جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

بیماران قلبی اورژانسی


بیماران قلبی اورژانسی

بیماران قلبی سهم عمده‌ای از مراجعات اورژانس را به خود اختصاص می‌دهند. بسیاری از علائم و نشانه‌های این بیماران غیر اختصاصی بوده و گاهی چنان از ذهن به دور می‌باشد که با اندکی …

بیماران قلبی سهم عمده‌ای از مراجعات اورژانس را به خود اختصاص می‌دهند. بسیاری از علائم و نشانه‌های این بیماران غیر اختصاصی بوده و گاهی چنان از ذهن به دور می‌باشد که با اندکی بی‌دقتی، تشخیصی بسیار دور از مشکل اصلی بیمار برایش مطرح می‌شود.

درد قفسه سینه که عموما بیماران به شکل فشارنده آن را توصیف می‌کنند. در وسط و سمت چپ قفسه سینه احساس می‌شود. درد می‌تواند با انتشار به سر دل، گردن، فک تحتانی، کتف، بازو یا کل دست چپ همراه باشد. درد برای دقایقی تا حتی ساعت‌ها به طول می‌انجامد. عموما همراه با درد علائمی همچون تهوع، استفراغ، تنگی نفس و سرگیجه بروز می‌کند.

تنگی نفس یکی از علائم مشترک میان بیماری‌های قلبی و تنفسی است. در بیماران تنفسی عموما همراه با تنگی نفس علائمی همچون سرفه، خلط، سیاهی لب‌ها و زبان بروز می‌کند. در بیماران قلبی درد قفسه سینه یا سرگیجه از علائم همراه است. در بیماران دیابتی، سنین بالا و زنان ممکن است بیمار با مشکل قلبی تنها از تنگی نفس شاکی باشد.

بیماران قلبی در وضعیت خوابیده یا در وسط خواب دچار تنگی نفس می‌شوند. بروز این حالت منجر به بیدار شدن بیمار و تغییر وضعیت جهت بهبود علائم می‌شود. این بیماران در موارد پیشرفته بیماریشان گاهی توانایی قرارگیری در وضعیت خوابیده را نداشته و در حالت نشسته می‌خوابند.

خستگی در بیماران قلبی با فعالیت بروز می‌کند و بتدریج با بدتر شدن کارایی قلبی در آنها منجر به تشدید تنگی نفس و کاهش توان فعالیتی در آنها می‌گردد. این بیماران در ابتدا با انجام فعالیت‌های ورزشی و در انتهای سیر بیماری حتی برای انجام فعالیت‌های روزانه دچار خستگی و تنگی نفس می‌گردند.

ورم اندام‌ها و شکم با کاهش توان قلب برای دریافت خون بروز می‌کند. ورم در وضعیت ایستاده بیشتر می‌باشد. این تورم همراه با افزایش وزنی است که به واسطه تجمع آب اضافی می‌باشد.علائم عصبی شامل سرگیجه، تار شدن دید به صورت گذرا و علائم بسیاری ناشی از نرسیدن خون به مغز می‌باشد.

اما با دیدن هر یک از علائم و نشانه‌های یاد شده باید بیمار برای بررسی بیشتر به پزشک ارجاع داده شود. برای بررسی بیماران قلبی از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود. نوار قلب جهت مشاهده نارسایی عروقی، ضربان آهنگ قلب و بسیاری از شرایط عمومی بدن که می‌تواند بر قلب اثر بگذارد استفاده می‌گردد.

آنزیم‌های قلبی برای بررسی بروز سکته قلبی بسیار مفید می‌باشد. درصورت افزایش این آنزیم‌ها می‌تواند احتمال بالایی برای بروز سکته قلبی در نظر گرفت.

تست ورزش عموما برای بیماران با شک به مشکل قلبی که نوار قلبی و علائم و نشانه‌ها همخوانی ندارد به‌کار می‌رود.

اکوکاردیوگرافی جهت بررسی حرکت دیواره، وضعیت دریچه‌ها و میزان برون‌ده قلبی به‌کار می‌رود. در نارسایی قلبی برون‌ده قلبی کاهش می‌یابد. در بیماران با سکته قلبی گاهی می‌توان حرکت نامناسب دیواره قلبی را دید.آنژیوگرافی برای بررسی عروق خونرسان قلبی و میزان تنگی در آنها کاربرد دارد.

بسته به شرایط بیمار ممکن است از مواد محرک یا خاص برای بررسی قلب استفاده گردد.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس