جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سه وزیر دیگر در راه بهارستان


سه وزیر دیگر در راه بهارستان

روابط دولت و مجلس در قانون اساسی ما به نحو مشخصی تعریف شده است

روابط دولت و مجلس در قانون اساسی ما به نحو مشخصی تعریف شده است. مجلس به عنوان نماینده مردم برای قانونگذاری و نظارت بر عملکرد دولت ابزارهایی را در اختیار دارد که باید برای انجام وظیفه خود که همان تصویب قوانین مورد نظر مردم و عدم تخلف دولت از مسیر تحقق منافع ملی از آن‌ها استفاده کند.

در این میان آسیبی ممکن است رخ دهد که همان سیاست زدگی است. سیاست زدگی نه به این معنا که مجلس رویکرد و جهت‌گیری سیاسی نداشته باشد چراکه اساسا مجلس جای مباحث سیاسی است اما سیاست زدگی به این معنا که گروه‌های حاضر با نگاه خود اولویت‌ها را تنظیم کنند باعث افت کارکرد مفید خواهد شد. همین حالت اگر با بی توجهی یا کم توجهی برخی‌نمایندگان به اصول اخلاقی نیز عجین شود، ترکیبی را پدید خواهد آورد که از جایگاه مجلس دور خواهد بود.

دولت احمدی‌نژاد اساسا اعتقاد چندانی به نقش نظارتی مجلس نداشت و از همین جهت هر بار که مجلس سعی در احضار یا تذکر به وزرا داشت، ماجرایی در سیاست کشور پدید می‌آمد که در نهایت عموم آن‌ها مشخص می‌شد که ریشه‌شان به دولت اصولگرای احمدی‌نژاد باز می‌گردد. هرچند که هم دولت و هم مجلس از جناح اصولگرا یا همان محافظه کار بودند اما برخی مواقع حتی کار به پرونده سازی برخی‌ها علیه یکدیگر می‌رسد که نمونه بارز آن پخش فیلم مربوط به جلسه مرتضوی و برادر علی لاریجانی در صحن مجلس بود. اما حسن روحانی روحیه‌ای دیگر داشت. شاید سابقه طولانی وکالت او در مجلس بود که باعث شده بود تا او احترام خاصی برای مجلس و نقش آن قائل شود و مجلسی‌ها مطمئن شدند که اگر به وزیری تذکر دهند یا او را به مجلس بخوانند، رئیس‌جمهور جدید دست به ماجراجویی نخواهد زد.

اما خبرها حاکی از این است که سلسله احضار وزرای دولت اعتدال به مجلس نه تنها قطع نمی‌شود بلکه در حال شدت گرفتن نیز هست. بنابه اظهار یکی از نمایندگان مجلس اصولگرای نهم،‌ به نظر می‌رسد که وزرای خارجه، کشور و اطلاعات باید جهت ارائه پاره‌ای از توضیحات به بهارستان بروند. ابراهیم آقامحمدی نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خانه ملت با اشاره به دیدار هیات پارلمانی اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی از فعالان فتنه گفت: این دیدار مساله‌ای نیست که بخواهیم به سادگی از کنار آن بگذریم، زیرا اینجا جمهوری اسلامی ایران است.

وی با انتقاد مجدد از دیدار هیات پارلمانی اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی، این سوال را مطرح کرد که چرا هیچ کس مسئولیت این دیدار را قبول نمی‌کند و مجلس و وزارت خارجه مسئولیت را بر گردن دیگری می‌اندازند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه وزارت امورخارجه و اطلاعات باید پاسخگوی این یدار باشند، تصریح کرد: سوالات نمایندگان درباره این دیدار را امروز تقدیم هیات رئیسه خواهیم کرد. وی همچنین اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی وزرای خارجه و اطلاعات و احتمالا وزیر کشور را به خانه ملت احضار کرده و از آنها خواهد خواست که پاسخگوی این دیدار باشند که اقدامات مربوط به این موضوع را امروز پیگیری خواهیم کرد. وی اضافه کرد: از هیات رئیسه مجلس هم خواهیم خواست ضمن دفاع از ساحت خانه ملت این موضوع را پیگیری کند که نقش برخی نمایندگان در این دیدار چه بوده است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به دیدار مسئولان با هیات پارلمانی اروپا تصریح کرد: برخی از این دیدارها با نهایت تحقیر انجام شد که باید از آن مقامات پرسید، مگر چه کسی با چه اعتباری به ایران سفر کرده که شما اینگونه طالب دیدار با آنها هستید. به نظر می‌رسد که مجلس با دولت دیگر خیلی راحت است و تعامل فوق‌العاده دولت با مجلس باعث شده که بعضا استفاده از ابزارهای قانونی مجلس در رابطه با کابینه‌ظاهرا باعث اخلال در کار وزرا شود. در حالی که امروز پرونده‌های امنیتی مهمی که برای کشور اهمیت حیاتی دارند روی میز وزیر اطلاعات است، وزیر اطلاعات روحانی باز هم به مجلس احضار شد. این در حالی است که احضار وزیر اطلاعات به مجلس در دولت احمدی‌نژاد یکی از موارد خاص بود و نمایندگان با احتیاط خیلی زیادی به این وزارتخانه دولت احمدی‌نژاد نزدیک می‌شدند و اساسا با هر حرکتی در رابطه با دولت، احمدی‌نژاد هم به عنوان رئیس کابینه واکنشی خاص به آن نشان می‌داد که باعث شده بود نمایندگان در برخورد با دولت از شیوه‌های خاصی استفاده بکنند.

مهدی جعفری