چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

نقش ارزش ها در روابط اجتماعی


نقش ارزش ها در روابط اجتماعی

توجه به ارزش ها چنانچه با صداقت و براساس انجام تکلیف و تعهد و نیز به منظور رفع مشکلات جامعه که ناشی از انحرافات است; مدنظر قرار گیرد می تواند حرکتی بالنده و حاوی برکات فراوانی …

توجه به ارزش ها چنانچه با صداقت و براساس انجام تکلیف و تعهد و نیز به منظور رفع مشکلات جامعه که ناشی از انحرافات است; مدنظر قرار گیرد می تواند حرکتی بالنده و حاوی برکات فراوانی در زندگی مردم باشد. ارزش را از بنیادی ترین عوامل در تبیین اندیشه، عمل یا اعمال فرد و همچنین شکل گیری حیات اجتماعی دانسته اند.

هنجارها و ارزش ها در هر جامعه ملاک اندیشه و تفکر، احساس و تعقل، عمل و رفتار افراد آن جامعه می باشد که همه افراد ملزم به رعایت آن می باشند و این رعایت و الزام به آن، از طرق مختلف بر افراد جامعه تحمیل می شود. نهادهای گوناگونی که نقش اجتماعی کردن را در جامعه بر عهده دارند، از عوامل اساسی در این مورد به شمار می روند، زیرا از طرق درونی کردن این هنجارها و ارزش ها فرد را به طور نامحسوس و ناخودآگاه به رعایت هنجارها و ارزش های جامعه وادار می سازند.

زندگی اجتماعی یک ضرورت حتمی و قطعی است و آدمی را گریزی از آن نیست، همین نیرویی که انسان را به زندگی جمعی فرا می خواند و همان اهداف و انگیزه هایی که پذیرش این زندگی را برای وی تسهیل می نماید، آدمی را به برنامه ریزی و شکل دادن به روابط بین اعضای جامعه دعوت می کند تا نیل به آن اهداف ممکن گردد.

اگر همه انسان ها بخواهند شرایط مساعدی را برای پیشرفت داشته باشند باید روابط سالمی را پی ریزی نمایند، زمانی افراد جامعه می توانند روابط سالم داشته باشند که اساس زندگی بر محبت، صفا و صمیمیت استوار باشد.

آنچه در روابط اجتماعی بعد از شناخت آداب معاشرت و عمل به آنها و احترام به انسان های دیگر مهم است این است که آنها را همچون خودبینی و در رفتار و کردار و اندیشه نسبت به آنها خود را جای آنها قرار دهی و بر این ملاک رفتار اجتماعی خویش را پایه گذاری کنی. آنچه گفته شد تصویری از یک ارتباط سالم و متعادل بود ولیکن همواره این خطر از ناحیه نفس خود و دیگران وجود دارد که چنین تصویر زیبایی از حسن معاشرت را بر هم زند و عنان هدایت امور را از دست انسان خارج سازد و اوضاعی پیش آورد که خلاف خواسته قلبی ماست و همانطور که احساس نیاز نموده اید سیاستی لازم است تا این عدالت اجتماعی و رابطه متعادل انسان ها را حفظ و نگهداری کند.

اگر زندگی بر کینه توزی، دشمنی، خودخواهی و مکر و حیله بنا شود، هرگز روز خوش به خود نخواهد دید و از طرفی انسان با سایر موجودات تفاوتی اساسی در این جهت دارد و آن عبارتست از این که نافع بودن یا مضر بودن انسان برای انسان های دیگر وابسته به میل و اراده اوست و اسلام در دستورات اجتماعی خود این هدف را لحاظ نموده است که انسان ها برای یکدیگر مفید باشند.

گرایش به یک ارزش، ناشی از حرکات منطقی و عقلایی نمی باشد. بلکه ممکن است مخلوطی از استدلال و احساسات باشد، اگر چه به وسیله عاطفه هدایت نمی شود.

از دیدگاه جامعه شناسی ارزش های واقعی مربوط به یک جامعه خاص بوده و به عنوان آرمان در جامعه مطرح هستند و ممکن است همان ارزش ها در یک جامعه دیگر یا زمانی دیگر مورد قبول نباشد.

ارزش به شیوه ای از بودن با عمل که یک شخص با یک جامعه به عنوان آرمان می شناسد و افراد یا رفتارهایی را که بدان نسبت داده می شوند مطلوب و مشخص می سازد، اطلاق می گردد. ارزش ها در نظامی آرمانی قرار داشته و به مسائل عینی و حوادث مربوط نمی شود و در مورد قضاوت های ارزشی باید گفت که قضاوت های ارزشی به کیفیت اشیا» با قیمتی که بدان نسبت می دهند می پردازد.

با انتخاب ارزش ها و ایدئولوژی های خاصی است که فرهنگ های خاصی نیز در جهان به وجود آمده و می آید و در تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی اثرات خود را نمایان می سازد.