پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
پیام تندرستی
در جهان امروز با وجود منابع غذایی نامحدود، سوء تغذیه مسالهای غیر انسانی است. اگر چه حق برخورداری از زندگی و تغذیه مناسب در مجامع مختلف مورد تاكید قرار میگیرد، با این حال، هنوز ۲۰% جمعیت جهان مبتلا به سوء تغذیههای مزمن هستند و روزانه ۴۰ هزار كودك به علت ابتلا به سوء تغذیه از دنیا میروند.
یكی از عمدهترین مشكلات تغذیهای در كشور ما، مبتلا بودن ۳۳% زنان در سن باروری (۴۹ - ۱۵ ساله) و ۵۰% زنان باردار به كم خونی فقر آهن میباشد.
كم خونی فقر آهن چیست؟
آهن اساسیترین ماده اولیه برای ساخت گلبولهای قرمز خون میباشد و در صورتی كه به مقدار كافی در دسترس بدن نباشد، ابتدا فرد از ذخایر موجود در بدن استفاده میكند و با پایان یافتن این ذخایر، كم خونی فقر آهن بروز میكند.
عوامل ایجاد كننده كمبود آهن و كم خونی فقر آهن
كم خونی فقر آهن، به دلایل متعددی ایجاد میشود كه مهمترین آنها عبارتند از:
كمبود آهن در رژیم غذایی روزانه، افزایش نیاز بدن در دوران بارداری و رشد (كودكی و نوجوانی)، دفع زیاد خون به لتبیماریهای دستگاه گوارش (مثل زخم معده، زخم اثنیعشر، بواسیر و...)، آلودگیهای انگلی (ابتلا به كرم قلابدار)، خونریزیهای شدید دوران قاعدگی، عادات نامناسب تغذیهای (مثل مصرف چای بلافاصله پس از غذا) و استفاده از نانهایی كه خمیر آنها ور نیامده است و... .
چه كسانی در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند؟
- زنان باردار و در سن باروری
- كودكان خردسال بخصوص كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نمیشوند.
- كودكان ۵-۲ ساله، به علت ابتلای مكرر به عفونتهای تنفسی و آلودگیهای انگلی.
- دختران و پسران نوجوان، به علت جهش رشدی و شروع عادت ماهیانه در دختران.
علائم ابتلا به كم خونی
علائم بیماری ممكن استبسته به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بصورت رنگ پریدگی دائمی مخاط زبان و پلك چشم، خستگی و بیحالی، سرگیجه، خواب رفتن دست و پا و در مراحل پیشرفته، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزك پا بروز نماید. لازم به ذكر است كه تشخیص میزان دقیق كم خونی از راه اندازهگیری میزان هموگلبوبین خون با آزمایشهای مختلف انجام میگیرد و در صورت كاهش تعداد هموگلوبین، انجام اقدامات درمانی سریع برای فرد الزامی است.
عوارض
۱. در شیرخواران و كودكان ۶ ماهه تا ۹ ساله: اختلال در تكامل و هماهنگی سیستم اعصاب حركتی، اختلال در تكامل گفتاری، كاهش ضریب هوشی و قدرت یادگیری، تغییرات رفتاری (بیتفاوتی، خستگی و بیحسی) و كاهش قدرت بدن در برابر عفونتها.
۲. در زنان باردار: ضعف و ناتوانی، افزایش خطر سقط جنین، تولد نوزاد نارس و افزایش احتمال مرگ و میر مادر به هنگام زایمان.
۳. در بزرگسالان، (هر دو جنس): كاهش قدرت كاری و ظرفیتیادگیری و خستگی زودرس.
پیشگیری
- استفاده از مواد غذایی آهندار در برنامه غذایی روزانه، مثل: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، سبزیجات، اسفناج و حبوباتی مثل عدس.
- گنجاندن خشكبار در برنامه غذایی، از قبیل: توت خشك، برگه آلو، انجیر، كشمش در میان وعدههای غذایی كودكان و نوجوان.
- رعایتبهداشت فردی و جلوگیری از ابتلاء به بیماریها بخصوص بیماریهای انگلی
- رعایتبهداشت در استفاده از مواد غذایی و ضد عفونی كردن میوهجات و سبزیجات.
- استفاده زنان باردار از قرص آهن، از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان (برای جلوگیری از عوارض ناشی از مصرف قرص آهن، لازم است كه قرص بعد از غذا یا شب قبل از خواب مصرف شود).
- شروع بموقع تغذیه تكمیلی در كودكان (پس از پایان ۶ ماهگی) و استفاده روزانه از ۱۵ قطره آهن، از ۶ ماهگی تا پایان ۲ سالگی.
- توجه كامل به تغذیه دختران در سنین بلوغ.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست