یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

چگونگی بازسازی یک ملت جنگ زده


چگونگی بازسازی یک ملت جنگ زده

برای بازسازی یک ملت جنگ زده, پیش از هر چیزی به امنیت نیاز داریم و تنها پس از آن است که باید چند بهبود به چشم آمدنی, مانند درمان رایگان کودکان یا جلوگیری از قطعی برق را در نظر داشته باشید یا اینکه افسران زن را به خدمت پلیس درآورید

برای بازسازی یک ملت جنگ‌زده، پیش از هر چیزی به امنیت نیاز داریم! و تنها پس از آن است که باید چند بهبود به چشم‌آمدنی، مانند درمان رایگان کودکان یا جلوگیری از قطعی برق را در نظر داشته باشید یا اینکه افسران زن را به خدمت پلیس درآورید.

آنچه خواندید بخشی از توصیه‌های بانک جهانی به کشورهای کمک‌کننده‌ای است که در پی بهبود شرایط در کشورهای گرفتار در چرخه‌های همیشگی و خودساخته خشونت هستند.

بانک جهانی هر ساله هنگام تصویب پروژه‌های توسعه، توجهش به بعد ویژه‌ای از توسعه بین‌المللی معطوف می‌شود و در این سال‌ها توجه خود را از انجام پروژه‌های بزرگ و زمانبر به مسائل عمومی‌تر، مانند تغییرات اقلیمی معطوف کرده است تا راه‌حل‌های جدی‌تر و استوارتری ارائه کند و اینک در سال جاری به تاثیر خردکننده خشونت بر کارها و فعالیت‌های اقتصادی تاکید دارد. بالا بودن سطح خشونت – چه سیاسی و چه جنایی– بسیار ویرانگرتر از وقوع بلایای طبیعی است.

گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد افت فعالیت‌های اقتصادی در گواتمالا در سال ۲۰۰۰ بر اثر خشونت‌های جنایی، دو برابر خسارت‌های ناشی از توفان دریایی استان بود و نیز به ما می‌گوید که مردم ساکن در کشورهای بی‌ثبات و دچار درگیری، بیش از دو برابر مردم دیگر کشورهای در حال توسعه از فقر غذایی رنج می‌برند، در فرستادن کودکان‌شان به مدرسه سه برابر ناتوان‌ترند، دو برابر بیشتر مرگ کودکان‌شان را در کمتر از پنج سالگی می‌بینند و دو برابر کمتر به آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند.

توصیه‌های معین ارائه شده در گزارش که گاه شگفت‌آورند بر پایه مطالعه‌ای است که روی ملت‌های موفق در زمینه دستیابی به ثبات و رفاه، مانند شیلی، کلمبیا، اتیوپی و اندونزی انجام شده است.

● هشدار جدی!

بازسازی یک ملت جنگ زده، یک نسل طول می‌کشد

گزارش‌های بانک جهانی نشان می‌دهند که هیچ ملتی هر زمان که اراده کرده است نتوانسته در کمتر از چهارده سال به پیشرفت پایدار و چشمگیری در زمینه کاهش فساد اقتصادی دست یابد و این کار برای ملت‌هایی که موفق شده‌اند به طور میانگین بیست و هفت سال به طول انجامیده است. آیا می‌خواهید از نقش و حضور نظامیان در سیاست بکاهید؟ در کمتر از ده سال امکان ندارد و میانگین برای ملت‌های موفق در این زمینه هفده سال بوده است.

دومین نکته تاکید شده در گزارش آن است که باید هر چه زودتر و با ایجاد پیشرفت در حوزه‌های قابل اعتنا و در معرض دید مردم، مشروعیت نظام سیاسی جدید را نمایان کرد و در این راه باید از رویکرد معمول، یعنی ارائه فهرستی بلند از اهداف پیش رو دوری کنید.سارا کلایف یکی از نویسندگان اصلی گزارش می‌گوید: «مردم پس از شش یا دوازده ماه به گذشته می‌نگرند و با خود می‌گویند: «دولت چه کرده است؟» و خشنود خواهند شد اگر ببینند دو یا سه دگرگونی مهم ایجاد شده است.»

در آفریقای جنوبی پس از دوران آپارتاید، دولت نوپا کوشید تا برای زنان باردار و کودکان کمتر از پنج سال مراقبت‌های بهداشتی فراهم کند و در لیبریا دولت قول داد تا ظرف یک سال برق را در «مونروویا» – پایتخت - برقرار سازد. در گزارش مزبور بارها بر ارزش برابری جنسیتی و مشارکت دادن زنان در تصمیم‌گیری‌های سیاسی، شامل تقویت قوانین در این زمینه تاکید شده است و در این باره از کشور نیکاراگوئه نام می‌برد که در آنجا با به‌کار گماردن افسران زن در نیروی پلیس، سبب کاهش آشکار خشونت جنسی علیه زنان گردید و در لیبریا سازماندهی جوخه‌های پلیس زن سبب افزایش اعتماد عمومی مردم شد.

دو پیشنهاد نیز در این گزارش به دولت‌های کمک‌کننده داده شده است و از این دسته کشورها می‌خواهد از بروز جهش‌های ناگهانی و افت و خیز در کمک‌های داده شده خودداری کنند چون اصلا نتیجه خوبی ندارد و بهتر است کمک‌ها پیوسته، قابل اطمینان و بلند مدت باشند. این گزارش می‌گوید موضوعاتی مانند فساد مالی، ناکارآیی و ناکارآمدی را باید از طریق تغییرات مدیریتی و تصمیم‌گیری متمرکز حل کرد نه اینکه میزان کمک‌ها را کاهش داد.

محاسبات تیم توسعه بانک جهانی بر اساس آمار کشورهای توسعه‌یافته نشان می‌دهد که میزان کمک به چهار کشور بوروندی، آفریقای مرکزی، گینه‌بیسائو و هاییتی به شدت نوسان داشته است. کمک‌های بشردوستانه و بخشیدن بدهی‌ها از این آمارها حذف شده است که در آن صورت نوسان را افزایش خواهد داد.

موضوع دیگر آنکه باید شیوه ارزیابی میزان اثربخشی کمک‌ها و تلاش برای بازسازی را به کلی دگرگون کرد و از مردم دریافت‌کننده کمک‌ها پرس و جو کرد. از دید بانک جهانی، این گونه نظرسنجی‌ها راهی برای نمایش واقعی پیشرفت‌ها است و همزمان این بانک بر سرمایه‌گذاری بلند مدت – که نتایج محسوس و فوری ندارند – تاکید می‌ورزد.

منبع: نیویورک تایمز

بنیامین اپل بآوم

مترجم: جعفر خیرخواهان

منبع: نشریه هنر و علوم کلورادو