پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

روانشناسی كنكور


از آنجا كه كنكور امروزه به عنوان یك منبع اضطراب زا تلقی می شود و فشارهای روانی كه جامعه، خانواده و كلا محیط به دانش آموز كنكوری وارد می كند، مانع از این می شود كه او تمام قوای خود …

از آنجا كه كنكور امروزه به عنوان یك منبع اضطراب زا تلقی می شود و فشارهای روانی كه جامعه، خانواده و كلا محیط به دانش آموز كنكوری وارد می كند، مانع از این می شود كه او تمام قوای خود را برای رسیدن به موفقیت بكارگیرد؛ چقدر خوب است كه دانش آموزان ما برخی از مسائل روحی، روانی از قبیل افسردگی، اضطراب و وسواس را بشناسند، تا بتوانند با آنها مقابله كنند. زیرا این موارد در صورتی كه شدید باشند مانع عملكرد طبیعی خواهند بود. نكته‌ای كه حائز اهمیت است عدم شناخت افراد جامعه نسبت به این مقوله هاست. مثلا شخصی ممكن است پاره ای از علامات افسردگی را داشته باشد، ولی خودش نداند كه این نشانه ها ، جزیی از بیماری افسردگی محسوب می شوند. به اصطلاح می گویند او نسبت به بیماریش بصیرت ندارد. انسانی كه مشكل كار خود را نداند چگونه می تواند آنرا اصلاح كند?

لذا هدف از این مقاله بصیرت دادن به آن دسته عزیزانی است كه در اثر زیادی بودن حجم كاری و فشارهای روانی این علامات در آنها به وجود آمده است. به علت اهمیت افسردگی ابتدا در مورد این مقوله سخن خواهیم گفت.

افسردگی نشانه‌های بسیاری دارد. در این مجمل سه علامت بارز این اختلال مطرح می‌شود.

۱ـ بی‌ارزشی شخصیتی

اولین علامت افسردگی ، بی ارزشی شخصیتی است . بدین صورت كه فرد می گوید : "من كه ارزشی ندارم" او ممكن است این جمله را به شكلهای گوناگونی بیان كند . مثلا بگوید: "میان این همه افرادی كه می خواهند در كنكور شركت كنند، من كه اصلا به حساب نمی آیم." به نظر شما آیا این فرد موفق می شود؟ اگر به هر علتی، در گذشته این جمله را به خود گفته اید ، اشكال ندارد. از این لحظه به بعد هرگز چنین جمله ای را به زبان نیاورید.

۲ـ یاس و ناامیدی

شخص افسرده نسبت به آینده ناامید است. او معتقد است كه وضعیت هرگز بهتر از این نخواهد شد.

۳ـ درماندگی

كسی كه نسبت به آینده مایوس است، چگونه توان آنرا خواهد داشت كه سخت تلاش كند؟

دانستن این سه علامت و در نهایت شناختن افسردگی از آن حیث برای شما لازم است كه در طی مسیرتان به سمت قبولی در كنكور، هرگز چنین علاماتی در شما ظاهر نشود.