چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مبتلایان به نقرس بخوانند


مبتلایان به نقرس بخوانند

نقرس بر اثر مصرف بالای پروتئین ایجاد می‌شود، این بیماری به علت اختلال در سوخت و ساز بعضی مواد موجود در پروتئین و تولید بیش از حد یا دفع کم اسیداوریک به وجود می آید، که باعث بالا رفتن اسیداوریک خون، تجمع رسوبات اوریکی در مفاصل، غضروف و تاندون‌ها، التهاب دردناک مفاصل و گاهی ایجاد سنگ کلیه می‌شود. نقرس دارای حملات دردناک بسیار شدید بویژه در ناحیه مفاصل دست و پاست.

آفتاب: نقرس بر اثر مصرف بالای پروتئین ایجاد می‌شود، این بیماری به علت اختلال در سوخت و ساز بعضی مواد موجود در پروتئین و تولید بیش از حد یا دفع کم اسیداوریک به وجود می آید، که باعث بالا رفتن اسیداوریک خون، تجمع رسوبات اوریکی در مفاصل، غضروف و تاندون‌ها، التهاب دردناک مفاصل و گاهی ایجاد سنگ کلیه می‌شود. نقرس دارای حملات دردناک بسیار شدید بویژه در ناحیه مفاصل دست و پاست.

معمولا درد در ناحیه شست پا شروع می شود و گاهی آنقدر دردناک و شدید است که فرد را از خواب بیدار می کند. پس اگر دچار درد ناحیه شست پا با این کیفیت شدید آن را جدی گرفته و به پزشک متخصص مراجعه کنید.

شایع ترین علت ایجاد نقرس، مصرف بیش از حد فرآورده های پروتئینی بویژه گوشت و مرغ است. بعضی بیماری ها نیز می تواند زمینه ساز این بیماری باشد ازجمله نارسایی کلیه، لنفوم، سرطان خون، چاقی، گرسنگی مفرط و... مصرف الکل نیز از عوامل ایجاد این بیماری است.

بهترین راه برای پیشگیری و درمان نقرس مراقبت های تغذیه ای و بهبود شیوه زندگی است. میزان مصرف مجاز روزانه پروتئین برای یک فرد سالم متوسط الجثه (حدود ۷۵ کیلوگرم ) حدود ۴۰ تا ۵۰ گرم است. میزان گوشت مصرفی در رژیم غذایی باید کنترل شده باشد. از مصرف زیاد گوشت خودداری کنید. برای افراد عادی روزانه دو تا سه بند انگشت گوشت قرمز کافی است.

فرد مبتلا به نقرس باید حتما از رژیم غذایی خاصی پیروی کند، بیمار نقرسی باید غذاهایی را که حاوی مقادیر بالای یک نوع پروتئین خاص به نام پورین است کاهش داده و طی حملات حاد بیماری آن را متوقف کنند. این غذاها شامل گوشت قرمز، جگر، ماهی و غذاهای دریایی، لوبیا، نخود، قارچ، گل کلم، اسفناج و ماءالشعیر است، اما غذاهای پروتئینی بدون پورین برای بیماران نقرسی مجاز است ازجمله لبنیات، نان و غلات، میوه و سبزی و تخم مرغ رژیم غذایی سرشار از غلات و نان و چربی کم به دفع اسیداوریک کمک می کند. در کنار آن نوشیدن مایعات زیاد بویژه آب در طول روز برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه ضروری است.

پرهیز از صرف شام دیر وقت و سنگین و کاهش وزن از توصیه های مهم دیگر تغذیه ای است. گزنه، گل حسرت (سورنجان)، مرزنجوش، گل بنفشه، اسطوخودوس، ریوند چینی، جینگکو، زالزالک، تمشک و توت از گیاهانی است که می تواند در فرآیند درمانی نقرس کمک کننده باشد. البته برای مصرف هرگونه گیاه دارویی با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا براساس شرایط و مزاج شما گیاه مناسب تجویز شود. طب سوزنی یکی دیگر از شیوه های درمانی موثر و بدون عارضه نقرس است که بویژه برای کاهش درد حملات نقرسی می تواند بسیار مفید باشد.

دکتر امیرهومن کاظمی

متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی