جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تیتر یا تحریف؟!


تیتر یا تحریف؟!
روزهای پایانی اردیبهشت که می شود عده ای و خصوصاً این روزها جریان هایی به یاد شریعتی می افتند. گذرا تعدادی از جراید به آن می پردازند و خلاص! اما این یاد آوری برای من به گونه ای دیگر رقم خورد.
اول صبح وقتی چشمم افتاد به تیتر یک روزنامه تهران امروز حتی اگر ۲۹ خرداد هم نبود، به یاد مرحوم دکتر شریعتی می افتادم. تهران امروز که یکی از روزنامه های صبح تهران است، در "تا"ی اول صفحه نخست خود عکس بزرگی از سردار سرلشکر جعفری فرمانده کل سپاه انداخته و با تیتری درشت به نقل از ایشان نوشته بود:
فاصله طبقاتی با شعار از بین نمی رود. وضع موجود از نظر مبانی دینی و اعتقادی ما، قابل قبول نیست، عدالت واقعی به معنای آن است که فاصله طبقاتی و حقوقی در جامعه از بین برود.
اول حیرت کردم. یعنی می شود سرلشکر جعفری با تأکیدی که بر تفکر اصولی دارد با این حرف ها – غیر منطبق دانستن شرایط موجود با مبانی دینی و اعتقادی- آب به آسیاب جریان هایی ریخته باشد که در داخل و خارج فال گوش نشسته اند تا از کاهی کوهی بسازند و با دستاویز نمودن اظهارنظر مسئول عالیرتبه ای به تنور دامن زدن به اختلافات داخلی بدمند. اما وقتی به متن خبر و گزارش مراجعه کردم گفتم جل الخالق! چقدر زود داوری کرده ام.
جریان از این قرار بود که سردار سرلشکر محمدعلی جعفری در همایش سراسری پیشگیری از وقوع جرم در نیروهای مسلح دلیل بسیاری از ناهنجای ها را ناهنجاری های درون سازمانی دانسته و گفته است ما در مجموعه نیروهای مسلح شاهد وجود نوعی احساس تبعیض و بی عدالتی در مجموعه کارکنان هستیم که در سطوح مختلف وجود دارد...
مشارالیه در ادامه اظهارات خود به فاصله حقوقی زیاد در نیروهای مسلح اشاره کرده و وضع موجود در این مجموعه را از نظر مبانی دینی و اعتقادی ما قابل قبول ندانسته و بر ضرورت ایجاد تحول در این خصوص و در جهت ارتقاء وضع مادی و معنوی پرسنل تأکید نموده است.
توجه کنید! شأن اظهار این مطلب کجا و آنچه تیتر یک تهران امروز سعی در القاء آن دارد، آن هم بدون این که اشاره ای به موضوع سخنرانی و ارتباط این اظهارات با آن کند، کجا؟!
اینجا بود که به یاد مرحوم شریعتی افتادم. می گفت عده ای به صورت گزینشی بخشی از یک فراز و یا قسمتی از یک جمله را از لابلای مطالب بیرون می کشند و با برجسته کردن آن، همه چیز را وارونه جلوه می دهند. "لا اله" را می گویند بدون این که به "الا الله" بعد از آن اشاره ای کنند و به این صورت با تحریف مطلب از گوینده و یا نویسنده آن شخصیتی صددرصد خلاف واقعیت می سازند و می پردازند.
"تیتر" خبر یا گزارش عصاره مطلب است که مخاطب و خواننده مطلب را در جریان موضوع قرار می دهد. تیتر آدرس محتوای مطلب است اما متأسفانه این تعریف در برخی جراید تعطیل شده و اتاق های تیتر را تبدیل به لانه های توطئه و تحریف کرده است.
روش کهنه و زشتی که هوچی گری را جایگزین لفظ شریف تبلیغ و ترویج و اطلاع رسانی نموده است. پا روی امانت و صفت ممدوح امانتداری گذاشته و بی محابا با این قبیل اعمال به شعور مخاطب توهین می کند.
شایعه چگونه درست می شود؟ گروه بسیاری از مخاطبان جراید فقط "تیتر"خوان هستند. تیتر یک روزنامه ها را که ردیف روی دکه چیده است نگاه می کنند و می روند... به اولین دوست و آشنایی که می رسند، درپاسخ به پرسش "چه خبر؟" که سؤال متداول در فرهنگ ایرانی است، می گویند شنیدی بالاخره وضع موجود صدای سرلشکر جعفری را هم در آورد! این قدر شور شده که ایشان هم بالاخره تاب نیاورد! و همین نقل قول نادرست دهان به دهان و سینه به سینه منتقل می شود و در چشم به هم زدنی تبدیل می شود به شایعه! درحالی که فاقد هرگونه صحت است. آیا این گونه اعمال نوعی سرکار گذاشتن مخاطب و نهایتاً توهین به آنها نیست؟! آیا در وانفسای جنگ روانی این به اصطلاح خودی ها! دانسته و ندانسته تبدیل به مزدور بی جیره و مواجب دشمنان نظام نمی شوند؟ آیا کمر به قتل دولت بستن غیر از این است؟ آن هم برای یک نشریه؟! اگر سیاست و سیاست ورزی یک بازی است، آیا این دست اقدامات مصداق بارز بازی ناجوانمردانه نیست؟ مرد باشید!
سید حسین طاهری
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید