سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

قهوه به هفت روایت


قهوه به هفت روایت

قهوه از جمله نوشیدنی های پرطرفداری است که از دانه قهوه به دست می آید

قهوه از جمله نوشیدنی‌های پرطرفداری است که از دانه قهوه به دست می‌آید. انواع مرغوب این دانه‌ها از نوع عربی است که در مناطق مرتفع قاره‌های آسیا، آفریقا و آمریکا پرورش داده می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند هرقدر محل پرورش قهوه در ارتفاع بالاتری باشد، دانه‌های آن کیفیت بهتری خواهند داشت. در این پوستر نیز می‌خواهیم روش‌های متداول تهیه قهوه و تفاوتشان با هم را برایتان بازگو کنیم.

● قهوه فرانسه

این نوع قهوه را اولین بار یک فرانسوی به نام «ژان باپتیست دوبلوا» تهیه کرد که معروف‌ترین روش غربی به حساب می‌آید. قهوه فرانسه با استفاده از دستگاه خودکار درست می‌شود که از ۲ تا ۱۲ فنجان قهوه دم می‌کند. آب مستقیما روی قهوه‌ای که درون فیلتر یا صافی کاغذی در بخش داغ بالایی دستگاه قرار دارد، ریخته می‌شود. آب در محفظه مخصوص به طرف المنت گرمایشی در کف دستگاه فشار می‌آورد و آب داغ از یک لوله در بالای دستگاه خارج می‌شود. قهوه آماده‌شده از صافی می‌گذرد و به پایین می‌ریزد و در فنجان جمع می‌شود.

البته برای آنکه مطمئن شوید قهوه فرانسه‌تان مرغوبیت کافی دارد، بهتر است مقداری از آن را روی آب بپاشید. قهوه فرانسه مرغوب، خشک و برای مدت طولانی روی سطح آب باقی می‌ماند در حالی که قهوه نامرغوب ته‌نشین و حتی جذب آب سرد می‌شود.

● کافه لاته

این نوع قهوه، اسپرسویی غلیظ است که روی آن مقدار زیادی شیر داغ ریخته و با لایه‌ای کف شیر نازک پوشانده شده باشد. شبیه کاپوچینو است با این تفاوت که در کاپوچینو نسبت مقدار کف شیر و شیر داغ و اسپرسو مساوی است در حالی که در کافه لاته نسبت شیر تقریبا دو برابر اسپرسوست و کف شیر نیز فقط بالای فنجان را از لبه به بالا می‌پوشاند.

● شیر قهوه

روشی دیگر برای خوردن قهوه است که در آن از شیر جوشیده، یک فنجان قهوه اسپرسو یا قهوه فرانسه و اندکی پودر شکلات یا دارچین استفاده می‌شود. برای تهیه این نوشیدنی باید مقداری شیر ( با دمای ۶۵ تا ۷۵ درجه سانتی‌گراد) به یک فنجان قهوه فرانسه یا اسپرسو بیفزایید. لایه‌ای نازک از کف شیر را به عنوان رویه به آن اضافه کنید و اگر تمایل دارید قهوه را در آخر کار اضافه کنید، آن را به آرامی در وسط فنجان بریزید. سپس با پودر شکلات یا دارچین شیرقهوه‌تان را تزیین کنید.

● کاپوچینو

این روش تهیه قهوه نیز ایتالیایی است و کاپوچینو در فنجان‌های پهن، سرو می‌شود. برای آماده کردن آن، از یک‌سوم اسپرسو، یک‌سوم شیر داغ و یک‌سوم کف شیر استفاده می‌شود. می‌توان گرد کاکائو یا دارچین را به عنوان رویه به آن اضافه کرد. برای غلظت بیشتر می‌توانید یک اسپرسوی دیگر نیز به محتویات اضافه کنید.

● اسپرسو

اسپرسو در زبان ایتالیایی به معنای «سریع» است و این نوع قهوه نیز به سرعت دم می‌شود. اسپرسو روشی ایتالیایی است که در سال ۱۹۰۳ اولین بار «لوییجی بتزرا» آن را معرفی کرد. در این روش دم کردن، دوسوم قهوه به کار رفته در قهوه فرانسه و مقدار کمی آب (تقریباً ۴۵ میلی‌لیتر) استفاده و قهوه را دم می‌کنند. این کار در دستگاهی مخصوص انجام می‌گیرد. سریع دم کشیدن قهوه، فرصتی را برای استخراج ترکیبات نامطلوب نخواهد داد. البته برای تهیه بهترین نوع قهوه اسپرسو باید از آب سرد و تازه استفاده کرده، قهوه را در صافی ریخت و فنجان‌ها را از قبل گرم کرد.

● کافه گلاسه

یکی از دسرهای معروف و سردی که در تهیه‌اش از قهوه استفاده می‌شود، کافه گلاسه است. برای تهیه آن دو فنجان بستی وانیلی را با یک فنجان خامه رقیق مخلوط می‌کنند. به یک و نیم فنجان قهوه سرد نیز شش قاشق غذاخوری شکر می‌افزایند. سپس این دو را با هم مخلوط می‌کنند و در فریزر قرار می‌دهند تا به اصطلاح قوام بیایند. کافه گلاسه در لیوان سرو می‌شود و به آن چهار قاشق غذاخوری خامه زده شده اضافه می‌کنند. این دسر با میلک‌شیک قهوه کاملاً متفاوت است زیرا در آن، ۲ فنجان شیر را با ۲ قاشق غذاخوری شکر، ۴ قاشق غذاخوری بستنی وانیلی و قهوه سرد اما غلیظ مخلوط می‌کنند. تمام محتویات را به مدت ۵ دقیقه و با سرعت زیاد در مخلوط‌کن می‌زنند و در لیوانی که از قبل سرد شده است، می‌ریزند.

● قهوه ترک

قهوه ترک به نام‌های «قهوه یونانی» و «ارمنستانی» نیز شناخته می‌شود و نوشیدن آن در مناطق خاورمیانه رایج است. در ترکیه تا سال ۱۹۸۰ به قهوه ترک همان قهوه می‌گفتند اما با آمدن روش‌های اروپایی این روش تهیه به روش سنتی تهیه قهوه در این کشور تبدیل شد. ترک‌ها برای تهیه این قهوه، آداب خاصی دارند اول اینکه آن را در فنجان‌های بی‌دسته کوچک و همراه یک لیوان آب سرد سرو می‌کنند. آنها معتقدند خوردن آب باعث می‌شود تا طعم قهوه به خوبی احساس شود. ترک‌ها راز تهیه یک قهوه ترک خوشمزه را در تهیه آن روی حرارت ملایم می‌دانند. آنها به ازای هر نفر یک فنجان آب سرد در قهوه جوش دستی می‌ریزند و سپس به همان تعداد یا دو برابر با قاشق چای‌خوری قهوه اضافه می‌کنند. قهوه‌جوش را روی حرارت ملایم می‌گذارند و اصلا آن را هم نمی‌زنند زیرا معتقدند که با این کار کف قهوه از بین می‌رود. وقتی قهوه شروع به جوشیدن کرد، ظرف را از روی اجاق برمی‌دارند و قهوه را در فنجان می‌ریزند.

● هفت نکته کلیدی برای دم کردن قهوه

۱) جوشیدن باعث تلخی قهوه می‌شود، پس هرگز قهوه را نجوشانید.

۲) قهوه را دوباره گرم نکنید بلکه هر بار آن را تازه تهیه و در فنجان سرو کنید.

۳)‌ حتما از آب تازه و سرد برای تهیه آن استفاده کنید.

۴) از تفاله قهوه دوباره استفاده نکنید. آنچه باقی‌مانده، اجزای تلخ و نامطبوع قهوه هستند.

۵)‌ برای نتیجه بهتر، به ازای هر ۱۸۰ میلی‌لیتر آب ،۱۰ گرم قهوه آسیاب‌شده استفاده کنید.

۶) قهوه را فقط برای ۲۰ دقیقه می‌توان روی اجاق گرم نگه داشت زیرا بعد از این مدت، عطر و طعم آن کم می‌شود و نامطبوع خواهد شد.

۷) دم کردن قهوه در ظروف استیل بهترین نتیجه را دارد.