سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ترب و تربچه Radish


ترب و تربچه Radish

ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای …

ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .

بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد :

۱)ترب سیاه که معمولا در پائیز برداشت می شود .

۲)تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .

ترکیبات شیمیایی:

طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای بنام کلراید Malvin Chloride است .

در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است :

ـ آب ۹۰ گرم

ـ پروتئین ۱ گرم

ـ چربی ۰/۱ گرم

ـ مواد نشاسته ای ۳/۵ گرم

ـ کلسیم ۳۰ میلی گرم

ـ فسفر ۳۰ میلی گرم

ـ پتاسیم ۳۳۰ میلی گرم

ـ آهن ۱ میلی گرم

ـ سدیم ۱۸ میلی گرم

ـ ویتامین آ ۱۰ واحد

ـ ویتامین ب ۱ ۰/۰۳ میلی گرم

ـ ویتامین ب ۲ ۰/۰۳ میلی گرم

ـ ویتامین ب ۳ ۰/۰۳ میلی گرم

ـ ویتامین ث ۲۵ میلی گرم

خواص داروئی:

ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .

۱)ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .

۲)ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .

۳)ترب برای درمان قنرس و رماتیسم مفید است .

۴)برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .

۵)آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .

۶)ترب برای درمان یرقان مفید است .

۷)تخم ترب درد را تسکین می دهد .

۸)در صورت مسمومیت غذایی مقدری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .

۹)برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .

۱۰) دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .

۱۱)تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .

۱۲)اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطئریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .

۱۳)دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .

۱۴)برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :

در یک ترب بزرگ حفره ی ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقدایر شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .

۱۵)خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .

۱۶)ودرن ترب رنگ چهره را باز می کند.

۱۷)جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .

۱۸)تخم ترب اشتهاآور است.

۱۹)برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .

۲۰) تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیدره استفاده می شود .

مضرات :

اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .



همچنین مشاهده کنید