن است آن ماده غذایی خاص (با توجه به نوع ترکیباتش) از اهمیت ویژهای در منوی غذایی انسان برخوردار باشد که امتحان دوباره آن را توجیه میکند. آلرژیزا بودن برخی از مواد غذایی با توجه به ترکیب خاصی که دارند در افراد بیشتری قابل مشاهده است.
به نحوی که طبق اطلاعات موجود در صفحه ۱۳۷ کتاب «تغذیه و مراقبت مبتنی بر تشخیص»، حدود ۹۰ درصد آلرژیهای غذایی در دنیا مربوط به هشت ماده غذایی است که عبارتند از تخممرغ، شیر، بادامزمینی، سویا، ماهی، گندم، صدف و برخی از مغزها و دانههای روغنی که بعضی افراد به دلیل عدم توانایی مادرزادی در ساخت آنزیمهای مرتبط با هضم و جذب کامل مواد موجود در این مواد غذایی (که عمدتا ترکیبات پروتئینی هستند) با واکنش خفیف یا شدید سیستم ایمنی بدن خود نسبت به ورود آنها مواجه میشوند و علایم ذکرشده هویدا میشود. این معضل ممکن است در مورد سایر مواد غذایی مانند گوجهفرنگی، توتفرنگی، بادمجان و... نیز وجود داشته باشد که راه اصلی تشخیص و جلوگیری از آلرژی مربوطه، استفاده به موقع از همین روش آزمون و خطاست.
۲ در مورد آلرژیهای غذایی و چگونگی مواجهه با آنها، در جای خود و زمانی که وارد مبحث «تغذیه و درمان بیماریها» شویم، بیشتر صحبت خواهیم کرد. اما هدف از ذکر این مساله در اینجا، ارایه مثالی است جهت تسهیل فهم تعمیم استفاده از راهکار مورد اشاره، به تمام دورانهای مختلف سنی زندگی. به عبارت بهتر میخواهیم روش شناسایی مواد غذایی آلرژیزا را که در دوران کودکی مورد استفاده قرار میگیرد، همراه با کمی تغییر در دیدگاه و شیوه اجرا به منظور شناخت مواد غذایی همسو با نیاز و شرایط اختصاصی هر فرد بهطور مجزا به کار بریم.
اگر به خاطر داشته باشید هفته گذشته از متد کارآزمایی بالینی سخن گفتیم و دیدیم که برای آزمودن کارایی هر دارو و آگاهی از عوارض احتمالی آن، گروهی از افراد را در آخرین مرحله تست آن دارو مورد آزمایش قرار داده و با تجویز دارو در مقادیر محاسبهشده تحت درمان قرار میدهند. گروهی هم در شرایط یکسان با تجویز دارونما به عنوان گروه شاهد مد نظر قرار میگیرند که نتایج بهدستآمده در مقایسه وضعیت این دو گروه از استحکام بیشتری برخوردار باشد. حال ما میخواهیم همین روش را برای رسیدن به هدف ذکرشده مورد استفاده قرار دهیم. به این طریق میتوان روش یادشده را هم نوعی کارآزمایی بالینی مواد غذایی مختلف روی خودمان بدانیم که صد البته عوارض احتمالی آن در حد استفاده از داروهای شیمیایی نخواهد بود و خواهیم دید که گروه شاهد هم خودمان هستیم.
۳ اگرکمی با دقت بیشتر به موضوع نگاه کنیم، میبینیم که هر شخص در طول زندگی خود به صورت خودکار در حال استفاده از این روش است و حتیالامکان سعی میکند از مصرف مواد غذایی که قبلا با آنها مشکل داشته، خودداری کند، اما قصد ما این است که این مساله به شکلی قابل اتکاتر و کمخطاتر انجام شود. در قسمتهای قبل مشخصات دارنده مزاج بلغمی (سرد و تر) را از دیدگاه طب سنتی بیان کردیم و گفتیم یکی از راههای تشخیص خصیصههای فردی برای کمک به تصمیمگیری بهتر و مناسبتر در انتخاب غذای همسو با نیازهای هر فرد بر اساس توصیههای هرم غذایی، مطابقت علایم شناختهشده مزاجهای مورد استفاده در طب قدیم با وضعیت خویش و استفاده از غذاهایی است که برای آن مزاج مناسبتر است. اکنون با این متد میتوانیم تاثیر مثبت یا منفی یک غذا، یک میوه یا هر خوراکی دیگری را بر خود بسنجیم و از این طریق حتی نوع مزاج خود را هم بهتر و دقیقتر بشناسیم.
حمید خواجهپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست