جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
سید برت به روایت دوستانش
● غریبه، نقاش، نیزن، زندانی...
«سید برت» ، بنیانگذار گروه «پینكفلوید» و یكی از موثرترین چهرههای موسیقی راك در دههی ۶۰ میلادی چندی پیش درگذشت. او كه بیش از هر چیز بهعنوان آهنگساز و ترانهسرایی خلاق و نامتعارف (در زمان خودش) شناخته شده بود، تاثیر بسزایی بر جریان موسیقی پاپراك، بخصوص راك هوشربا (Psychedelic Rock) گذاشت. مرگ برت برای دوستداران پینكفلوید بهمثابهی آغازی بر پایان كار این افسانه است. افسانهای نهچندان كمحاشیه كه همیشه با انواع خبرهای ضد و نقیض و شایعههای رنگارنگ آمیخته بود.
یكی از اصلیترین حاشیههای این افسانه خود سید بود و چه غمبار كه ابتداییترین اصل یك جریان بهاین راحتی تبدیل به اصلیترین حاشیهی آن شد. چرا آمد؟ چرا رفت؟ چرا آنگونه كار میكرد؟ چرا ویران شد؟ چرا كودك بود؟ چرا غریبه بود؟ چرا منزوی بود؟ تمام این سالها كجا بود؟ و ... سوالهایی از این دست همواره پیرامون زوایای تقریباَ پنهان شخصیت و كار او وجود داشته است. زوایای پنهانی كه پس از مرگش تحتتاثیر تمركز خبری و تحلیلی رسانهها بر او كمكم برای دوستدارانش آشكار میشود. طی یكیدو ماه گذشته رسانههای متعددی به او، داستانش با پینكفلوید و راز و رمز زندگیاش پرداختهاند. در شمارهی ۱۳ مجلهی «فرهنگوآهنگ» نیز نوشتار مفصلی دربارهی سید برت بهقلم «حسام گرشاسبی» آمده است. در زیر برخی از گفتههای هواداران و دوستان سید دربارهی او بهنقل از آخرین شمارهی مجلهی «موجو» (MOJO سپتامبر ۲۰۰۶) آمده است:
● جان واتكینز
(دوست سید در دوران تحصیل در كمبریج)
او واقعًَ خیلی بامزه بود، خیلی پرهیجان و خیلی خورسند به این كه «سید» است... ما یك استاد تارخ هنر خیلی غیرعادی داشتیم كه اسلایدهایی را در یك اتاق بزرگ تاریك نشانمان میداد، اسمش «جسپر رُز» بود. سید همه را ترغیب میكرد كه از پنجرهی پشتی از آن اتاق خارج شوند و دوبراه از در ورودی جلویی وارد كلاس شوند! من فراگیری نوازندگی گیتار را هم شروع كردم، چون سید بهم یك سری درس داد و قطعههایی از «بیتلز» (The Beatles) و «بیچبویز» (The Beach Boys) داد تا بنوازم.
او واقعاً معلم خوبی بود. یادم میآید كه با هم در یك تابستان یك فیلم هم ساختیم. با یك دوربین بالا و پایین شهر میرفتیم. كمبریج بهنظرمان مركز عالم بود. والا و رفیع. او در كریسمس ۶۶ با پینكفلوید یك بار دیگر به كمبریج برگشت تا در در مدرسهی هنر كمبریج به مناسبت سال نو اجرا داشته باشد. آنها واقعاً عالی بودند. از آن بهبعد تا سالها دیگر از او خبر نداشتم. من برای خودم در گروههای دیگر گیتار مینواختم و كنسرتهایی میدادم، تا اینكه در جریان یك فستیوال در لیورپول «دیوید گیلمور» را دیدم و او شمارهتلفن سید را به من داد. من به او زنگ زدم و پرسیدم كه آیا تمایل دارد به لیورپول بیاید تا باهم موزیك بزنیم. اما واقعاً تنوانستم با او ارتباط برقرار كنم... او دیگر حقیقتاً سید نبود.
● میك رورك
(عكاس اختصاصی و دوست صمیمی سید)
من اولین بار او را در مهمانی سال نو (۱۹۶۶) در كالج هنر كمبریج دیدم. من در رشتهی زبانهای مدرن تحصیل میكردم. بعضی از دوستانم سراغم آمدند و مرا به كنسرت كوچك یكی از دوستانشان با نام سید برت بردند كه یك گروهی بهاسم پینكفلوید داشت. اسم این گروه میتوانست گروه سید برت باشد، چرا كه من از آن هیچكس دیگری را بر روی صحنه نمیتوانم بهیاد بیاورم. همهاش سید بود.
او میخواند، مینواخت، كانون توجه بود و كاریماتیكترین آدم بر روی صحنه. بعد از آن هم بهیك دورهمی در سوییت سید در زیرزمین خانه ی مادرش رفتیم. یك دستگاه گرامافون آنجا بود و موسیقی با صدایی خیلی بلند پخش میشد. سید عاشق جاز (Jazz) بود و «استونز» و «باب دیلن». بعضی از نقاشیهای آبسترهاش نیز آنجا بودند. تمام چیزی كه یادم میآید این است كه او خیلی میخندید، او خیلی شاد بود و خیلی معاشرتی. ما درمورد داستانهای علمی و رمز و راز شرقی صحبت كردیم. اینها موضوعهای موردتوجه آن دوران بودند...
ما بچههای ۱۸-۱۹ سالهای بودیم اما احساس میكردیم كه بر اوج قرار داریم. احساس میكریدم خاص هستیم... آنها بعضی موقع در كلوپ «یو.اف.او» اجرا میكردند. آنها سلطانهای جریان موسیقی هوشزبای زیرزمینی بریتانیا بودند... شهرت سید واقعاً خیلی سریع اتفاق افتاد. در كریسمس ۶۶ او زیزمینی بود، در حالیكه در تابستان ۶۷ در برنامهی «۱۴ ساعت رویای تمامرنگی» با حضور كلی آدم معروف (مثل جان لنون) شركت كرد... سید خیلی دوست داشت كه بداههنوازی كند، او نمیخواست كه به روی صحنه برود و هرشب همان آهنگها را اجرا كند و این برای بقیهی اعضای گروه سخت بود... آن زمانی كه من اولین عكسهایم را از او در سال ۶۹ گرفتم، او یك سالی میشد كه از گروه جدا شده بود.
كار كردن با او خیلی راحت بود... وقتی كه در ۱۹۷۱ از او در باغ مادرش عكس میگرفتم بهنظر خیلی آسودهخاطر میرسید. اگر او كاركردن با پینكفلوید را متوقف نمیكرد، حتماً از بین میرفت. او خیلی شكننده بود اما بهصورت خیلی غریزی داشت به شناختی در مورد خودش میرسید... او بومی بود كه دیگران ایدههایشان را دربارهی اینكه او كیست بر رویش نقش میكردند. با بازگشت به كمبریج، افسانهی او بزرگتر هم شد... برای من، سید یك دوست و یك الهامآور بود. من وقتی كه عكس گرفتن از او را آغاز كردم، خیلی باتجربه نبودم و خیلی مرا راهنمایی كرد و كمك كرد تا جهت زندگیام را پیدا كنم. او به من نشان داد كه برای چه كاری ساخته شدهام. من به او مدیونم... او دوست اشت بخندد. من او را حالا هم اینگونه میبینم.
● جان فراسیانت
گیتاریست گروه Red Hot Chili Peppers و هواردار سرسخت سید
وقتی ۱۵ سالم بود سفری به نیوجرسی داشتم. در آن سفر چند روزی پیش یك آدم عجیب و غریب با نام جویی بودم. او نیز بشدت به سید برت علاقهمند بود. ما بش از ۹۰ درصرد اوقاتی را كه من آنجا بودم به گوش كردن به سید برت میگذراندیم. سید یكی از اصیلترین آهنگسازهایی بود كه تا آن موقع كارهایشان را شنیده بودم.
من هر چیزی كه سید درش نقشی داشت را میخریدم. اما وقتی ۲۱ سالم شد موسیقیاش برایم مفهمومی كاملاً متفاوت پیدا كرد. موسیقی او بخشهای نادیدهی واقعیت را برایم آشكار میكرد. من به دنیای او خیلی بیشتر از دنیایی كه آدمهای اطرافم درش زندگی میكردند اعتقاد داشتم. تحتتاثیر آلبومهای سولوی او (Madcap، Barrett و Opel) به آهنگسازی با گیتار آكوستیك نیز علاقهمند شدم. چیزی كه هیچوقت بهنظرم مناسب نمی رسید تا اینكه آن آلبومها را شنیدم. من همچنین به جدایی او از گروه و بیزاریاش از موفقیتهای ظاهری علاقهمندم.
مانند او (و خیلیهای دیگر) من هم در ابتدا فكر میكردم موفقیت تجاری و مشهور شدن چیزی است كه بهدنبالش هستم، اما بهسرعت به این نتیجه رسیدم كه روشنایی جای دیگری است.
نهاینكه فهمیده باشم كه روشنایی دقیقاً كجاست، اما فهمیدم كه بهدنبال موفقیتهای ظاهری بودن برایم ارزش ندارد... كار برت با پینكفلوید بهمثابهی یك معمار موسیقایی بشدت بر من تاثیرگذار بوده است و مشخص كردن راهم نیز موثر بوده است... نبوغ او، خالص بودنش، و روح كودكانهاش كاری كرد كه او بیشتر از هركس دیگری بدرخشد. باشد كه سید الان در دنیایی بهسر ببرد كه بیشتر لیاقت او را دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست