دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
یک روش ساده برای حل دعوا
● چرا زن و شوهرها دعوا میکنند؟
دلیل اصلی و عمده اختلافات و جروبحثهای زناشویی را باید در اختلافات فرهنگی دانست و اینکه تعریف ارزشها از دید هر کدام از زن و شوهرها متفاوت است. بسیار زیاد شاهد هستیم که سردرگمی بین سنت و مدرنیته، محل اختلاف در زندگی زناشویی است. از دیگر عواملی که میتوان به آن اشاره کرد، نداشتن مهارتهای ارتباطی و حل مسئله در زن و شوهر است. با دانستن مهارتهای زندگی، همسران میتوانند یکدیگر را به راحتی درک کنند. یکی دیگر از علل مشاجره و دعوا بین همسران، تلاش برای تغییر دادن رفتارهای یکدیگر است، وقتی یکی از همسران درصدد تغییر رفتار شریک زندگیاش برمیآید، ناخودآگاه باعث میشود که شریکش از خود مقاومت نشان دهد که این مقاومت و سپر دفاعی در دست گرفتن باعث جرو بحث در زندگی میشود.
● کی دعوا کنیم؟
نمیشود یک زمان مشخص را بهعنوان مناسبترین زمان جر وبحث و مشاجره ذکر کرد، زیرا این بستگی به نوع سبک زندگی و تفاوتهای فردی دارد و نمیتوان برای همه زوجها نسخه واحدی پیچید و مثلا گفت جرو بحث در صبحها بهتر از شبهاست یا برعکس. مثلا ممکن است همسر تا دیر وقت سرکار باشد در نتیجه مسلما نمیتوان در ساعات شب یا نیمهشب مشکلات را با او مطرح کرد یا اینکه اگر شریک زندگیمان علاقهمند به بازیهای فوتبال یا سریالهای تلویزیونی باشد، نمیشود در حین تماشای برنامههای مورد علاقه با او مشاجره کرد اما باید این مسئله را یادآوری کرد که زن و مرد در صورت امکان در حضور والدینشان، در مهمانیهای خانوادگی و دوستانه، مقابل فرزندانشان، در اماکن عمومی و در زمانی که سر کار هستند از مشاجره دوری کنند و اجازه ندهند که مسائل و مشکلات زندگی از حریم خصوصیشان تجاوز کند.
● من نه تو
هنگام جر و بحث تلاش کنید از جملات «پیام من» استفاده کنید تا از جملات « پیام تو.» جملات در بردارنده« پیام من» یعنی اینکه از احساسات و هیجانات خودتان صحبت کنید، مثلا من حالا احساس خوبی ندارم، زمانی که از جملاتی استفاده میکنیم که همسرمان را مورد خطاب قرار میدهیم مانند تو درست رفتار نمیکنی این بلافاصله باعث میشود که شریکمان در حالت دفاعی قرار بگیرد و از خود مقاومت نشان دهد و به جای آنکه اوضاع آرام شود، بیشتر به سمت
تنش پیش رود.
● بعد از دعوا بنویسید
نامه نوشتن بعد از پایان دعوا و مشاجره در برخی از مواقع برای آرام شدن سنگین جو حاکم در خانه بسیار مفید است. از آن جهت که قبل از خواندن نامه توسط همسرمان، خودمان چند بار احساسات و عقایدمان را که روی کاغذ نوشتهایم، میخوانیم و جملاتی را که بار منفی دارد، اصلاح میکنیم و هنگامی که همسرمان مشغول خواندن نامه است به دلیل حضور نداشتن ما، او خودش را جای ما میگذارد که این کار به حل مسئله و پایان مشاجره کمک میکند.
گاهی اوقات تنها گذاشتن همسرمان بعد از جروبحث (بهاصطلاح روانشناسان به غار خود فرو رفتن) در آرام کردن اوضاع مفید است، به خصوص در برخی از مشاجرهها که بعد از آن زن و شوهر نیاز به زمان دارند، باید این اجازه را داد که مدتی تنها باشند نه اینکه یکی از طرفین فضا را ترک کند و به خانه والدینش برود بلکه به بهانه خرید کردن یا پیادهروی مدتی از فضای خانه دور شوند. البته این پیشنهاد همیشه مفید نیست، زیرا ممکن است برخی از همسران دوست نداشته باشند که بعد از دعوا تنها باشند، زیرا آن را دلیل بیتوجهی بهخود میدانند و میخواهند با لحن آرامتر و به دور از تنش با شریک زندگیشان گفتوگو کنند.
● کی آشتی کنیم؟
آنچه بعد از مشاجرهها باید در نظر گرفت، زمان مناسب برای آشتی کردن است. زن و شوهر ابتدا باید بهخود اجازه دهند تا هیجاناتشان فروکش کند زیرا وقتی در اوج هیجانات هستند، رابطه بین قشر عالی مغز(کورتکس) با قسمت مغز میانی(مغز اولیه) قطع میشود که در این مواقع فرد رفتارهای بدون فکر میکند در این اوقات هیچ کدام از زوجها نباید به آشتی کردن رو آورد بلکه باید بهخود و همسرشان زمان دهند و خود را آرام کنند و بعد از فروکش کردن احساسات با در نظر گرفتن مواضع طرف مقابل، مصالحه و مذاکره را آغاز کنند.
● قهر نکنید
زنان به دلیل آنکه نسبت به مردان جزئینگر و ریزبین هستند، احتمال آنکه مشکل را زودتر ببینند و شروعکننده بحث باشند، بیشتر است اما اینکه بگوییم همیشه زنها آغازکننده دعوا و مشاجرات هستند، تفکر قالبی است که متاسفانه جامعه به این مسئله دامن زده است. ما در فیلم و سریالها بارها دیدهایم که زنان جر وبحث را راه انداختهاند اما در واقعیت همیشه به این صورت نیست، زیرا در مراجعان ما دیده شده که خیلی از آقایان نیز شروعکننده بحث و مشاجرهها هستند. شیوه عصبانیت زن و مرد در گذشتههای بسیار دور متفاوت بوده اما امروزه میبینیم که واکنشهای زنان و مردان حین و بعد از دعوا و مجادله چندان تفاوتی ندارد. البته باید توجه داشت زنان از خشونت روانی بیشتری نسبت به مردان استفاده میکنند. قهر کردن از شیوههایی است که زنان بعد از جروبحث به کار میگیرند که در واقع سنگینترین نوع خشم همین قهر کردن است، زیرا قهر رابطه را به سمت سردی و سنگینی میکشاند.
● یک روش ساده برای حل همه دعواها
مناسبترین شیوه برای آشتی کردن و پایان دادن به مشاجرههای زناشویی استفاده از روش دیالکتیک است. پیشفرض این روش آن است که یک فکر یا یک جمله هم میتواند هم درست باشد و هم غلط. به کار بردن قیدهای احتمالی مانند گاهی، برخی اوقات و... در این روش بسیار دیده میشود و از قیدهای مطلق مثل همیشه، هیچ وقت پرهیز میشود. در روش دیالکتیک، مطلقاندیشی و باید و نبایدها وجود ندارد. در دل این شیوه همدلی وجود دارد و احترام به تفاوتهای فردی در آن نهفته است. این روش به ما میگوید همسر ما حتی بعد از دعوا هم انسان بدی نیست و مسلما دارای برخی ویژگیهای مثبتی است که باعث برتری او نسبت به دیگران در انتخابمان شده که میتوان با تکیه روی آن خصوصیات پیشقدم آشتی کردن شد. مثلا اگر زوجی در باره مسئله پیش پا افتادهای مثل اینکه عید امسال اول باید به خانه کدامیک از والدین بروند مشاجره کنند، به راحتی با این دیدگاه میتوانند مسئله را حل کنند. مثلا عید امسال اول به منزل خانواده تو میرویم و عید سال آینده به دیدن خانواده من میرویم.
● یک نسخه عالی برای آرام کردن همسر خشمگین
برای آرام کردن همسر عصبانی بعد از پایان مشاجره چند راهکار وجود دارد که بهکاربردن آنها ثمربخش است. تکنیک آینه یکی از این راهکارهاست. در این روش ما فقط نقش یک مشاهدهگر که فعالانه گوش میدهد را اجرا میکنیم. به بیان دیگر در این شیوه شما احساسات همسرتان را تایید میکنید بدون آنکه به آن چیزی را اضافه یا کم کنید. با استفاده از این تکنیک به شریک زندگیمان این مسئله را گوشزد میکنیم که او را درک میکنیم. استفاده از تکنیک آینه جلوی تشدید عصبانیت را میگیرد. این در حالی است که اگر شروع کنیم به انتقاد کردن از همسرمان، او را تحریک کردهایم که بیشتر عصبی شود و در این حالت او موضع دفاعی میگیرد و دفاع کردن باعث میشود که فرد عصبانی از گذشتهها و خاطرات برخی مسائل ناخوشایند را بیرون کشد و دوباره جروبحث شدیدتر شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست