چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

فقر محصول کار غیراستاندارد است


فقر محصول کار غیراستاندارد است

اعمال موثر و بجای استانداردهای کار می تواند نقش مهمی در کاهش فقر در ابعاد جهانی ایفا کرده و رسیدن به اهداف هزاره در مورد توسعه را محقق سازد. این استانداردها، قواعدی هستند که …

اعمال موثر و بجای استانداردهای کار می تواند نقش مهمی در کاهش فقر در ابعاد جهانی ایفا کرده و رسیدن به اهداف هزاره در مورد توسعه را محقق سازد. این استانداردها، قواعدی هستند که به بیان الزامات شرایط و روابط کار می پردازند. چنین قواعدی که از آنها با عنوان حقوق و آزادی های جهانشمول و اساسی بشر یاد می شود، «استاندارد هایی بنیادین» هستند که محتوا و روش های اعمال آنها گوناگون است. بحث های اجتماعی و اقتصادی بسیاری، پیرامون نحوه اعمال این استانداردها وجود دارد. بیشتر صاحب نظران معتقدند دسته یی از این قواعد باید در سطح جهانی به اجرا درآمده و باقی آنها نیازمند اعمال در سطح داخلی هستند. این دوگانگی سطوح اجرایی با این هدف صورت می گیرد که از ضعیف تر شدن کارگران فقیر بخش غیررسمی جوامع و نیز ملت های فقیر جلوگیری کند. آنچه برای رسیدن به این مطلوب ضروری به نظر می رسد، همکاری میان نهادها و سازمان های مسوول است. مهم ترین دلایل اقتصادی و اجتماعی در مورد رابطه میان استانداردهای کار و کاهش فقر عبارتند از؛

- این استانداردها با در نظر گرفتن حق مشارکت برای افراد، میزان فعالیت اجتماعی گروه های آسیب پذیر را افزایش داده و با تاکید بر مفاهیمی همچون انصاف و عدالت اجتماعی، خطر بی ثباتی های اجتماعی و سیاسی را کاهش می دهند.

- «استانداردهای بنیادین» ناظر بر امنیت اجتماعی و سلامت شغلی در سیاستگذاری در مورد کاهش فقر نقش مهمی ایفا می کنند. قواعدی همچون معیارهای ناظر بر کار زنان کارگر نیز در مقابله با تبعیض جنسیتی موثر هستند.

- در بعد بین المللی، این استانداردها چارچوبی را برای اقدامات جهانی و همبستگی به سوی عدالت اجتماعی فراهم می کنند. اما برای رسیدن به این منظور، وجود سیستمی یکپارچه میان سازمان های کار و حقوق و استانداردهای مربوط به کار ضروری است.

- اعمال این استانداردها از طریق ایجاد پایداری و ثبات اجتماعی و سیاسی منجر به سرمایه گذاری بیشتر در بخش خصوصی شده و در نتیجه آن، کیفیت عملکرد بازار و کارایی اقتصادی بهبود می یابد.

- وجود استانداردهای بنیادین در محیط کار از طریق ارتقای سطح سلامت کارگران و ایجاد انگیزه برای آنان، موجب افزایش حجم تولید می شود.

- گرچه ممکن است اعمال چنین معیارهایی به افزایش هزینه کارفرمایان یا کند شدن آهنگ رشد استخدام در بخش رسمی بینجامد، اما با اجرای صحیح آنها و افزایش همکاری های بین المللی می توان این تاثیرات نامطلوب جانبی را خنثی کرد.

به منظور ارتقای کیفیت فعالیت های بین المللی و تقویت رویکرد جامعه جهانی، نکات زیر ضروری به نظر می رسد.

- استفاده از ابزارهای جدید برای گسترش همکاری های بین المللی مانند حمایت های مالی؛ بانک جهانی باید نسبت به این مساله بیش از پیش اهتمام ورزد.

- همکاری های فنی و ارائه کمک های لازم به کشورهای در حال توسعه برای اعمال و نظارت بر اجرای استانداردهای مذکور و تبادل تجارب میان دولت ها برای حمایت از آسیب پذیرترین اقشار کارگران مانند کارگران غیررسمی و مهاجران

- تقویت مکانیسم های حقوقی و سیاسی بین المللی به ویژه سازمان ملل و سازمان بین المللی کار که می توانند از طریق اجلاس ها و انعقاد موافقتنامه های چندجانبه بین المللی نقش بسزایی در این زمینه ایفا کنند.

- تقویت ائتلاف جهانی برای کاهش فقر و تاکید هرچه بیشتر بر حقوق کارگران به عنوان ابزاری موثر در جهت رسیدن به اهداف هزاره.

ترجمه؛ سیمین دخت کارگر