پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

سفر، سازنده جسم و روح انسان است


سفر، سازنده جسم و روح انسان است

سفر، حرکت از وطن و محل زندگی دائمی به سوی سرزمین‌های دیگر برای زیارت، تفریح، تجارت، علم‌اندوزی یا حفظ دین است. از نظر اسلام، سفر مربی و معلم انسان و سازنده جسم و روح و وسیله شناخت …

سفر، حرکت از وطن و محل زندگی دائمی به سوی سرزمین‌های دیگر برای زیارت، تفریح، تجارت، علم‌اندوزی یا حفظ دین است. از نظر اسلام، سفر مربی و معلم انسان و سازنده جسم و روح و وسیله شناخت است. مسافرت چون رنج و سختی‌هایی دارد، موجب می‌شود انسان خود و دیگران را بشناسد. ویژگی‌های درونی انسان در سفر بروز می‌کند. در سفر انسان میزان تحمل، مقاومت و کاردانی و تجربه خود را می‌تواند بسنجد.در قرآن کریم و سخنان بزرگان دین به سفر و آداب و اهمیت آن پرداخته شده است.مسافرت علاوه بر این‌که عقل را تقویت و سلامت جسم را تأمین می‌کند، موجب تخلیه روانی و فرار از خستگی می‌شود. امام رضا (علیه‌السلام) فرموده‌اند: هر امامی بر گردن دوستان و پیروانش عهد و پیمانی دارد. به خصوص اموری که وفای به عهد و پیمان است، زیارت قبور ائمه (علیه‌السلام) است. حالا که متوجه اهمیت سفر شدیم، با آداب آن هم آشنا می‌شویم.

۱ـ پیامبر اکرم(صلی‌الله علیه وآله وسلم) فرموده‌اند: انتخاب همسفر مهم‌تر از سفر کردن است.

۲ـ برای سلامتی و رفع بلا، سفر را با صدقه شروع کنید. امام صادق(علیه‌السلام) فرمودند: مسافرت خود را با صدقه شروع کنید؛ زیرا با صدقه دادن، سلامت سفر را می‌خرید.

۳ـ تهیّه سوغات یکی دیگر از آداب سفر است. پیامبر(ص) فرموده‌اند: در بازگشت از سفر اگرچه یک قطعه سنگ هم شده، به عنوان هدیه تهیّه کنید.

۴ـ انتخاب یک نفر به عنوان سرپرست یا راهنما سفارش شده است. رسول خدا(ص) فرموده‌اند: هرگاه سه نفر شدید، از میان خود یک نفر را به عنوان نماینده انتخاب کنید.

۵ ـ موادّ غذایی و خوراکی‌های موردنیاز سفر را به همراه داشته باشید. رسول خدا(ص) فرمودند: از بزرگواری یک مرد این است که وقت رفتن به سفر، توشه‌ راهش را پاکیزه تهیّه کند.

۶ ـ خواندن دو رکعت نماز، دعا کردن و جان و مال و خانواده را به خدا سپردن و توکّل به خداوند از سنّت‌های سفر است.

۷ـ همراه داشتن وسایل شخصی (مسواک، لباس، ظرف و داروهای موردنیاز، سوزن، نخ ، طناب و زیرانداز)، خوش اخلاقی با همسفر در طول مسافرت از آداب سفر است.

۸ ـ مشورت کردن در سفر: امام صادق(علیه‌السلام) فرموده‌اند: لقمان حکیم پسرش را چنین نصیحت می‌کند: وقتی با گروهی سفر می‌کنی، در کارهای خود و کارهای همسفرت، بسیار مشورت کن. خنده‌رو باش. در خرج کردن، بخشنده باش. و اگر همسفرت کمک خواست، او را یاری کن. لقمان به پسرش تأکید کرد: در سفر در انجام سه چیز بر همسفرت پیشی بگیر:

۱ـ در برابــر او ســکوت بسیار کن

۲ـ نماز زیاد بخوان

۳ـ سخاوت و جوانمردی داشته باش.

تهیه و تنظیم: جمیله مهدوی‌نیا