سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر والدین در پیشگیری از اعتیاد نوجوانان به الکل


اهمیت پیشگیری از اعتیاد نوجوانان به الکل

نوجوانان در تمام جوامع مختلف دنیا ، آسیب پذیرترین قشر در برابر پدیده مهلک اعتیاد می باشند. بطور کلی دوران نوجوانی دورانی پر کشمکش و اغلب دشوار در زندگی هر فردی می باشد . چرا که نوجوانی قبل از هر چیز دوران تغییرات در رشد جسمانی ،جنسی ، روانی و شناختی و همچنین تغییرات در الزامات اجتماعی است .به همین دلیل از خطوط قرمز به راحتی عبور می کنند و عدم وجود شرایط مناسب بهداشتی و تربیتی و فرهنگی و اجتماعی برای گذر از چنین مرحله حساسی باعث بوجود آمدن آسیب و بزه اجتماعی نظیر اعتیاد می شود.در این زمان نقش والدین در پیشگیری از اعتیاد نوجوانان به الکل کودکان اهمیت زیادی پیدا می کند.


تاثیر والدین در پیشگیری از اعتیاد نوجوانان به الکل

خانواده نقش تعیین کننده ای در پیشگیری اعتیاد نوجوانان به الکل را دارد

نقش والدین در پیشگیری از اعتیاد به الکل

1- والدینی که با فرزندشان از سنین 10 و 11 سالگی ارتباط موثری برقرار می کنند، می توانند انتظارات خود را از آنها به روشنی شرح دهند و میزان خشونت نوجوانان 10-11 ساله را در خانواده و مدرسه به کمترین میزان ممکن کاهش دهند. آنها با استفاده از این روش می توانند از اعتیاد فرزندان 12 ساله شان به الکل پیشگیری کنند. 

2- عدم وجود رابطه دوستانه میان والدین و فرزندان تاثیر بسیار زیادی بر اعتیاد نوجوانان به الکل دارد.

3- یافته های دانشمندان نشان می دهد والدینی که آداب فرزند داری را رعایت نمی کنند و با پرخاشگری و وضع قوانین سخت گیرانه می خواهند ناتوانی خود را پنهان کنند، احتمال بزهکار و معتاد شدن فرزندان شان را افزایش می دهند.

تاثیر اجتماعی

1- والدین و همسالان با مخالفت با نوشیدن الکل می توانند از اعتیاد فرزند و دوست نوجوانشان پیشگیری کنند.

2- پژوهش­های محققان دانشگاه کلمبیا نشان می­دهد نوجوانانی که پدران شان روزانه بیش از دو بار در هفته الکل می نوشند 71 درصد بیش از دیگر همسالان خود در معرض اعتیاد به این ماده مخدر هستند.

3- بررسی های دانشمندان نشان داده وجود رابطه صمیمانه و سالم میان والدین و نوجوانان می تواند خطر مصرف و اعتیاد به الکل کودکان و نوجوانان را به مقدار زیادی کاهش دهد.

عوامل موثر در توقف اعتیاد نوجوانان درنوشیدن الکل  

1- نظارت والدین بر رفتار کودکان و نوجوانان با استفاده از وضع قوانین روشن و واضح

2- موفقیت در تحصیل

3- برقراری پیوندهای مستحکم با نهاد های اجتماعی مانند خانواده، مدرسه، مراکز مذهبی، ادارات و کارخانه ها

4- تصویب هنجارهای مناسب در خانواده برای مقابله با مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل 

ساختارهای خانواده

تاثیر ساختار خانواده بر مصرف الکل نیازمند بررسی است. برای مثال در میان نوجوانان و جوانان، افراد 12 تا 17 ساله سفیدپوست که اسپانیولی- آمریکایی نیستند و پدران­شان الکل می نوشند بیشتر از دیگران در معرض اعتیاد به الکل و مواد مخدر قرار دارند و تقریبا 11 میلیون کودک زیر 18 سال آمریکایی با والدین الکلی زندگی می کنند.
تاثیر نوشیدن الکل والدین بر کودکان و نوجوانان

فرزندانی که نوشیدن الکل والدین­شان را مشاهده می کنند بیش از دیگر همسالان­شان نوشیدن الکل را آغاز خواهند کرد که تاثیر مخربی بر جسم و روح آنها خواهد گذاشت. آنها از 17- 18 سالگی در معرض اعتیاد به الکل قرار خواهند گرفت.

تاثیر والدین در پیشگیری از اعتیاد نوجوانان به الکل