چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

بازتعریف جایگاه وقف


بازتعریف جایگاه وقف

درحالی که بنا به اعلام مسئولان ١١٩ هزار موقوفه با بیش از یک میلیون رقبه در کشور ما وجود دارد، در برنامه های توسعه به وقف حتی به اندازه نهادهای حمایتی چون کمیته امداد توجه نشده …

درحالی که بنا به اعلام مسئولان ١١٩ هزار موقوفه با بیش از یک میلیون رقبه در کشور ما وجود دارد، در برنامه های توسعه به وقف حتی به اندازه نهادهای حمایتی چون کمیته امداد توجه نشده است. این در شرایطی است که کانون های نشر فرهنگ مذهبی هم چون بقاع متبرکه، مجالس عزاداری و مساجد، با وقف اداره می شوند و همین مراکز و مجالس بودند که نقش مهمی در بسیج مردم و پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کردند.

حال با وجود اهتمام مسئولان محترم به فرهنگ دینی و اوقاف، چگونه است که وقف نتوانسته در برنامه ریزی های کلان جایگاهی بیابد؟ به نظر می رسد باید پاسخ آن را در عقب ماندن این نهاد در بازتعریف جایگاه وقف و تعامل آن با نهادهای اجتماعی و اهداف کلان جامعه جست و جو کرد. خوشبختانه با تحولی که در بحث تصدی گری دولت در امور اقتصادی و اجتماعی مطرح شده است، هم اکنون زمینه مناسبی برای این بازتعریف و ارتقای نقش فرهنگی اجتماعی وقف در جامعه فراهم شده است. در این راستا شناسایی روند وقف در گذشته، اهداف و انگیزه های واقفان و جایگاه و کارکرد وقف در جوامع گذشته، می تواند ما را در ترسیم و بازتعریف جایگاه امروزی وقف یاری کند.