چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

انجمن ۳۰۰ واژه ای در حافظه فرهنگستان زبان و ادب فارسی


انجمن ۳۰۰ واژه ای در حافظه فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ثمره تلاش ۸ ساله انجمن های ادبی دوره قاجار كه در كوران مشروطه این انجمن را پدید آورده بود, وضع ۳۰۰ واژه از جمله هواپیما, فرودگاه, خلبان آتش بار, هواسنج و باد سنج بود

زمانی كه نمایندگان وزارتخانه های جنگ، معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه در سال ۱۳۰۳ انجمنی را برای رسیدگی به وضعیت واژگان نوظهور در رسته ها و امور نظامی تأسیس كردند، خود به روشنی نمی دانستند كه عالی ترین مرجع تصمیم گیری در حوزه زبان و ادبیات فارسی را پایه ریزی می كنند.

ثمره تلاش ۸ ساله انجمن های ادبی دوره قاجار كه در كوران مشروطه این انجمن را پدید آورده بود، وضع ۳۰۰ واژه از جمله هواپیما، فرودگاه، خلبان آتش بار، هواسنج و باد سنج بود.

انجمن مذكور در سال ۱۳۱۱ با تشكیلاتی جدید به نام «انجمن وضع لغات و اصطلاحات علمی» به ریاست «دكتر عیسی صدیق اعلم» دارالمعلمین عالی، حیاتی تازه یافت و به عنوان مركزی برای فعالیت فوق برنامه دانشجویان در شعبه های علوم طبیعی، علوم ریاضی، فیزیك، شیمی، ادبیات و فلسفه معرفی شد. انجمن جدید به راهنمایی استادان خود یعنی «حسین گل گلاب»، «دكتر محمود حسابی» و «دكتر رضازاده شفق» توانست تا سال ۱۳۱۹ چهارصد واژه نو را پیشنهاد دهد كه شماری از آن ها هنوز در كتاب های درسی دبیرستانی و دانشگاهی دیده می شود.

اما اندیشه تأسیس سازمانی رسمی به نام فرهنگستان كه هدف اصلی آن نشاندن واژه های فارسی به جای كلمات و تركیبات بیگانه بود، در ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۱۴ صورتی عملی به خود گرفت و فرمان تشكیل آن صادر شد.

●فرهنگستان اول و دوم

در سال ۱۳۱۳ وزارت معارف كه انجمن هایی از كارشناسان و اربابان فن برای معادل سازی در واژگان فارسی برپا كرده بود و آكادمی طب نیز جزئی از آن به حساب می آمد، اساسنامه ای تألیف نمود كه در آن وظایف فرهنگستان منحصراً وضع واژگان تعریف نشده بود.

این پیش بینی كه نوعی الگو برداری از آكادمی های (فرهنگستان) دیگر كشورها بود نوید می داد كه در آینده حوزه فعالیت فرهنگستان زبان و ادب فارسی بسیار گسترده تر از معادل سازی و واژه گزینی خواهد بود، اما برخی بی توجهی ها و كارشكنی ها تأسیس كامل آن را یك سال به تعویق انداخت و در سال ۱۳۱۴ «محمد علی فروغی» حكم رسمی ریاست فرهنگستان را دریافت نمود. و پس از وی به ترتیب «حسن وثوقی» (آذر ۱۳۱۴)، «علی اصغر حكمت» (اردیبهشت ۱۳۱۷)، «اسماعیل مرآت» (مرداد ۱۳۱۷) «عیسی صدیق اعلم» (مهر ۱۳۲۰) بار دیگر «محمد علی فروغی» (آذر ۱۳۲۰) و «حسین سمیعی ادیب السلطنه» (۱۳۲۱) عهده دار این مسئولیت شدند.

اعضای فرهنگستان در این دوره به دو بخش پیوسته و وابسته تقسیم می شوند كه اعضای پیوسته آن به قرار زیر است:

«ملك الشعرای بهار» «علی اكبر دهخدا»، «محمد علی فروغی»، «ابوالحسن فروغی»، «سعید نفیسی»، «سید نصرالله تقوی»، «رضازاده شفق»، «بدیع الزمان فروزانفر»، «علی اصغر حكمت»، «عبدالعظیم خان قریب»، «حسین گل گلاب»، «غلامرضا رشید یاسمی»،«رهنما»، «ادیب السلطنه سمیعی»، «صدیق اعلم»، «عصار»، «فاطمی»، «قاسم غنی»، «ابراهیم پور داوود»، «عباس اقبال آشتیانی»، «محمد حجازی»،«محمد قزوینی»،«محمد تدین»، «مسعود كیهان»،«جلال همایی» «غلام علی رعدی آذرخشی»،«احمد بهمنیار»، «حسنعلی مستشار»، «سرهنگ مقتدر»، «مصطفی عدل»، «علی اكبر سیاسی»، و «ومحمود حسابی».

گروه های این فرهنگستان نیز عبارت بودند از: گروه لغت، گروه دستور، گروه اصطلاحات پیشه، گروه كتب قدیم، گروه اصطلاحات ولایتی، گروه راهنما، گروه خط و باید افزود كه بعد از مدتی این گروه های هفت گانه به گروه های شش گانه زیر تغییر یافتند : گروه فرهنگ فارسی و واژه گزینی و گردآوری واژه ها، گروه دستور زبان، گروه جغرافیا، گروه دستور، گروه لغت و گروه كتب قدیم.

جالب آن كه در میان اعضای وابسته به این فرهنگستان اسامی «كریستین سن» (دانمارك)، «هانری ماسه» (فرانسه)، «یان ریپكا» (چك و اسلواكی)، «محمد رفعت پاشا» (مصر)، «آرتر پوپ» (آمریكا)، «محمد اقبال» (پاكستان)، «ربتس ویولووسكی» (روسیه)، «ر.ا.نیكلسون» (انگلستان)، «هادی حسن» و «محمد حسنین هیكل» (مصر) نیز به چشم می خورد. فضای سیاسی آن زمان فرهنگستان اول را ناگزیر ساخت بیشتر اوقات خود را صرف انتخاب معادل برای اصطلاحات و واژگان خارجی كند كه به اعتقاد كارشناسان در این راستا توانست مهار كننده و بازدارنده باشد . از این رو عربی زدایی و سره آفرینی منطبق با طبیعت زبان فارسی و تحول زمانه فعالیت فرهنگستان اول را با اقبال عمومی مواجه ساخت اما رفته رفته پس از سال ۱۳۱۷ از پویایی و تكاپو افتاد تا این كه در سال ۱۳۳۳ رسماً تعطیل شد.

از جمله فعالیت های فرهنگستان اول می توان به تصویب ۲۰۰۰ واژه، انتشار نامه فرهنگستان در چند دوره به سردبیری «حبیب یغمایی» و تأسیس انجمن ادبی فرهنگستان به ریاست «ملك الشعرای بهار» و نیز تشكیل كمیسیون های تخصصی زبان شناسی، باستان شناسی، قواعد دستور و زبان، تئاتر، موسیقی و ترانه ها اشاره كند .

«فرهنگستان دوم كه در زمان پهلوی شكل گرفت تاسال ۱۳۵۷ به حیات خود ادامه داد. فرهنگستان سوم نیز پس از انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۹ تشكیل شد. پس از انقلاب مركز مطالعات و پژوهش های فرهنگی ادامه دهنده مطالعات فرهنگستان دوم بود كه تمامی اسناد و كارهای نیمه تمام نیز همان جا باقی مانده است و این جای تأسف دارد كه سوابق، مواد خام و ابزار اولیه كار ما هنوز وارد سیستم خود ما نشده است.

●فرهنگستان سوم

پس از انقلاب اسلامی طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی قانون منع استفاده از واژگان بیگانه در دستور كار فرهنگستان قرار گرفت، اما تلاش در این حوزه آنچنان پر رنگ شد كه فعالیت های دیگر عالی ترین و قدیمی ترین مرجع تصمیم گیری در حوزه زبان و ادبیات فارسی را زیر سایه خویش محو كرد، اگر چه بخش عمده ای از عدم آگاهی نسبت به عملكرد گروه های دیگر به جز گروه های واژه گزینی به دلیل فعالیت پایه ای و دور از هیاهوی این گروه ها نیز می باشد.

گروه های فرهنگستان كنونی عبارتند از : گروه دانشنامه زبان و ادب فارسی، گروه دانشنامه زبان و ادب فارسی در شبه قاره، دستور، زبان های ایرانی، فرهنگ نویسی، زبان و رایانه، گویش شناسی، نشر آثار و گروه واژه گزینی كه به موازات این گروه های تخصصی، گروه های دیگر نیز تحت عنوان نظام اطلاع رسانی و نشر فعالیت دارند. از آن جمله می توان به كتابخانه، روابط بین الملل، روابط عمومی، انتشارات كتاب و رایانه اشاره كرد.

●واژه گزینی

از آن جا كه زبان به عنوان بخش اعظم هویت فرهنگی جامعه مطرح است و از سوی دیگر گذر جامعه از بستر تاریخ هر لحظه آن را دستخوش تغییر می كند، واكنش در برابر آن از سوی فرهیختگان همیشه یكسان نبوده است. برخی معتقدند ماهیت زبان و توانایی های آن خود را در تغییر مداوم نشان می دهد و برخی نیز ایستایی آن را هم چون حفظ ارزشمندترین سنت ها می دانند و چالش دیگر در پالودن اسم و بومی كردن فرهنگ آن با ورود ابزار و یا مظاهر تكنولوژی شكل می گیرد. آیا می توان در مقابل هجوم ابزار و مفاهیم نوین اندیشه ایستاد و این فرصت را به فرهنگستان داد كه پس از از پالایش، واژه گزینی و تصویب و تدوین ها ذهن و زبان جامعه گشوده شود؟ در این وضعیت متعارض كه انتخاب قطعی هر گزینه را با تردید مواجه می سازد، یك چیز قطعی به نظر می رسد و آن این كه قرار است زبان در راستای زمان، خود را توسعه دهد، نباید این توسعه آن قدر سریع و غیر طبیعی باشد كه هم چون سرطانی تمامیت اندام آن را با خطر مواجه سازد. دكتر «حداد عادل» اعتقاد دارد: «در دنیای رو به توسعه امروز، اگر زبان ملی یك كشور زبان علم و فن نشود و تنها در دایره محاورات عادی توده مردم و یا حوزه ادبیات قدیم آن كشور محدود بماند، به تدریج به حاشیه رانده می شود و منزوی می گردد.» بنا بر این با اعتقاد می توان گفت كه تنها واژه گزینی و در صورت موفقیت انتشار آن در بین توده های مردم نیز كارپایان نیافته است و كاربرد یك واژه جایگزین شده در حوزه توسعه علمی از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی همچنین معتقد است : «پیشرفت در علم و صنعت مستلزم بی اعتنایی به زبان ملی نیست. امروز بسیارند كشورهایی كه می كوشند تا همگام و همراه با پیشرفت در عرصه دانش، زبان ملی را نیز نیرومند سازند وعزیز بدارند.»

طبق نظر كارشناسان در حوزه واژه گزینی توجه به چند موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.

۱- ضرورت های تقویت زبان ملی كه این موضوع باید از سوی تمامی افراد جامعه احساس شود.

۲- مدیریت واژه گزینی كه به نقش نهادهای رسمی در مدیریت واژه گزینی و استاندارد سازی واژه ها و اصطلاحات نظر دارد.

۳- علم اصطلاح شناسی و واژه گزینی كه در این زمینه نیز باید به نظریه های واژه گزینی و كاربرد واژه گزینی توجه كرد.

۴- ساحت های واژه گزینی اعم از نقش اهل علم و فن در حوزه های مختلف واژه گزینی، نقش نهادها و نقش مردم.

۵- روش های واژه گزینی كه به حوزه هایی هم چون فرایند عام واژه سازی، روش های واژه سازی در زبان های مختلف و ....اختصاص دارد.

یكی از كارشناسان در مورد عملكرد فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در زمینه واژه گزینی می گوید: «ما از طرف جامعه در بن بست قرار گرفته ایم یعنی مردم مارا نمی شناسند. واژه های تصویب شده تنها می توانند تا مرحله تصویب و چاپ پیش بروند و پس از آن در كتاب فروشی ها متوقف می گردند. بسیاری از مردم هنوز فرهنگستان را با فرهنگسرا اشتباه می گیرند و خیلی از آشنایان خود من می گویند كار تو در فرهنگسرای زبان چیست؟ شاید فرهنگستان هم نتوانسته است بسیاری از حساسیت ها را در نظر بگیرد، با زمانه پیش نرفته است و چه بسا واژه هایی ساخته كه در حال حاضر برای مردم جنبه طنز دارد.» وی به عنوان مثال از واژه «سُری» نام می برد كه پس از چند دهه فعالیت «فدراسیون اسكی» برای آن معادل سازی شده است.

فرهنگستان دوم كه در سال ۱۳۴۷ با هشدار «محمد مقدم» استاد و پایه گذار گروه آموزشی زبان شناسی در برابر هجوم واژه های بیگانه تأسیس شد. توانست همراه با فرهنگستان اول تا سال ۱۳۵۱ مجموعاً ۶۶۵۰ واژه فارسی را در برابر واژه های بیگانه پیشنهاد كند. در فرهنگستان دوم نیز هم چنان گروه واژه گزینی مهم ترین وظیفه فرهنگستان را بر عهده داشت و از ۹ كمیسیون علمی و فنی، پزشكی و كشاورزی، زبان و ادب، تاریخ و فلسفه و علوم اجتماعی و تربیتی روان شناسی، هنرهای زیبا، ارتش، اقتصاد، بازرگانی، حقوق و علوم اداری و سیاسی و جغرافیا تشكیل می شد. این فرهنگستان پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مدت كوتاهی فعال بود تا این كه در سال ۱۳۶۰ با ادغام ۱۱ مركز و سازمان تحقیقاتی كه فرهنگستان دوم نیز جزو آن بود، «مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی» پدید آمد و بار دیگر فرهنگستان كنونی از دل آن مجموعه جدا شد و هدایتی مستقل پیدا كرد.

●گویش شناسی

گروه گویش شناسی كه اكنون به عنوان یكی از گروه های مهم فرهنگستان در حال مطالعه و پژوهش است از همان ابتدای فعالیت مؤسسه مطالعات تحقیقات فرهنگی به عنوان یكی از محورهای كار مورد توجه بوده است، به گونه ای كه می توان گفت برنامه واژه گزینی و بررسی و مطالعات گوناگون درباره زبان ها و گویش های ایرانی دو برنامه اصلی و تمامی فعالیت این مركز به شمار می آمده است.

این گروه كه در فرهنگستان سوم از سال ۱۳۷۱ و با طرح «واژه نامه مشترك گویش های ایرانی» هویتی نو یافته زیر نظر خانم دكتر «بدر الزمان قریب» فعال است. یكی از سه پژوهشگر گروه گویش شناسی با اشاره به واژه نامه مشترك گویش های ایرانی می گوید: «در این واژه نامه در برابر هر واژه فارسی، معادل آن در حدود هفتاد گویش ایرانی نو قرار داده شده است كه برخی از این گویش ها عباتند از: آرانی، آشتیانی ، ابوزیدآبادی، افتری، اناركی، بختیاری، بستكی، بلوچی، بهدینی، تاتی، تالشی، تفرشی، خوانساری، خوری، دوانی، راجی، سرخه ای، سمنانی، سنگسری، شهمیرزادی، قائنی، كردی، گیلكی، لاستانی، لاسگردی، لری، لكی، مازندرانی، نائینی، و فسی، هرزنی و..... كه واژه های گردآوری شده همه این گویش ها به تدریج به برنامه نرم افزار رایانه ای سپرده می شود.»

محمد مطلق


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.