یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

مثل همیشه هوشمندانه


مثل همیشه هوشمندانه

رهبر معظم انقلاب با اقدامی مثل همیشه, هوشمندانه و ارسال دو نامه جداگانه برای آقایان هاشمی رفسنجانی به عنوان ریاست هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و احمدی نژاد به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی به چالش پدید آمده درباره دانشگاه آزاد که مجادلات و گفت وگوهای فراوان و به قول معظم له غیرلازمی را درپی داشت خاتمه دادند

رهبر معظم انقلاب با اقدامی مثل همیشه، هوشمندانه و ارسال دو نامه جداگانه برای آقایان هاشمی رفسنجانی به عنوان ریاست هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و احمدی نژاد به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی به چالش پدید آمده درباره دانشگاه آزاد که مجادلات و گفت وگوهای فراوان- و به قول معظم له غیرلازمی- را درپی داشت خاتمه دادند. توضیح آن که بعد از مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغ اساسنامه جدید و اصلاح شده دانشگاه آزاد، هیئت مؤسس دانشگاه با اعلام آن که تصمیم به وقف دانشگاه آزاد گرفته و تولیت مالکانه آن را نیز برای خود محفوظ می داند! از اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اجتناب ورزیدند، اعلام این تصمیم از سوی هیئت مؤسس در حالی بود که اولاً؛ مطابق قانون، اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تمامی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی الزامی است و مجلس و دستگاه قضایی نیز حق مداخله در آن را ندارند و ثانیاً؛ دانشگاه آزاد یک نهاد ملی و اموال و دارایی های آن متعلق به بیت المال است و وقف آن هم به لحاظ موضوع و هم به لحاظ مصداق با موانع جدی قانونی و شرعی روبروست. اجتناب هیئت مؤسس دانشگاه آزاد از اجرای مصوبه قانونی شورای عالی انقلاب فرهنگی، از یکسو و اصرار این شورا بر اجرای مصوبه از سوی دیگر به چالشی بارها گسترده تر از آنچه واقعا هست تبدیل شده و درباره آن به گونه ای بزرگنمایی می شد که گویی اصلی ترین مسئله این روزهای کشور است.

در این میان، دستگاه عریض و طویل تبلیغاتی دشمن نیز، که آرامش و روال عادی امور در ایران اسلامی را با عملیات روانی گسترده خود برای اثربخشی قطعنامه اخیر شورای امنیت و تحریم های آمریکایی و اروپایی در تناقض می دید با همه توان در این شیپور می دمید. توضیح آن که آمریکا و متحدانش انتظار داشته و دارند که با قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل و تحریم های مصوب کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا، روال امور در ایران اسلامی با موانع جدی روبرو شده و چرخه حرکت جاری نظام مختل شود. این خواسته دشمن اما نه فقط تحقق پیدا نکرد، بلکه هر از چند روز شاهد افتتاح یک پروژه عظیم صنعتی و اجرای طرح های فراوان در عرصه های گوناگون بوده اند، تا جایی که علاوه بر رسانه های غربی و منطقه ای، برخی از طراحان و دست اندرکاران پروژه تحریم نیز علی رغم میل باطنی خود، عصبانیت خویش از روال عادی امور در جمهوری اسلامی ایران را پنهان نکرده و بعضاً با اعتراف به بی اثر بودن تحریم ها، ضرورت باز کردن باب مذاکره با ایران اسلامی را پیش کشیده اند که اخبار و گزارش های آن طی چند روز اخیر در کیهان آمده است. به عنوان مثال، روزنامه آلمانی «دی سایت» با اشاره به روال عادی امور در ایران - بعد از تحریم ها- خانم مرکل صدراعظم آلمان را به تمسخر گرفته و نوشت، مدتهاست که به بی نتیجه بودن اینگونه اقدامات علیه ایران عادت کرده ایم و روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با اعتراف به بی اثر بودن تحریم ها و ادامه چرخه عادی امور در ایران، نوشت «می دانستیم که قطعنامه تاثیری ندارد، این قطعنامه برای حمایت از اپوزیسیون صادر شده است»! و روزنامه لس آنجلس تایمز، با ملامت دولت اوباما نوشت «تنها نتیجه اقدام اخیر آمریکا علیه ایران-تحریم ها- بحران اقتصادی برای آمریکا و متحدانش است» روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نیز عصبانیت خود را از بی تاثیر بودن تحریم ها و ادامه جریان عادی امور در ایران، پنهان نکرده و اعلام کرد «خطای بزرگی است اگر تصور شود این تحریم ها برنامه هسته ای و چرخه امور ایران را مختل خواهد کرد» و...

بدیهی است که در این حال و هوا و در شرایطی که دشمن از ناکامی خود در پروژه تحریم آسیب دیده است، تبدیل ماجرای دانشگاه آزاد به مسئله اصلی کشور و بزرگنمایی درباره آن، سوژه سازی برای عملیات روانی دشمنان بیرونی خواهد بود و یا دستکم آن که به عملیات تبلیغی روانی آنان کمک می کند.

رهبرمعظم انقلاب در اقدام هوشمندانه خویش صورت مسئله را از آنچه مورد نیاز دشمن بود به آنچه واقعاً باید باشد تغییر دادند و موضوع را از یک چالش که ضمن کمک به عملیات روانی دشمن، می توانست شکاف عمیق در داخل کشور را القاء کند به بستر حقوقی و قانونی منتقل فرمودند. ایشان در دو نامه جداگانه خطاب به آقای هاشمی رفسنجانی - رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد- و آقای احمدی نژاد -رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی- ضمن تاکید بر قانونی بودن مصوبه شورا خواستار توقف اجرای آن شدند و هیئت مؤسس دانشگاه آزاد را نیز از تصرف مبنی بر وقف دانشگاه آزاد بازداشتند.

و اما، ماجرا به این دو دستور ختم نمی شود، بلکه حضرت آقا بررسی درباره امکان شرعی و قانونی وقف دانشگاه آزاد را نیز به هیئتی از متخصصان فقهی و حقوقی سپردند که تصمیم نهایی درباره دانشگاه آزاد و چالش میان هیئت مؤسس دانشگاه و شورای عالی انقلاب فرهنگی موکول به ارائه نظر هیئت یاد شده خواهد بود. این هیئت موظف شده است در فرصتی محدود و بدون فوت وقت، نظر نهایی خود را با استناد به مبانی فقهی، موازین حقوقی و قوانین جاری اعلام کند. بدیهی است اعلام نظر این هیئت پایان ماجرا خواهد بود، چرا که رهبرمعظم انقلاب در نامه ارسالی «بر حق قانونی شورای عالی انقلاب فرهنگی در تصمیم گیری نسبت به دانشگاههای کشور» تاکید فرموده اند و از سوی دیگر، نظر هیئت فقهی و حقوقی درباره وقف دانشگاه آزاد نیز فصل الخطاب است، بنابراین باردیگر و مثل همیشه، درایت رهبرمعظم انقلاب، ماجرای دانشگاه آزاد را از چالش های به قول ایشان «غیرلازم» و «ملال انگیز» به بستر شرعی و قانونی منتقل کرده است.

حسین شریعتمداری