پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
کمکاری تیروئید
غده تیروئید که در جلوی گردن قرار دارد، هورمون تیروکسین را تولید میکند. این هورمون در بدن تنظیم سه کار مهم را به عهده دارد. مصرف انرژی در سلولها، تولید گرما و تسهیل رشد. ید از عناصر اصلی تشکیلدهنده تیروکسین است.
این ماده که در غذاهای دریایی و گیاهانی که در خاک یددار میرویند (خاکهای نزدیک سواحل) بوفور یافت میشود، پس از خوردن در معده جذب شده و سپس در داخل غده تیروئید پس از ترکیب با اسید آمینه تیروزین به هورمون تیروکسین تبدیل میشود.
در گذشته یکی از دلایل اصلی کمکاری تیروئید بخصوص در جوامعی که دور از دریا زندگی میکردند، کمبود ید در مواد غذایی بوده است، ولی در سالهای اخیر با افزودن ید به نمک طعام مشکل کمبود ید مرتفع شده و اکنون فعالیت مرضی سیستم ایمنی بدن (بیماریهای خودایمنی) دلیل اصلی کمکاری تیروئید است.
در دوره نوزادی کمکاری تیروئید به دلیل ناهنجاری مادرزادی بوده و خوشبختانه نادر است (یک مورد در هر ۴ هزار تولد) با این وجود به دلیل اینکه این بیماری باعث عقبماندگی شدید ذهنی شده و از طرفی در صورت تشخیص بموقع بخوبی قابل درمان است در سالهای اخیر همه نوزادان از طریق آزمایش خون کف پا از نظر این بیماری بررسی شده و در صورت ابتلا درمان میشوند.
در سنین میانسالی و بالاتر کمکاری تیروئید بخصوص در خانمها خیلی شایع است. اما علائم این بیماری خیلی معمولی بوده و بیشتر مواقع دیر تشخیص داده میشود. احساس خستگی، احساس سرما، یبوست، چاق شدن، خشکی و سردی پوست، پفآلودگی صورت و بدن و خوابآلودگی زیاد از علائم این بیماری هستند. اختلال در خونریزیهای ماهانه زنان نیز از علائم مهم کمکاری تیروئید است. هورمونهای تیروئید شامل تی ۳ و تی ۴ است و هورمون تنظیمکننده تیروئید TSH است. با اندازهگیری این هورمونها در خون کمکاری تیروئید بخوبی قابل تشخیص است.
قرص لووتیروکسین که همان هورمون اصلی تیروئید است، برای درمان این بیماری استفاده میشود. استفاده صحیح از این دارو بخوبی همه علائم بیماری را کنترل میکند. نکات مهم مصرف داروی لووتیروکسین به این شرح است:
مصرف این دارو باید با فاصله از غذا و سایر داروها باشد و بهترین زمان مصرف صبحگاه و نیم ساعت قبل از صبحانه است.
۲ تا ۳ ماه بعد از شروع این دارو اثرات مفید آن ظاهر میشود، بنابراین نباید خیلی زود انتظار بهبودی داشت و دست از مصرف کشید. از طرفی اگر بیمار مصرف دارو را قطع کند، زمان زیادی طول میکشد تا بدحال شود. یعنی اثرات دارو دیر ظاهر میشوند و دیر هم از بین میروند.
اگر بیمار یک روز مصرف این دارو را فراموش کند، میتواند برای جبران روز بعد ۲ برابر دارو را مصرف کند.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست