یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دو سال بعد از پروتز گونه


دو سال بعد از پروتز گونه

این روزها با پیشرفت تکنولوژی و در دسترس قرار گرفتن تجهیزات, استفاده از روش های متعدد زیبایی در میان مردم و به خصوص خانم ها متداول شده است

این روزها با پیشرفت تکنولوژی و در دسترس قرار گرفتن تجهیزات، استفاده از روش‌های متعدد زیبایی در میان مردم و به‌خصوص خانم‌ها متداول شده است...

پیشرفت این روش‌ها تا حدی بوده که افرادی که تا همین چند سال پیش از برداشتن یک خال ساده گوشتی از روی پوست واهمه داشتند و به آن تن نمی‌دادند، حالا به‌راحتی و با کمترین دغدغه‌ای خود را حتی به تیغ جراح می‌سپارند. یکی از جراحی‌های زیبایی‌ای که این روزها صحبت درباره آن زیاد است، جراحی و کارگذاشتن پروتز گونه برای برجسته کردن گونه‌هاست. با اینکه این جراحی از دید متخصصان بسیار ساده و با کمترین عارضه برای بیمار است، گاهی می‌تواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد. مشکلاتی که حتی ممکن است جراح را مجبور به خارج کردن پروتز کند.

یکی از افرادی که بعد از کاشت پروتز، با عوارض آن روبرو شده خانم مهسا.الف بوده که مهمان این هفته صفحه «میزگرد زیبایی» است. این خانم حدود ۲ سال پس از عمل جراحی کاشت پروتز گونه دچار مشکلاتی شده است که شرح آن را در ادامه می‌خوانید.

خانم مهسا که پروتز گونه چپش جابجا شده، می‌گوید:

اگر به ۲ سال قبل برگردم، دیگر پروتز نمی‌گذارم!

▪ چطور با عمل جراحی پروتز گونه آشنا شدید؟

حدود ۲ سال پیش بود که توسط یکی از دوستانم با عمل جراحی زیبایی گونه آشنا شدم. پیش از آن به‌طور جسته‌وگریخته، مطالبی درباره کاشت گونه، تزریق ژل و جراحی‌های زیبایی گونه شنیده بودم ولی همیشه از عوارض احتمالی آن می‌ترسیدم. دوست من خودش عمل جراحی پروتز گونه انجام داده بود و از این عمل هم بسیار راضی بود. این شد که کم‌کم ترسم از بین رفت و پیگیر کارهای مربوط به جراحی گونه شدم.

▪ اصلا چه نیازی به این عمل جراحی داشتید؟

سال‌های زیادی بود که مقاله‌های مختلفی درباره تناسب اجزای صورت و عوامل زیبایی‌شناسی چهره می‌خواندم. از همان سال‌ها به نظرم می‌آمد که تخت‌بودن صورتم تاثیر منفی زیادی در تناسب و زیبایی چهره‌ام دارد و همیشه می‌خواستم این عیب را به نحوی برطرف کنم. همان سال‌ها با چند نفر هم در این مورد مشورت کردم. آن موقع می‌خواستم از ژل‌های دائمی برای این کار استفاده کنم ولی کسانی که آشنایی بیشتری با این موضوع داشتند در مورد عوارضی مثل جابجایی ژل دائمی به من هشدار دادند و مرا از انجام این کار منصرف کردند تا اینکه بالاخره دوستم عمل جراحی برای کاشت پروتز گونه را به من پیشنهاد کرد.

▪ با پزشک متخصص هم در این مورد مشورت کردید؟

بله، چند جلسه با پزشک معالج دوستم درباره این موضوع گفت‌وگو کردم. او در ابتدا به من گفت که این جراحی برای من چندان واجب نیست ولی چون برای این کار اصرار داشتم، بعد از معاینه و انجام آزمایش به من وقت عمل داد و زیر تیغ جراحی رفتم.

▪ عمل جراحی چطور بود؟

خیلی خوب بود. زودتر از آنچه تصور می‌کردم همه کارها انجام شد و پروتزها را از داخل دهان و با شکاف دادن لثه‌های بالا در صورتم کار گذاشتند. مدتی درد و جای خون‌مردگی روی گونه‌ام بود که به تدریج رفع شد و طی چند هفته همه چیز به روال عادی برگشت.

▪ از حاصل کار راضی بودید؟

آن روزها بله؛ کمی با چیزی که فکر می‌کردم تفاوت داشت ولی خیلی خوب بود. حس می‌کردم چهره‌ام عوض شده. اوایل برایم کمی مشکل بود و فکر می‌کردم چیزی روی صورتم سنگینی می‌کند. درست مثل وقتی غذا لای دندان گیر می‌کند. مقدارش اصلا زیاد نیست ولی شما از اینکه حس می‌کنید چیزی بین دندان‌هایتان گیر کرده اذیت می‌شوید. پروتزهای کار گذاشته شده هم حجم چندانی نداشت ولی هفته‌های اول آنها را خیلی حس می‌کردم.

▪ بعد از عمل عوارض خاصی برایتان به وجود نیامد؟

چرا، به غیر از خونریزی و خون‌مردگی، جای جراحی که از قبل آن را می‌دانستم و به وجود آمدن آن برایم قابل پیش‌بینی بود دچار عفونت شد. جراحم می‌گفت اگر نتوانیم با آنتی‌بیوتیک عفونت را کنترل کنیم باید دوباره به اتاق عمل بروم ولی خوشبختانه عفونت برطرف شد و نیاز به جراحی مجدد نشد.

▪ پس از چه زمانی با پروتز گونه‌تان دچار مشکل شدید؟

فکر می‌کنم از حدود یک سال پیش حس می‌کردم که پروتز گونه چپم جابجا شده است ولی چون پزشک معالجم به خارج از کشور رفته بود، نتوانستم پیش او بروم. از طرف دیگر هم به خاطر هزینه بالای جراحی مجدد و هم به دلیل اینکه این موضوع را فقط خودم می‌دانستم و بقیه متوجه آن نبودند به پزشک دیگری مراجعه نکردم. تا اینکه ۲ هفته پیش دچار سانحه رانندگی شدم و پروتز گونه‌ام در اثر برخورد سرم به فرمان اتومبیل، کاملا از جایش حرکت کرد.

▪ باز هم به پزشک مراجعه نکردید؟

چرا؛ این بار مجبور بودم به پزشک مراجعه کنم. صورتم شکافتگی نداشت و فقط پروتز از محل خود جابجا شده بود. حالا باید صبر می‌کردم تا خون‌مردگی ایجادشده آن کمتر و ورم آن کمی کمتر شود تا ببینم چه کار باید بکنم. جالب اینکه قند خونم در طول این مدت که از جراحی‌ام می‌گذرد، بالا رفته و نمی‌دانم با این وضعیت می‌توانم دوباره زیر تیغ جراحی بروم یا نه.

▪ حالا چه حسی در مورد پروتز گونه خود دارید؟

نمی‌توانم بگویم پشیمانم چون بالاخره تجربه خوبی بوده‌‌ اما مطمئنم اگر با تجربه‌های امروز خود به ۲ سال قبل برگردم دیگر این کار را انجام نخواهم داد.

▪ چرا؟

حس می‌کنم برای من که گونه‌هایم مشکل چندانی نداشت، این عمل چندان هم ضروری نبود. در واقع من بعد از جراحی مدام مراقب صورتم بودم و همیشه از جابجایی آن می‌ترسیدم به طوری که حس می‌کنم در این مدت به نوعی وسواس مبتلا شدم و تازه بعد از این همه مراقبت همان اتفاق که از آن می‌ترسیدم سرم آمد.

● نگاه جراح پلاستیک

دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

ترکیب زیبا

بهتر از اجزای زیباست

▪ آقای دکتر! معمولا جراحی زیبایی کاشت گونه برای چه کسانی انجام می‌شود؟

به‌طور کلی می‌توان گفت اگرچه هریک از اجزای صورت مستقل از اجزای دیگر هستند ولی برای رسیدن به بهترین حالت باید به‌صورت ترکیبی به آنها نگاه کرد. در واقع این‌طور نمی‌توان گفت یک گونه با ویژگی‌های مشخص به تنهایی زیباست یا نه و باید زیبایی آن را در ترکیب با سایر اجزا در نظر گرفت اما در هر حال معمولا جراحی زیبایی گونه در مورد افرادی انجام می‌شود که استخوان گونه آنها رشد نکرده یا اگر رشد کرده به شکل برجسته درنیامده است. البته به غیر از این مورد، موارد تروما و آسیب‌هایی که ممکن است در ناحیه صورت باعث آسیب دیدن گونه‌ها شود نیز از دلایل دیگر جراحی پروتز گونه هستند.

▪ آیا روش کم‌تهاجم‌تری از جراحی برای این کار هست؟

بله، در واقع ترجیح اول ما نیز استفاده از روش‌های کم‌تهاجم‌تر از جراحی است، روش‌هایی مانند تزریق نسج نرم از جمله تزریق چربی یا تزریق ژل‌های جذب‌شونده نیز می‌تواند برای برجسته‌سازی گونه‌ها مورد استفاده قرار گیرد که البته تزریق چربی برای این کار ارجح‌ خواهد بود.

▪ چرا؟

به دلیل اینکه در تزریق چربی از چربی بدن خود شخص برای ناحیه گونه استفاده می‌شود و پایدارتر نیز هست. ژل و موادی مانند اسیدهیالورونیک به‌تدریج جذب بدن می‌شوند و فرد پس از مدتی، نیاز به تزریق مجدد خواهد داشت.

▪ نمی‌توان از ژل‌های غیرقابل‌جذب برای این کار استفاده کرد؟

خیر، در حال حاضر استفاده از ژل‌های دائمی به دلیل عوارض متعدد آن برای فرد ممنوع است، هرچند هنوز برخی افراد سودجو به صورت غیرقانونی و غیربهداشتی این کار را انجام می‌دهند. با توجه به دلایلی که ذکر شد در حال‌حاضر، بهترین و پایدارترین روش‌ها برای برجسته‌کردن گونه، استفاده از روش تزریق چربی یا جراحی و کارگذاری پروتز است. البته به ندرت مواردی نیز وجود دارد که از هر ۲ روش به صورت توامان استفاده می‌شود که تشخیص هریک از این روش‌ها به عهده متخصص زیبایی است و با نظر او انجام می‌شود.

▪ آیا پروتزها با هم تفاوت دارند؟

بله، به غیر از شکل و اندازه، جنس پروتزها نیز با هم متفاوت است که انواع پلاستیکی و شبه‌استخوانی آن از بقیه رایج‌تر هستند. هریک از این پروتزها نیز با تشخیص و تجربه پزشک و با توجه به نیاز بیمار انتخاب می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

▪ پروتز‌ها چطور روی استخوان گونه کار گذاشته می‌شوند؟

با توجه به نظر جراح و عمل‌های ترکیبی، راه‌های متفاوتی برای کار گذاشتن پروتز وجود دارد. ممکن است پزشک این کار را از کنار لثه‌های فک بالا انجام دهد. همچنین ممکن است برش زیر پلک برای این کار در نظر گرفته شود. به‌ندرت اتفاق می‌افتد که جراح پروتز را از طریق برش جلوی گوش که محل کشش پوست صورت است انجام دهد.

▪ آقای دکتر! آیا ممکن است این پروتز‌های کار گذاشته شده از محل خود جابجا شوند یا عارضه‌ای شبیه به این داشته باشند؟

معمولا اگر پروتز درست انتخاب شده باشد و در جای درست قرار گرفته باشد، تغییر مکان نخواهد داد با این حال مهم‌ترین عوارض شایع این جراحی، معمولا عفونت، خونریزی و جابجایی پروتز در هفته‌های نخست بعد از عمل است. معمولا بعد از این مدت اگر فرد از ناحیه صورت دچار ضربه نشود، کمتر موارد بروز عوارض دیررس گزارش شده است.

▪ آیا این عوارض ممکن است به خارج کردن پروتز‌ از بدن بینجامد؟

بله، یکی از عوارضی که ممکن است پزشک را وادار به بیرون آوردن مجدد پروتز کند، عفونت است. اگر عفونت ایجادشده در محل کار گذاشتن پروتزها با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های تجویزی برطرف نشود درمان قطعی آن خارج‌کردن پروتز از بدن بیمار است.

▪ افرادی که پروتز گونه آنها جابجا شده است چه کارهایی را می‌توانند برای تثبیت مجدد آن انجام دهند؟

هیچ کار، این افراد فقط باید در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنند تا او با توجه به شرایط بیمار و مشکل به وجود آمده، درباره آن تصمیم‌گیری کند. در برخی موارد نیاز است که فرد برای ترمیم تغییرهای ایجادشده دوباره تحت عمل جراحی قرار گیرد.

● نگاه متخصص بیماری‌های عفونی

دکتر علیرضا ناطقیان ‌

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

پروتز همیشه احتمال عفونت دارد

سلامت: آقای دکتر! چرا عفونت یکی از عارضه‌های شایع اعمال جراحی زیبایی گونه است؟

عفونت‌های حاصل از زخم جراحی تقریبا غیرقابل‌اجتناب است و به هر حال بعد از درصدی از جراحی‌ها حتی در شرایط استاندارد هم عفونت ایجاد می‌شود که البته این موضوع به عوامل متعددی مانند مدت زمان عمل، تکنیک جراحی و وضعیت قلب و عروق و سلامت بیمار نیز بستگی دارد. البته احتمال عفونت در جراحی گونه که یک زخم تمیز است، کمتر از بسیاری زخم‌های جراحی دیگر است.

▪ در این مورد بیشتر توضیح می‌دهید؟

بله، کافی است زخم حاصل از جراحی گونه را با زخم جراحی‌هایی مثل جراحی روده مقایسه کنید. بدیهی است احتمال عفونت در زخم حاصل از جراحی روده که محل تجمع بسیاری از باکتری است، به مراتب بسیار بیشتر از احتمال عفونت در جراحی گونه است.

▪ آیا در مواردی مثل کارگذاشتن پروتز گونه که جسم خارجی در بدن کار گذاشته می‌شود، احتمال عفونت بیشتر می‌شود؟

بله، جسم خارجی در بدن احتمال عفونت را بیشتر می‌کند که این احتمال نیز به محل کار گذاشتن پروتز، میزان خون‌رسانی به آن ناحیه از بدن و استریل بودن پروتز بستگی دارد. وجود جسم خارجی باعث می‌شود سیستم دفاعی بدن نتواند درست کار کند و عفونت پدیدار شود. گاهی میزان عفونت به قدری بالاست که با تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها نمی‌توان آن را کنترل کرد. به همین دلیل است که گاهی پزشک مجبور می‌شود پروتز را از بدن خارج کند.

▪ عفونت زخم حاصل از عمل چه مدت بعد از عمل، خود را نمایان می‌کند؟

معمولا بعد از انجام عمل جراحی، تا حدود ۴۸ ساعت خونریزی، خونمردگی و تورم باعث التهاب آن ناحیه می‌شود ولی اگر بعد از ۴۸ ساعت همچنان نشانه‌ها باقی بمانند، احتمال عفونت زخم جراحی بیشتر می‌شود. این عفونت‌ها مخصوصا در موارد استفاده از پروتز‌ها ماه‌ها بعد (گاهی حتی یک سال بعد) نیز خود را نشان می‌دهند.

▪ آیا ممکن است بعد از گذشت زمان طولانی عفونت در بدن فرد در محل کارگذاشتن پروتز ایجاد شود؟

هر زمانی که فرد دچار عفونت خون شود یا به پروتز کار گذاشته‌شده ضربه بخورد یا به دلیل بی‌کیفیت بودن پروتز تغییرات ایجاد شده در آن باعث التهاب شود، ممکن است عفونت به وجود آید ولی این عفونت‌ها را دیگر نباید عفونت پس از جراحی دانست زیرا در شرایط عادی هم میکروارگانیسم‌ها پس از ورود به بدن، در منطقه‌ای تجمع می‌یابند و تکثیر می‌شوند و به‌طور طبیعی محل کارگذاشتن پروتز به دلیل اینکه خون‌رسانی در آن ناحیه کمتر است، برای تکثیر میکروب و ایجاد عفونت مساعدتر است.

▪ پس در واقع احتمال عفونت در محل کار گذاشتن پروتز همواره وجود دارد!

دقیقا.

● نگاه متخصص پوست

یک مقایسه ساده بین روش‌های برجسته کردن گونه

دکتر غلامحسین غفارپور

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

عده‌ای از افراد تصور می‌کنند همان‌طور که با استفاده از بوتاکس می‌توان چین‌های روی صورت را از بین برد، از همین ماده برای برجسته شدن گونه هم می‌توان بهره برد که این تصور اشتباه است. در واقع مکانیسم اثری که بوتاکس با استفاده از آن به از بین رفتن چین‌های روی صورت کمک می‌کند، فلج‌کردن بلندمدت ماهیچه‌هایی است که انقباض دائم آنها روی پوست صورت باعث چین می‌شود در حالی که برای ایجاد برجستگی روی گونه فرد نیاز به مواد فیلر یا پرکننده هست. در این شرایط فرد یا باید با استفاده از تزریق چربی، ژل یا موادی مانند اسیدهیالورونیک این کار را انجام دهد یا اینکه متوسل به روش‌های تهاجمی‌تر مانند جراحی و استفاده از پروتز گونه شود. استفاده از ژل‌های پرکننده و اسیدهیالورونیک روش کم‌دردسرتر و با عوارض جانبی کمتری است ولی مشکل این است که مواد تزریق‌شده پس از گذشت مدت زمان معین، جذب بافت‌ها می‌شوند و گونه مجددا به حالت اول خود بازمی‌گردد ضمن اینکه هزینه خرید و تزریق مداوم ماده‌ای مثل اسیدهیالورونیک با توجه به حجم مورد استفاده در گونه بسیار بالا خواهد بود بنابراین اگر فردی درصدد ایجاد یک تغییر دائمی روی گونه خود است، بهتر است از روش تزریق چربی یا عمل جراحی زیبایی و کار گذاشتن پروتز گونه استفاده کند. البته پیشنهاد متخصصان به افراد این است که حتی‌المقدور تناسب طبیعی اندام خود را حفظ کنند و با صرف هزینه‌های بالا در خودشان تغییراتی ایجاد نکنند که اولا همراه با عوارض جانبی فراوان است و ثانیا در بسیاری از موارد، امکان برگشت‌پذیری ندارد.

پیمان صفردوست

«میزگردزیبایی» د رباره جابجایی پروتز گونه در خانم مهسا با حضور

دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی جراح پلاستیک دکتر علیرضا ناطقیان متخصص بیماری‌های عفونی دکتر غلامحسین غفارپور متخصص پوست