چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بهتر یا بیشتر اطلاع داشتن
چگونه از اطلاعات برای بهبود زندگی خود استفاده کنیم، بدون آنکه وابسته به تکنولوژی و صاحبان آن شویم!
تکنولوژی، نحوه کسب خبر از سوی مردم را به کل دگرگون کرده است. باتوجه به حضور اینترنت، متنهای مخابرهای، سیستم خبررسانی سفارشی و شبکههای تلویزیونی کارتی، اخبار و اطلاعات راجع به اوضاع دنیا هیچگاه تا به این اندازه در دسترس و درهم و برهم نبوده است. آیا این امر موجب میشود که ما بیشتر اطلاع پیدا کنیم یا کمتر؟
در گذشته، اطلاعات یک گنجینه مقدس و کمیاب به شمار میرفت و به دست آوردن اطلاعات بیشتر یک حسن محسوب میشد. اما امروزه، ما در عصری زندگی میکنیم که در آن حجم عظیم اطلاعات از هر طرف به سمت ما سرازیر میشود، عصری که در آن اطلاعات با ارزش، با اطلاعات بیارزش، اطلاعات نافع با اطلاعات بیمصرف و اطلاعات موثق با اطلاعات مبتذل در هم میآمیزد. منابع اطلاعرسانی بسیار چشمگیر شدهاند، شبکههای ماهوارهای، برنامههای خبری محلی و بینالمللی، روزنامهها و مجلات عمومی و تخصصی، خبرنامههایی که هر روز منتشر میشوند و بعد هم اینترنت که حجم آن هر سال چندین برابر میشود. چگونه میشود با این حجم عظیم اطلاعات مقابله کرد؟ در مورد اطلاعات آیا بیشتر اطلاع داشتن به معنی بهتر اطلاع داشتن است؟
● اطلاعات بیش از اندازه !!
در بحران این انفجار اطلاعات پراکنده اطلاعاتی که گاهی ممکن است بیپایه و اساس باشند، مبهم، غیردقیق، بیاهمیت یا صرفا نامربوط باشند، مردم پیش از آنکه قادر باشند از این اطلاعات به نفع خود استفاده کنند، خود را در زندان آنها اسیر میبینند. حال انسان باید مطمئن شود که تکنولوژی به وی خدمت میکند نه اینکه وی به تکنولوژی خدمت کند. اما بسیاری از ما اسیر هیجان تماس و تحریک دائمی شدهایم. به هر حال انسان ابتدا باید سعی کند اهداف ارتباطی خود را مشخص کند و بعد وسیله یا وسایلی را که بهتر از همه در این راستا به او خدمت میکنند انتخاب کند. اگر پیامرسانهای آنلاین بهترین شیوه برای تبادل اطلاعات و ارتباطات با دوستان و همکاران است پس این روش را انتخاب میکنیم. اما اگر واقعیت این است که این تکنولوژی ارتباطات فیزیکی(عاطفی) را مختل میکند در این صورت آن را رها میکنیم و به سراغ وسیله موثرتر دیگری میرویم. بعضی افراد خیلی زود تحت تاثیر اطلاعاتی که دریافت میکنند قرار میگیرند برخی دیگر در قبال یک مسئله موضعی میگیرند و از تصدیق اطلاعات متناقض، حتی اگر مزیتی هم داشته باشد، سرباز می زنند. برای برخورد با این گونه اطلاعات توصیه میشود تا عملی را برای ارتقا بخشیدن به مهارتهای شناختی، نظیر انتقادی اندیشیدن یا ارزیابی کردن انجام شود. در گرد و غبار اطلاعات شیوههای مفید و مقبول متعددی برای راحتتر زندگی کردن در دنیای اطلاعات توصیه میگردد. برای مثال: نامههای الکترونیکی بیارزش که فضا و زمان را از ما میگیرند و موجبات آزار ما را فراهم میکند، راهبردهایی برای جلوگیری از ارسال اینگونه اطلاعات در حین احتراز از هرگونه واکنش آنی پیشنهاد میشود. وفور اطلاعات کم ارزش ایجاب میکند که فرد ساز و کار یا خط مشیای را برای بررسی دقیق و دستهبندی اطلاعات در پیش بگیرد. این رویه به ارزیابی اطلاعات و اولویت بخشیدن به آنها بر حسب اهمیت یا ضرورتشان کمک خواهد کرد.
● فکر کردن به وسایل
تکنولوژی میتواند به افراد در تعیین اهدافشان کمک کرده و امکانات بیسابقهای برای تجزیه و تحلیل و پردازش اطلاعات در اختیار بگذارد. خوشبختانه، وسایلی وجود دارند که ما را در بازیابی اطلاعات دلخواه یاری میکنند. کاربران به کمک خدمات خبررسانی فوری که اخبار سفارشی را به آدرس اینترنتی، تلفن همراه یا وسایل دیجیتالی شخصی شما ارسال میکنند و به کمک خدمات خبررسانی فوری که اکثر خبرگزاریهای بزرگ ارائه میکنند، عناوین اخبار مورد علاقه خود رامشخص کرده، به این وسیله و با بینیاز شدن از دریافت اخبار از طریق پرسهگردی در اینترنت روندگردآوری اخبار خود را کارآمدتر میکنند. برای کارشناسان و روزنامهنگاران، خدمات گستردهتری وجود دارد از جمله سیستمهای اینترنتی پیگیری و کنترل اخبار که اخبار را از منابع مختلف گردآوری کرده و آنها را از طریق آدرسهای اینترنتی ارسال میکنند.خبررسان فوری گوگل نمونهای از این سرویسهاست. این سرویس با جستجو در هزاران منبع خبری به طور شبانه روزی، نشانی مقالاتی را که با عناوین تعیین شده توسط شما مطابقت دارند برای شما ارسال میکند. بنا بر این، اگر شما اخباری را درخواست کرده باشید که شامل کلمات آموزش مجازی یا آموزش از راه دور باشند، نشانی تازه ترین اخبار در این زمینه را به محض آنکه در دسترس قرار گیرند دریافت خواهید کرد. سرویسهای مشابه دیگری هم وجود دارند که بتوان از آنها به این طریق استفاده کرد. برای کسانی که میخواهند اطلاعاتی در مورد یک موضوع بسیار ضروری کسب کنند پایگاههای اینترنتی بسیاری هستند که این امکان را برای آنان فراهم میکند تا موضوع موردنظر خود را میان هزاران پایگاه خبری جستجو کنند.یکی دیگر از وسایل مهم گردآوری اطلاعات و اخبار، آراساس یا سیستم پخش همزمان واقعا ساده است. این سیستم با استفاده از برنامهای به نام خبر خوان به شما اجازه میدهد تا پایگاههای اینترنتی دلخواه خود را برای دریافت اخبار انتخاب کنید.پایگاههای خبری از این سیستم برای ارسال عناوین خبری به روز شده استفاده میکنند. به طوری که شما میتوانید نشانی تازهترین اخبار را به محض آنکه در دسترس قرار گیرند. دریافت کنید. این هم سرویس دیگری است که پرسه گردی و جستجوی پراکنده را بیمعنا میسازد. آراساس میتواند بویژه برای مردم کشورهای در حال توسعه که امکانات محدودی برای برقراری ارتباطات اینترنتی دارند مفید فایده باشد، چون مطالب خبری آن را میتوانید در حالی که به اینترنت وصل نیستید هم مطالعه کنید. آراساس عمدتا مورد استفاده پایگاه خبری و شبکههای اطلاعرسانی و همچنین دفترهای یادداشتی به نام وبلاگ قرار میگیرد. امروز وبلاگها را دفترهای یادداشت دیجیتالی مینامند. آنها آمیزهای از واقعیات و عقاید، حقایق و شایعات، موضوعات مسلم وحدس و گمانها هستند که توسط کاربران و برای کاربران خلق شده و همگی در آن سهیم میشوند. در ماههای اخیر وبلاگها و وبلاگنویسان حجم قابل توجهی از دنیای اطلاعات را به خود اختصاص داده و اکنون چنان اعتبار و حتی تاثیری پیدا کردهاند که رسانهها و مراجع اقتصادی، تجاری و سیاسی مجبور شدهاند آنها را به رسمیت بشناسند. اطلاعات سریع، بیپرده و اغلب بحثبرانگیزی که در وبلاگها پخش میشوند تحت نظر قرار گرفته، تجزیه و تحلیل شده و حتی به تمسخر گرفته میشوند، اما هیچ وقت کلا نادیده گرفته نمیشوند. حتی مراجع دولتی برقراری نظم، به طور منظم وبلاگها را مرور میکنند تا برای مثال، کانونهای بالقوه حادثهخیز و آشوبزا را شناسایی کنند.
● نابسامانی در دنیا
به هر حال زمان و اطلاعات در آینده به امری ضروری برای سردرگمی و یا هدفمند کردن جهان تبدیل میشود و هر آن کسی که در تجارت ناموفق عمل کند محکوم به مصرف کنندگی است و وابسته شدن را میآموزد. اگر نگاهی به گرد و غباری که اطلاعات به سرعت در حال به وجود آوردن آن است بکنید، این گرد و غبار، گرد و غباری است که راه را برای رسیدن به آرامش و صلح با چالش و خطر مواجه خواهد کرد. منابع اطلاعاتی و پایگاههای خبری امروز به راحتی رهبران جوامعی شدهاند که وابستگی زیادی به تکنولوژی و تسلیحات پیدا کردهاند و به آنها شک ناگهانی و مقطعی برای ایجاد بی نظمی در نظم میدهند و تحلیلهایشان همه و همه گواه از انزوای انسانی است، زیرا انسان را به چیزی به نام تکنولوژی مجهز میکنند تا از طبیعت فاصله گیرد و فلج طبیعی شود. میخرم و میفروشم و مصرف میکنم! چه چیزی را و چه کسی را؟ چگونه؟
سلاحهای اتمی و نظامی و میکروبی را برای نابودی همنوعانم در کشورهایی که به این نوع سلاحها تکنولوژی وابسته نیستند تا آنها را نیز نابود و وابسته کنم. آینده زمانی آنها را برای مصرف کنندگی و دادن سمت و سو به سوی وابستگی و دوری از طبیعت میخرم، زمینهایشان را به بهانههای مختلف مورد تهاجم قرارداده و کسانی را که در سرزمینهای خود سردرگم هستند به عنوان برده در جوامع دیگر به فروش میرسانم تا بتوانم فرهنگ مادیگرایی و حس بیاعتمادی را در جوامع و انداختن فاصله بین عواطف خانوادهها به وجود بیاورم حال شما بگویید چه کسی است که میخرد و میفروشد و ادعای رهبریت جهان را میکند و همیشه و جلوتر از همگان صدای آزادی و صلح را فریاد میزند. واقعا امروز دولتها چه نقشی در جامعه ایفا میکنند؟ آیا با تقسیم درست یا غلط امکانات موجبات بینظمی را در جوامع ایجاد میکنند یا نظم را؟ آیا به دنبال رفاه بینالمللی هستند یا رفاه قدرتطلبانه خود؟
جواب این سوالات ساده است!
بله ابتدا به خود و اطراف خود و نقشی را که دولتهایتان در جوامع بینالمللی دارند، نگاهی کنید تا بفهمید که رفاه و آسایش را چگونه میتوان به دستآورد و چه کسانی به دنبال آن یا سوءاستفاده از آن هستند.
دکتر احسان الله محمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست