قیمت طلا امروز




 باتری به باتری

 سایت تجارت نیوز / ۱ ساعت قبل

پایان عصر نفت در میدان نبرد؟ / آمریکا و چین به دنبال خودروهای نظامی برقی

نفت بیش از یک قرن ستون اصلی تحرک نیروهای نظامی بوده است، اما پیشرفت فناوری باتری و خودروهای هیبریدی می‌تواند این معادله را تغییر دهد. ارتش‌های پیشرفته جهان به‌تدریج به سمت استفاده از سامانه‌های برقی و هیبریدی حرکت می‌کنند.
 پایان عصر نفت در میدان نبرد؟ / آمریکا و چین به دنبال خودروهای نظامی برقی
به گزارش تجارت نیوز، برای بیش از یک قرن، نفت یکی از پایه‌های اصلی قدرت نظامی در جهان بوده است. تقریباً هر ارتشی برای جابه‌جایی نیروها، خودروها، تجهیزات سنگین، هواپیماها و سامانه‌های پشتیبانی خود به سوخت‌های نفتی وابسته بوده و همین وابستگی، نفت را به موضوعی مرتبط با امنیت ملی تبدیل کرده است.

با این حال، به نظر می‌رسد این وضعیت در حال تغییر است. ورود هوش مصنوعی، پهپادها، سامانه‌های خودکار، تجهیزات ارتباطی پیشرفته و تسلیحات جدید به میدان نبرد، اهمیت انرژی الکتریکی را بیش از گذشته افزایش داده است. در جنگ‌های مدرن، دیگر فقط تعداد نیروها یا قدرت آتش اهمیت ندارد؛ توانایی تولید، ذخیره و انتقال برق نیز می‌تواند به یکی از عوامل تعیین‌کننده تبدیل شود.

ارتش ایالات متحده و بسیاری از کشورهای دارای فناوری پیشرفته، نزدیک به یک دهه است که موضوع برقی‌سازی بخشی از ناوگان نظامی خود را بررسی می‌کنند. در ابتدا، بخش قابل توجهی از این برنامه‌ها با هدف کاهش آلایندگی و سازگاری با تغییرات اقلیمی مطرح می‌شد، اما تحولات امنیتی و فناوری، دلایل دیگری را به مرکز توجه آورده است. چرا ارتش‌ها به سمت خودروهای هیبریدی و برقی می‌روند؟

خودروهای هیبریدی و برقی برای کاربردهای نظامی مزایایی دارند که در بسیاری از شرایط می‌تواند مستقیماً بر توان رزمی اثر بگذارد. عملکرد کم‌صدا، کاهش اثر حرارتی، شتاب بهتر، مانورپذیری بیشتر و کاهش هزینه‌های نگهداری از جمله این مزایا هستند. کاهش مصرف سوخت نیز اهمیت زیادی دارد، زیرا خودرو می‌تواند علاوه بر جابه‌جایی نیرو و تجهیزات، به یک منبع متحرک تولید و ذخیره انرژی برای میدان نبرد تبدیل شود.

در واقع، مسئله فقط جایگزین کردن یک موتور بنزینی یا دیزلی با موتور برقی نیست. اگر یک خودروی نظامی بتواند برق مورد نیاز تجهیزات ارتباطی، حسگرها، سامانه‌های الکترونیکی یا سایر تجهیزات میدان نبرد را تأمین کند، نقش آن از یک وسیله نقلیه ساده فراتر خواهد رفت.

ارتش آمریکا در اواخر سال ۲۰۲۲، در واکنش به دستور اجرایی جو بایدن درباره حرکت ناوگان‌های دولتی به سمت خودروهای سبک بدون آلایندگی، برنامه‌ای برای برقی‌سازی بخش بزرگی از ناوگان خودروهای غیرتاکتیکی و تاکتیکی خود منتشر کرد. در آن مقطع، موضوعاتی مانند مقابله با آثار طوفان‌ها، سیل‌ها، افزایش سطح آب دریا و موج‌های گرما نیز در استدلال‌های مربوط به این طرح مطرح بود. اما تحولات میدان نبرد، جهت بحث را تغییر داده است. جنگ‌های جدید اهمیت برق را بیشتر کرده‌اند

جنگ‌های اوکراین و ایران در روایت متن اصلی به‌عنوان نمونه‌هایی از تغییر ماهیت جنگ مدرن مطرح شده‌اند؛ جنگ‌هایی که نشان داده‌اند تکیه صرف بر دکترین‌های سنتی، زره‌پوش‌های انبوه و برتری هوایی کلاسیک، دیگر برای دستیابی به همه اهداف نظامی کافی نیست.

گسترش پهپادها و وسایل نقلیه خودکار هوایی و دریایی، یکی از نشانه‌های این تحول است. بسیاری از این سامانه‌ها به انرژی الکتریکی متکی هستند و می‌توانند قابلیت حمله دقیق را با هزینه‌ای بسیار کمتر از برخی ناوگان‌های هوایی و سامانه‌های موشکی متعارف فراهم کنند.

از سوی دیگر، شبکه‌های انرژی نیز به یکی از اهداف مهم حملات تبدیل شده‌اند. در چنین شرایطی، توانایی تولید و ذخیره برق در میدان نبرد می‌تواند به اندازه توانایی حمل سوخت اهمیت پیدا کند.

عامل مهم دیگر، نوسان قیمت نفت و افزایش ریسک‌های ژئوپلیتیکی است. ارتش آمریکا همچنان به ترکیبی از نفت وارداتی و داخلی وابسته است و حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد کل سوخت مصرفی ارتش این کشور برای سوخت جت مورد استفاده جنگنده‌ها، بمب‌افکن‌ها، هواپیماهای باری و ترابری سنگین و تانکرهای هوایی مصرف می‌شود.

به همین دلیل، حتی اگر هواپیماها و برخی تجهیزات پرمصرف همچنان برای مدت طولانی به سوخت مایع وابسته بمانند، کاهش مصرف نفت در بخش تحرک زمینی می‌تواند مزیت مهمی ایجاد کند. خودروهای برقی و هیبریدی می‌توانند نیاز به خطوط انتقال سوخت را کاهش دهند و هم‌زمان وزن و حجم سوخت‌های قابل اشتعال و آلاینده در مناطق عملیاتی را پایین بیاورند.

چین در مسابقه باتری از آمریکا جلو افتاده است؟

یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های ارتش‌های غربی برای توجه بیشتر به فناوری برقی، پیشرفت سریع چین در صنعت باتری و خودروهای سنگین برقی است.

فناوری باتری چین اکنون از خودروهای سواری فراتر رفته و به کامیون‌های بزرگ و سایر وسایل نقلیه سنگین رسیده است. هم‌زمان، فناوری شارژ پرقدرت نیز در این کشور به سمت مقیاس مگاوات (MW) در حال حرکت است.

در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۲۶، بیش از ۲۵ درصد فروش کامیون‌های سنگین در چین مربوط به مدل‌های برقی بود. این رقم در اتحادیه اروپا حدود ۴.۵ درصد و در آمریکا کمتر از ۱ درصد گزارش شده است.

اهمیت این آمار برای حوزه نظامی در این است که چین می‌تواند فناوری و زنجیره تأمین ایجادشده در بخش غیرنظامی را به تجهیزات نظامی منتقل کند. به عبارت دیگر، صنعتی که ابتدا برای خودروهای غیرنظامی توسعه پیدا کرده، می‌تواند به پایه‌ای برای ساخت خودروهای تاکتیکی، تجهیزات پشتیبانی و سامانه‌های نظامی هیبریدی تبدیل شود. چرا ارتش‌ها فعلاً به سراغ خودروهای کاملاً برقی نمی‌روند؟

با وجود پیشرفت‌های فناوری، مسیر برقی‌سازی ارتش‌ها احتمالاً یک تغییر ناگهانی نخواهد بود. بر اساس روندی که در متن بررسی شده، خودروهای چرخ‌دار غیرتاکتیکی نخستین گروهی هستند که به سمت برقی‌شدن حرکت می‌کنند. پس از آن، در اوایل دهه ۲۰۳۰، خودروهای تاکتیکی بیشتر وارد این مسیر خواهند شد و در اواخر دهه ۲۰۳۰ و احتمالاً تا دهه ۲۰۴۰، استفاده از سامانه‌های هیبریدی در خودروهای زرهی و رزمی مانند تانک‌ها، نفربرهای زرهی و توپخانه‌های خودکششی افزایش خواهد یافت.

البته این مراحل کاملاً از یکدیگر جدا نیستند و هم‌اکنون نیز هم‌پوشانی میان آنها دیده می‌شود.

نکته مهم این است که برای خودروهای تاکتیکی و زرهی، تمرکز اصلی بر پیشرانه‌های هیبریدی است، نه خودروهای کاملاً برقی. دلیل این مسئله تنها محدودیت برد یا سرعت شارژ نیست. پیشرفت چین در حوزه خودروهای سنگین برقی نشان داده که برخی از این مشکلات قابل کاهش هستند.

مسئله مهم‌تر، عملکرد خودرو در شرایط واقعی جنگ است. یک کامیون سنگین برقی که روی جاده‌ای نسبتاً هموار حرکت می‌کند، با یک خودروی نظامی که باید وزن زیادی را در سربالایی، مسیرهای ناهموار، زمین‌های گل‌آلود یا مناطق پوشیده از برگ و خاک حرکت دهد، شرایط یکسانی ندارد. همچنین مسئله بقا در زیر آتش دشمن و امکان ادامه عملیات در شرایط دشوار، همچنان از چالش‌های جدی خودروهای کاملاً برقی محسوب می‌شود. چین الگوی جدیدی برای خودروهای رزمی ایجاد می‌کند

چین در حوزه خودروهای تاکتیکی و رزمی هیبریدی دیزل-الکتریک نیز در حال حرکت است. این خودروها می‌توانند از قطارهای قدرت با ولتاژ بالا استفاده کنند؛ سامانه‌هایی که علاوه بر تأمین نیروی محرکه، امکان ذخیره انرژی و استفاده از آن در میدان نبرد را نیز فراهم می‌کنند.

در سال ۲۰۲۵، ارتش آزادی‌بخش خلق چین از تانک متوسط ZTZ-100 رونمایی کرد و اعلام کرد که نسخه جدیدی از تانک اصلی میدان نبرد ZTZ-99A1 نیز در آینده عرضه خواهد شد. این تانک‌ها با هدف افزایش تحرک نسبت به نمونه‌های سنتی سنگین‌تر و همچنین تأمین انرژی لازم برای درگیری‌های فراتر از برد بصری طراحی شده‌اند.

یکی از اهداف چین، ارتقای قابلیت‌های نظامی خود در مناطق مرتفع در امتداد مرز جنوبی این کشور است.

در همین حال، آمریکا، سوئد، آلمان، کره جنوبی و ترکیه نیز طرح‌هایی در زمینه خودروهای نظامی هیبریدی دنبال می‌کنند، هرچند بسیاری از این پروژه‌ها هنوز در مراحل اولیه هستند. کشورهایی مانند ژاپن، کانادا و بریتانیا نیز بیشتر در مرحله بررسی و آزمایش قرار دارند. برنامه آمریکا برای خودروهای رزمی هیبریدی

ارتش آمریکا نیز طی سال‌های اخیر نمونه‌های آزمایشی مختلفی را توسعه داده است. این کشور در اوایل دهه ۲۰۲۰ نمونه‌هایی از خودروهای رزمی با پیشرانه هیبریدی توسعه داد تا از آنها به‌عنوان بستری برای فناوری‌های آینده استفاده کند.

در ادامه، تصمیم گرفته شد نسخه‌ای از خودروی پیاده‌نظام نسل جدید موسوم به ISV-Heavy به پیشرانه هیبریدی مجهز شود. یکی از اهداف این طرح، استفاده از توان تولیدشده برای تجهیزات و ارتباطات پیشرفته میدان نبرد است.

هم‌زمان، برنامه استفاده از موتور هیبریدی در تانک M1E3 Abrams نیز سرعت گرفته و نمونه‌های اولیه آن در سال ۲۰۲۶ برای ارزیابی عرضه شدند.

از دید برنامه‌ریزان آمریکایی، پیشرانه هیبریدی می‌تواند راه‌حلی عملی برای جمع کردن چند نیاز متفاوت باشد؛ یعنی امکان سوخت‌گیری سریع و برخورداری از برد مناسب سوخت‌های مایع را حفظ کند و در عین حال مزایایی مانند کاهش صدای حرکت، پنهان‌کاری بیشتر و دسترسی به انرژی الکتریکی را در اختیار نیروها قرار دهد. مزیت چین فقط در فناوری نظامی نیست

برتری چین در این رقابت صرفاً به توسعه تجهیزات نظامی محدود نمی‌شود. این کشور طی سال‌های گذشته یک ظرفیت صنعتی بسیار بزرگ برای تولید باتری، پیشرانه‌های هیبریدی و خودروهای برقی ایجاد کرده است.

چین از مزیت مهم تولید انبوه برخوردار است؛ مزیتی که نتیجه توسعه گسترده خودروهای برقی غیرنظامی و شکل‌گیری زنجیره تأمین داخلی برای تولید باتری و تجهیزات مرتبط با آن است. این ظرفیت صنعتی می‌تواند امکان دسترسی سریع‌تر و ارزان‌تر به فناوری‌هایی را فراهم کند که برای استفاده نظامی نیز کاربرد دارند.

در آمریکا، مسیر برقی‌سازی نظامی با چالش‌های سیاسی نیز روبه‌رو شده است. در اوایل دولت دوم دونالد ترامپ، خود رئیس‌جمهور و وزیر دفاع او، پیت هگست، به دلیل ارتباط اولیه برنامه برقی‌سازی نظامی با سیاست‌های اقلیمی، از آن انتقاد کردند.

با این حال، زمانی که مسئله از زاویه عملکرد نظامی و نه مسائل زیست‌محیطی بررسی شود، مخالفت‌ها کاهش پیدا می‌کند. استدلال اصلی این است که خودروهای نظامی هیبریدی و برقی در درجه اول برای کاهش آلایندگی طراحی نمی‌شوند، بلکه هدف آنها می‌تواند افزایش اثربخشی رزمی باشد. تا اواخر دهه ۲۰۳۰ چه اتفاقی خواهد افتاد؟

بر اساس برآورد مطرح‌شده در متن، با توجه به سرعت پیشرفت فناوری باتری، تا اواخر دهه ۲۰۳۰ یا اوایل دهه ۲۰۴۰ احتمال شکل‌گیری یک سیستم انرژی ترکیبی در نیروهای مسلح کشورهای پیشرفته فناوری در شرق آسیا، اروپا و آمریکای شمالی وجود دارد.

در چنین الگویی، خودروهای هیبریدی و برقی سهم بیشتری از مأموریت‌های حمل‌ونقل، لجستیک و پشتیبانی را برعهده خواهند گرفت، در حالی که نفت همچنان در کاربردهایی که انرژی بسیار زیادی نیاز دارند، جایگاه خود را حفظ خواهد کرد.

بنابراین، آینده نظامی احتمالاً به معنای حذف کامل نفت نیست؛ بلکه بیشتر به معنای ترکیب نفت، برق و فناوری‌های هیبریدی خواهد بود. مشکل اصلی؛ زیرساخت شارژ در میدان جنگ

برقی‌سازی یک خودروی نظامی فقط با تعویض موتور و نصب باتری انجام نمی‌شود. ارتش باید هم‌زمان زیرساخت لازم برای شارژ سیار، سیم‌کشی در میدان، ذخیره‌سازی برق، تعمیر و نگهداری و طراحی مجدد زنجیره لجستیک را نیز ایجاد کند.

اگر قرار باشد یک نیروی الکتریکی در مقیاس یک تیپ شارژ و دوباره آماده عملیات شود، ممکن است به ریزشبکه‌ها و سامانه‌های سیار تولید و انتقال برق در مقیاس ده‌ها مگاوات نیاز داشته باشد.

همین مسئله یکی از دلایلی است که اهمیت خودروهای هیبریدی را در کوتاه‌مدت و میان‌مدت افزایش می‌دهد. خودروهای هیبریدی می‌توانند بخشی از مزایای فناوری برقی را فراهم کنند، بدون اینکه ارتش مجبور باشد تمام زیرساخت وابسته به سوخت مایع را یک‌باره کنار بگذارد.

یکی از راهکارهای احتمالی برای تأمین انرژی در بلندمدت، استفاده از میکروراکتورهای هسته‌ای است. این راکتورها می‌توانند کمتر از ۱۰ مگاوات ظرفیت داشته باشند و به اندازه‌ای کوچک طراحی شوند که از طریق جاده، راه‌آهن، دریا یا هوا جابه‌جا شوند. برخی نسخه‌ها نیز ممکن است قابلیت جابه‌جایی یکپارچه داشته باشند.

آمریکا، کانادا، روسیه و چین از جمله کشورهایی هستند که برنامه‌هایی در این زمینه دنبال می‌کنند. میکروراکتورهای هسته‌ای؛ منبع انرژی آینده ارتش‌ها؟

برنامه آمریکا برای ساخت میکروراکتور در دو مسیر دنبال می‌شود. پروژه پله با هدف ساخت یک نمونه اولیه قابل حمل برای عملیات دورافتاده یا مرتبط با درگیری طراحی شده است و برنامه جانوس نیز به تأسیسات داخلی مربوط می‌شود.

پروژه پله در سال ۲۰۲۰ آغاز شد و دفتر قابلیت‌های استراتژیک پنتاگون با همکاری ارتش آمریکا، آزمایشگاه ملی آیداهو و شرکت BWX Technologies آن را دنبال می‌کنند. هدف این پروژه ساخت یک راکتور گازی با دمای بالا و ظرفیت ۱ تا ۵ مگاوات است که بتوان آن را در ۷۲ ساعت مونتاژ کرد و تا سه سال بدون سوخت‌گیری مجدد مورد استفاده قرار داد.

قرار است نخستین نمونه، یک راکتور ۱.۵ مگاواتی، در سال ۲۰۲۷ آزمایش شود و در سال ۲۰۲۸ به شبکه برق متصل شود.

چین نیز مسیر متفاوتی را دنبال می‌کند. پروژه‌های میکروراکتور این کشور عمدتاً با نیازهای غیرنظامی مانند استخراج در مناطق دورافتاده یا تأمین انرژی خارج از شبکه معرفی می‌شوند، اما قابلیت استفاده نظامی نیز برای آنها وجود دارد.

این پروژه‌ها از طریق شبکه‌ای تحقیقاتی و توسعه‌ای با هدایت دولت دنبال می‌شوند که در متن با عنوان کنسرسیوم فنگلین برای نوآوری فناوری هسته‌ای معرفی شده است. این شبکه تحقیقات دانشگاهی، آموزش، توسعه فناوری‌های پیشرفته و تأمین مالی تجاری را در یک چارچوب مشترک هماهنگ می‌کند.

یکی از جدیدترین نمونه‌های چین، یک میکروراکتور ۱۰ مگاواتی قابل نصب روی خودرو است که توسط مؤسسه علوم فیزیکی هفی توسعه داده شده و از آن با عنوان «بانک انرژی هسته‌ای» یاد شده است. کاربردهای احتمالی آن از جوامع دورافتاده و مراکز داده تا مناطق جزیره‌ای را شامل می‌شود؛ موضوعی که می‌تواند کاربردهای راهبردی در مناطقی مانند دریای چین جنوبی نیز داشته باشد. برق‌رسانی نظامی به یک رقابت ژئوپلیتیکی تبدیل شده است

گسترش فناوری‌های برقی در ارتش‌ها نشان می‌دهد که این موضوع دیگر صرفاً یک بحث مربوط به خودرو یا انرژی نیست. رقابت میان قدرت‌های بزرگ، پیشرفت فناوری و سیاست داخلی کشورها همگی در تعیین سرعت این تحول نقش دارند.

از نظر ژئوپلیتیکی، منطق حرکت به سمت برق در ارتش‌ها بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. روسیه در حال حاضر برنامه کوتاه‌مدتی برای برقی‌سازی در مقیاس بزرگ ندارد و شرایط آب‌وهوایی سرد نیز می‌تواند محدودیت‌هایی برای باتری‌ها ایجاد کند. در مقابل، رشد صنعت باتری چین می‌تواند در دهه آینده سرعت بیشتری پیدا کند و حتی بر قابلیت‌های نظامی نسل بعدی و سامانه‌هایی مانند تسلیحات انرژی مستقیم تأثیر بگذارد.

با این حال، هیچ‌یک از این پیش‌بینی‌ها قطعی نیست. فناوری باتری همچنان در حال توسعه است و افزایش چگالی انرژی، افزایش سرعت شارژ، افزایش مقاومت و کاهش هزینه می‌تواند استفاده نظامی از برق را جذاب‌تر کند.

در نهایت، محتمل‌ترین سناریو این است که در یک یا دو دهه آینده، بخش قابل توجهی از مصرف نفت در برخی حوزه‌های نظامی با برق جایگزین شود. با این حال، اگر چنین تغییری رخ دهد، احتمالاً عامل اصلی آن مزیت‌های عملی و تاکتیکی خواهد بود، نه نگرانی‌های مربوط به انتشار گازهای گلخانه‌ای یا حتی امنیت عرضه نفت. سیاست آمریکا همچنان یک عامل تعیین‌کننده است

آینده این روند در آمریکا تا حد زیادی به سیاست داخلی این کشور وابسته خواهد بود. در واشنگتن تمایل محدودی برای اجازه دادن به ورود پیشرفته‌ترین فناوری‌های باتری جهان به بازار آمریکا وجود داشته و بخشی از اهداف تعیین‌شده در برنامه اقلیمی ارتش نیز کنار گذاشته شده است.

از جمله اهدافی که در هفته‌های نخست دولت دوم ترامپ لغو شد، برنامه ایجاد ناوگانی متشکل از حدود ۶۰ هزار خودروی سبک و غیرتاکتیکی تمام‌برقی بود.

با این حال، برقی‌سازی نظامی احتمالاً حتی در صورت تغییرات سیاسی نیز به‌طور کامل متوقف نخواهد شد، زیرا بخشی از انگیزه آن دیگر به سیاست اقلیمی مربوط نیست. کاهش مصرف سوخت، کاهش وابستگی به خطوط انتقال سوخت، افزایش پنهان‌کاری و فراهم کردن برق مورد نیاز تجهیزات پیشرفته، دلایلی هستند که مستقیماً با توان رزمی ارتباط دارند. چرا نفت هنوز به این زودی کنار نمی‌رود؟

با وجود همه این تحولات، سرعت تغییر در حوزه نظامی همچنان محتاطانه است. برقی‌شدن تجهیزات و تسلیحات با سرعت زیادی در حال پیشرفت است، اما تحرک نظامی با گام‌های کوچک‌تر و متوسط به این مسیر وارد شده است.

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، فاصله میان چگالی توان سوخت‌های نفتی و باتری‌هاست. همچنین هنوز پرسش‌هایی درباره دوام سیستم‌های هیبریدی و برقی در شرایط واقعی درگیری وجود دارد.

برای خودروهای غیرتاکتیکی و تاکتیکی، ایجاد زیرساخت مناسب شارژ اهمیت ویژه‌ای دارد. علاوه بر این، آمریکا و متحدانش با مسئله امنیت زنجیره تأمین و ظرفیت صنعتی داخلی برای تولید باتری و سامانه‌های هیبریدی مواجه هستند.

البته هیچ‌یک از این مشکلات الزاماً غیرقابل حل نیستند، اما حل آنها زمان می‌برد. حمل‌ونقل غیرنظامی نیز برای رسیدن به سطح قابل توجهی از برقی‌شدن به تمام قرن بیست‌ویکم زمان نیاز داشته و حتی اکنون نیز در بسیاری از کشورها با موانع مختلف روبه‌رو است. ارتش‌ها با چالش‌های متفاوتی مواجه‌اند و ممکن است برای حل آنها نیز به زمان قابل توجهی نیاز داشته باشند.

آینده میدان نبرد احتمالاً نه کاملاً نفتی خواهد بود و نه کاملاً برقی. آنچه در حال شکل‌گیری است، ترکیبی از سوخت‌های مایع، باتری، پیشرانه‌های هیبریدی، شبکه‌های برق سیار و در بلندمدت شاید میکروراکتورهای هسته‌ای است.

نفت همچنان برای هواپیماهای جنگی، بمب‌افکن‌ها، هواپیماهای ترابری و دیگر تجهیزات پرمصرف اهمیت حیاتی خواهد داشت، اما در بخش خودروهای زمینی، لجستیک و پشتیبانی، سهم فناوری‌های هیبریدی و برقی احتمالاً افزایش پیدا می‌کند.

برای ارتش‌های پیشرفته، مسئله دیگر فقط این نیست که «باتری جای نفت را می‌گیرد یا نه». پرسش مهم‌تر این است که کدام ارتش زودتر می‌تواند یک زنجیره کامل انرژی جدید ایجاد کند؛ زنجیره‌ای که از تولید باتری و پیشرانه گرفته تا شارژ میدانی، ذخیره‌سازی انرژی، شبکه‌های سیار و زیرساخت‌های پشتیبانی را پوشش دهد.

در چنین شرایطی، پیشرفت چین در صنعت باتری و خودروهای برقی می‌تواند به یک مزیت راهبردی تبدیل شود و آمریکا و متحدانش را به سرمایه‌گذاری بیشتر در این حوزه وادار کند. با این حال، تغییر کامل ساختار انرژی نیروهای مسلح یک‌شبه اتفاق نخواهد افتاد. با توجه به چالش‌های فنی، زیرساختی، صنعتی و عملیاتی، نفت همچنان برای سال‌های آینده بخشی جدایی‌ناپذیر از امنیت ملی و توان نظامی باقی خواهد ماند.







چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ - 26 August 2026
ابرتورم در کمین اقتصاد ایران؟ تجربه کشورها چه می‌گوید
سایت اکوایران

ابرتورم در کمین اقتصاد ایران؟ تجربه کشورها چه می‌گوید

​ابرتورم یکی از شدیدترین و مخرب‌ترین اشکال تورم است؛ وضعیتی که در آن سطح عمومی قیمت‌ها با سرعتی بسیار بالا افزایش پیدا می‌کند و ارزش پول به‌سرعت کاهش می‌یابد. با توجه به افزایش تورم در ایران، در ماه‌های اخیر بحث‌هایی درباره احتمال حرکت اقتصاد کشور به سمت ابرتورم مطرح شده است. اما ابرتورم دقیقا چه زمانی …
سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی
روزنامه عصر اقتصاد

سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی

درک رابطه میان فرهنگ و اقتصاد، یکی از ضرورت‌های مهم برای شناخت مسیر توسعه پایدار، انسجام اجتماعی و آینده‌نگری در جوامع امروز است. اقتصاد تنها مجموعه‌ای از اعداد، بازارها، درآمدها، تولید و مصرف نیست؛ همان‌گونه که فرهنگ نیز صرفاً مجموعه‌ای از آداب، رسوم، نمادها و میراث تاریخی به شمار نمی‌آید. میان این …
از تورم مزمن تا تورم ساختاری
روزنامه عصر اقتصاد

از تورم مزمن تا تورم ساختاری

احمد بختیاری؛ دکترای اقتصاد پولی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس صنعت بیمه تحولات اقتصادی ایران از فروردین ۱۴۰۳ تا شهریور ۱۴۰۵ حاصل یک عامل واحد نبود. در این دوره مجموعه‌ای از شوک‌های سیاسی، امنیتی، ارزی و زیرساختی به‌صورت زنجیره‌ای بر اقتصاد اثر گذاشتند. هر شوک، بخشی از تعادل قبلی اقتصاد را برهم زد و سطح …
نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی
روزنامه عصر اقتصاد

نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی

نجات تولید و تبدیل رشد اقتصادی از یک وعده آماری به واقعیتی پایدار، از مسیر افزایش بی‌هدف تسهیلات یا تزریق نقدینگی عبور نمی‌کند، بلکه به تخصصی شدن بانک ها گره می‌خورد. هنگامی که همه بانک ها با یک الگوی مشابه برای جذب سپرده، پرداخت اعتبار و حضور در بازار دارایی ها رقابت می‌کنند، منابع به
تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟
روزنامه عصر اقتصاد

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) عبارت است از توانایی افراد، خانواده‌ها، کسب‌وکارها و اقتصاد یک جامعه برای پیش‌بینی، مقاومت، سازگاری و بازیابی در برابر شوک‌ها، بحران‌ها و فشارهای شدید مالی، به‌گونه‌ای که ضمن حفظ کارکردهای اصلی و معیشت، توانایی رشد و بازسازی مجدد را از دست ندهند. بعبارت دیگر و به …
نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد
خبرگزاری دانشجو

نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد

نقوی‌حسینی با اشاره به اقدامات آمریکا گفت: اخیراً آمریکایی‌ها از یک طرف علیه ما فشار اقتصادی وارد می‌کنند، تحریم‌های جدید و محدودیت‌های جدید اقتصادی به وجود...
اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا

مدت‌هاست زندگی اقتصادی مردم از حالت عادی خارج شده است. یک روز نگرانی از قیمت ارز، روز دیگر تورم، بعد خبرهای مربوط به جنگ و تنش، اختلال در تجارت، هزینه حمل، تغییر مقررات، مالیات، بیمه، انرژی و ده‌ها متغیر دیگر. شاید هرکدام از این اتفاقات به‌تنهایی قابل مدیریت باشد، اما وقتی بحران‌ها پشت سر هم [ ]
اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه مشخصاتی دارند؟
سایت اقتصادنیوز

اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه …

اقتصادنیوز: در سوئد دولت ممکن است بزرگ باشد، اما خدمات عمومی اغلب توسط بخش خصوصی ارائه می‌شوند: حدود یک‌سوم دانش‌آموزان سوئدی که دبیرستان را به پایان می‌رسانند، در موسساتی تحصیل کرده‌اند که توسط اپراتورهای غیردولتی اداره می‌شوند و بسیاری از آنها نیز انتفاعی هستند.
بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / ایران در سال‌های گذشته پروژه‌های متعددی را برای توسعه بنادر، ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و تکمیل کریدورهای بین‌المللی دنبال کرده است؛ اما مشکل اصلی در بسیاری از موارد، کمبود زیرساخت منفرد نبوده است. مسئله مهم‌تر، نبود یک زنجیره کامل و هماهنگ است. ممکن است بندری از ظرفیت مناسب تخلیه و [ …
خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین قیدر / قطع برق خانگی می‌تواند آسایش و امنیت شهروندان را مختل کند و در فصل گرما حتی به مسئله‌ای مرتبط با سلامت عمومی تبدیل شود. از سوی دیگر، خاموشی صنایع به معنای توقف خطوط تولید، کاهش ظرفیت کارخانه‌ها، آسیب به تجهیزات، افزایش هزینه تمام‌شده کالا و در مواردی از دست رفتن بازارهای صادراتی [ ]
تورم کوتاه می‌آید؟!
خبرگزاری ایسنا

تورم کوتاه می‌آید؟!

سرعت رشد قیمت کالاها در ایران با همه‌ فشارها و تشدید محاصره اقتصادی به محدوده چهار درصد رسیده که در مقایسه با اوایل امسال تقریبا نصف شده است؛ سکان‌دار اقتصاد کشور می‌گوید که دولت اولویت خود را بر کنترل تورم قرار داده و برای رسیدن به این هدف، اقداماتی مثل ساماندهی بازار ارز، مدیریت کسری بودجه، کاهش شوک …
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ شهرداری تهران رسما کالابرگ را بی‌اعتبار اعلام کرد!/ چرا غرفه‌داران کالابرگ قبول نمی‌کنند؟

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران
سایت اکوایران

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران

اکوایران: شاید تصور شود که برای کشورهای خلیج فارس، کمپین فشار اقتصادی نسبت به دور دیگری از حملات ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران ارجحیت داشته باشد، اما این استراتژی هم خطرات خاص خود را برای آن‌ها دارد،
نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟
سایت رویداد‌ ۲۴

نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟

داده‌های رصد نفتکش‌ها نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از نفت ایران همچنان روی آب مانده و فاصله صادرات تهران با ماه‌های قبل افزایش یافته است. این درحالی است که کشور‌های دیگر منطقه مسیر‌های جایگزین خود را فعال کرده‌اند؛ از انتقال کشتی‌به‌کشتی در دریای عمان تا استفاده از بنادر خارج از محدوده تنگه.
راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید
سایت عصرایران

راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید

دولت باید برای حل مشکل بنزین، به مردم امتیاز خوب و ارزشمندی بدهد و این امتیاز، آزادسازی کامل و بی قید و شرط و بدون تعرفه، همه انواع خودروها و موتورسیکلت هاست.
         
سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم

افزایش هزینه‌های تولید و کاهش سهمیه سوخت از چالش‌های جدید کشاورزی استان به‌شمار می‌رود.
کشتار دام مولد به دلیل رکود بازار؛ بانک کشاورزی گره نقدینگی دامدار را کورتر کرد
سایت اقتصاد معاصر

کشتار دام مولد به دلیل رکود بازار؛ بانک کشاورزی گره نقدینگی دامدار را کورتر کرد

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران دام سبک کشور، با اشاره به افزایش جمعیت دام و وضعیت مناسب تولید گفت: بازار دام با وجود فراوانی عرضه در رکود قرار گرفته و کاهش...
تراستی‌ها چگونه نفت ایران را می‌فروختند؟ جزئیات یک شبکه محرمانه - سرمایه و بورس
سایت سرمایه و بورس

تراستی‌ها چگونه نفت ایران را می‌فروختند؟ جزئیات یک شبکه محرمانه - سرمایه و بورس

پرونده «تراستی‌ها» در هفته‌های اخیر از یک موضوع حاشیه‌ای به یکی از مهم‌ترین پرونده‌های اقتصادی و قضایی کشور تبدیل شده است.
نسخه تیم دولت برای کشیدن ترمز دلار چقدر جواب می‌دهد؟/ دولت به دنبال قیمت‌گذاری دستوری ارز نیست!
سایت اقتصاد ۲۴

نسخه تیم دولت برای کشیدن ترمز دلار چقدر جواب می‌دهد؟/ دولت به دنبال قیمت‌گذاری دستوری ارز نیست!

نرخ ارز با رکوردشکنی در روزهای اخیر، بار دیگر به کانون توجه تبدیل شده و اظهارات رئیس‌ کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نشان می‌دهد سیاستگذار قصد ندارد با تعیین نرخ دستوری، بازار را به نقطه‌ای مشخص بازگرداند. تصویر ترسیم‌ شده، حرکت به سمت تقویت عرضه و ذخایر، کنترل نقدینگی و بازگشت ارز صادراتی است. البته از …
جنگ ترامپ چه بلایی سر تجارت ایران و امارات می‌آورد؟/ رابطه تهران و ابوظبی در خطر قرار گرفت
سایت اقتصاد ۲۴

جنگ ترامپ چه بلایی سر تجارت ایران و امارات می‌آورد؟/ رابطه تهران و ابوظبی در خطر قرار گرفت

امارات متحده عربی مبادلات تجاری و مالی با ایران را به حالت تعلیق درآورده که بر یک رابطه اقتصادی بزرگ به ارزش سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار تأثیر می‌گذارد.
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ مقایسه جالب قبض برق و پول پتیزا توسط وزیر نیرو!

سایت اقتصاد ۲۴

برخی قبوض برق ۱۰ برابر شد!/ پای تعرفه‌های جدید در میان است؟

عقب‌نشینی موقت آمریکا تا انتخابات نوامبر چراغ سبز دیپلماسی، تحریم‌ها را معلق خواهد کرد؟ | نفت ما
سایت نفت ما

عقب‌نشینی موقت آمریکا تا انتخابات نوامبر چراغ سبز دیپلماسی، تحریم‌ها را معلق خواهد کرد؟ | نفت ما

بازار جهانی نفت در پی ارسال سیگنال‌های مثبت دیپلماتیک و پررنگ شدن نشانه‌های تنش‌زدایی منطقه‌ای از سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران تا توافق ایران و عمان بر سر دریانوردی ایمن در تنگه هرمز با افت محسوس قیمت‌ها روبه‌رو شد؛ به‌طوری‌که بهای نفت برنت با افتی نزدیک به چهار درصد به پایین‌ترین سطح یک هفته اخیر …
اقتصاد ایران زیر فشار، ترامپ در آستانه انتخابات/ بازی واقعی واشنگتن چیست؟
سایت اقتصاد ۲۴

اقتصاد ایران زیر فشار، ترامپ در آستانه انتخابات/ بازی واقعی واشنگتن چیست؟

تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران، همزمان با تداوم تنش در خلیج فارس و بن‌بست مذاکرات، این پرسش را جدی‌تر کرده که هدف واقعی واشنگتن چیست: وادار کردن تهران به عقب‌نشینی، فرسایش اقتصادی یا استفاده از فشار برای گرفتن امتیاز در پای میز مذاکره؟ در سوی دیگر، هزینه این بازی برای اقتصاد ایران و زندگی مردم هر روز …
آماری نگران کننده از تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۵/ چرا افت واردات از کاهش صادرات خطرناک‌تر است؟
سایت اقتصاد ۲۴

آماری نگران کننده از تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۵/ چرا افت واردات از کاهش صادرات خطرناک‌تر است؟

آمار تجارت خارجی ایران در پنج ماه نخست ۱۴۰۵، از کوچک‌ شدن نگران‌ کننده شریان‌های تجاری کشور خبر می‌دهد؛ صادرات غیرنفتی ۲۸.۲ درصد و واردات ۲۶.۱ درصد کاهش یافته است. تداوم این روند، فشار بر منابع ارزی، تولید داخلی و در نهایت سفره خانوار‌ها را تشدید می‌کند.
سایت اقتصاد ۲۴

جلسه ۳ ساعته اقتصادی در بانک مرکزی/ نسخه دولت برای مقابله با فشار آمریکا چیست؟

از مدرسه تا جاده/ مودیان مقصد مالیات خود را انتخاب می‌کنند
سایت اقتصاد ۲۴

از مدرسه تا جاده/ مودیان مقصد مالیات خود را انتخاب می‌کنند

رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد مودیان مشمول تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۱۴۰۵ می‌توانند محل هزینه‌کرد مالیات خود را از میان ۲ هزار و ۸۳ پروژه ملی و استانی انتخاب کنند؛ طرحی که قرار است بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی را به تأمین مالی این پروژه‌ها اختصاص دهد.
روزهای سخت اقتصادی پیش روی مردم عادی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

روزهای سخت اقتصادی پیش روی مردم عادی - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی دولت ترامپ در روزهای اخیر از دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه ایران خبر داده و واشنگتن هشدار داده است کشورهایی که با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند نیز ممکن است با تحریم‌های ثانویه مواجه شوند.اما پشت تمام این واژه‌های سیاسی و اقتصادی، یک واقعیت ساده وجود دارد: هزینه نهایی فشار اقتصادی را مردم …
اقتصاد در تله واسطه‌گری - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

اقتصاد در تله واسطه‌گری - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین جلیلی بال / در چنین اقتصادی، فردی که سرمایه خود را وارد خط تولید می‌کند باید با هزینه مواد اولیه، دستمزد، مالیات، بیمه، انرژی، حمل‌ونقل، تأمین مالی، مقررات و نوسان نرخ ارز مواجه شود. در مقابل، فعالیت‌های واسطه‌گری در برخی بازارها می‌توانند با سرمایه کمتر و در مدت کوتاه‌تری سود ایجاد کنند. وقتی این …
ثروت آفرینی ملی با توان ایرانی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ثروت آفرینی ملی با توان ایرانی - سایت خبری اقتصاد پویا

اهمیت این کشف اما تنها در حجم گاز موجود در زیر زمین خلاصه نمی‌شود. ایران در شرایطی این میدان را کشف کرده که همزمان با رشد مصرف داخلی، ناترازی گاز، نیاز صنایع به انرژی و ضرورت حفظ ظرفیت تولید نفت و پتروشیمی مواجه است. بنابراین هر میدان جدید، زمانی به یک دستاورد واقعی تبدیل می‌شود [ ]
فشار تازه بر شریان مالی کشور - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

فشار تازه بر شریان مالی کشور - سایت خبری اقتصاد پویا

کریمی/ اهمیت تحولات اخیر اما از آنجا بیشتر می‌شود که دولت دونالد ترامپ در روزهای اخیر فشار اقتصادی بر ایران را به سطح تازه‌ای رسانده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا در ۲۴ اوت ۲۰۲۶ از تشدید فشارها بر شبکه مالی و تجاری ایران خبر داد و به کشورها هشدار داد در صورت ادامه همکاری اقتصادی با [ ]
شش ماه جنگ و شوک نفتی | نیمی از نفت جهان از مناطق جنگی تأمین می‌شود | موج گرانی سوخت زیر سایه جنگ ایران و اوکراین
سایت اقتصادنیوز

شش ماه جنگ و شوک نفتی | نیمی از نفت جهان از مناطق جنگی تأمین می‌شود | موج گرانی سوخت زیر سایه جنگ ایران و اوکراین

اقتصادنیوز: شش ماه پس از آغاز جنگ ایران، بحران انرژی ابعادی کم‌سابقه پیدا کرده؛ به‌طوری که نزدیک به نیمی از تولید نفت جهان اکنون از کشورهایی می‌آید که درگیر جنگ، تنش یا محدودیت‌های ژئوپلیتیکی هستند.
آزمون کلیدی استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقبگرد از رابطه‌ای که بازسازی شد
سایت اقتصادنیوز

آزمون کلیدی استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقبگرد از رابطه‌ای که بازسازی شد

اقتصادنیوز: امارات متحده عربی مبادلات تجاری و مالی با ایران را به حالت تعلیق درآورده که بر یک رابطه اقتصادی بزرگ به ارزش سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار تأثیر می‌گذارد.
شکاف ۷ ساله ایران با جهان در پذیرش هوش مصنوعی | فرهاد نیلی: هنوز مسئله داده در کشور حل نشده است | نیلی احمدآبادی: تولید علم دیگر در انحصار بشر نیست
سایت اقتصادنیوز

شکاف ۷ ساله ایران با جهان در پذیرش هوش مصنوعی | فرهاد نیلی: هنوز مسئله داده در کشور حل نشده است | نیلی احمدآبادی: تولید علم …

اقتصادنیوز: آنچه درباره نقش هوش مصنوعی در عملکرد شرکت‌های بزرگ و افزایش ارزش سهام آنها مطرح می‌شود، تنها بخشی از واقعیت این فناوری است؛ در حالی که ابعاد عمیق و تحول‌آفرین آن هنوز در کشور به‌طور جدی مورد توجه قرار نگرفته است.
حماسه‌ای دیگر از مدیرعامل ناکارمد صندوق بازنشستگی کشوری | مهلت سه روزه دیوان محاسبات به شرکت انبار‌های عمومی برای اجرای رأی قطعی - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

حماسه‌ای دیگر از مدیرعامل ناکارمد صندوق بازنشستگی کشوری | مهلت سه روزه دیوان محاسبات به شرکت انبار‌های عمومی برای اجرای رأی …

نامه اخیر دادسرای دیوان محاسبات درباره یکی از شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری، از ادامه یک پرونده مالی پس از صدور رأی قطعی حکایت دارد.
آیا سهم برابر بنزین، عدالت انرژی است؟
سایت اکوایران

آیا سهم برابر بنزین، عدالت انرژی است؟

اکوایران: در روزهای اخیر، در کنار بحث افزایش قیمت بنزین، پیشنهاد دیگری نیز مطرح شده است که بر اساس آن، به جای آنکه سهمیه بنزین به خودرو تعلق بگیرد، سهمی برابر به هر ایرانی اختصاص داده شود. بر اساس این ایده، فرد می‌تواند سهم خود را مصرف کند و اگر خودرو ندارد یا به آن نیاز ندارد، سهم خود را به دیگری بفروشد.
سایت اکوایران

اقتصاد ایران در برابر آزمون تحریمی جدید

سایت اکوایران

جنگ به زندگی روس‌ها رسید؛ اقتصاد روسیه تا کجا دوام می‌آورد؟

هشدار مرکز پژوهش‌ها درباره تشدید تورم؛ چرا قیمت‌ها پایین نمی‌آیند؟
سایت اکوایران

هشدار مرکز پژوهش‌ها درباره تشدید تورم؛ چرا قیمت‌ها پایین نمی‌آیند؟

اکوایران: تورم در اقتصاد ایران پس از یک دوره مقاومت در برابر کاهش، دوباره مسیر افزایشی به خود گرفته است. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد متوسط تورم ماهانه که در سال ۱۴۰۳ کمتر از ۳ درصد بود، در نیمه نخست سال بعد به حدود ۳.۴ درصد رسید و تورم تولیدکننده نیز در شهریور ۱۴۰۴ از مرز ۴۱ درصد عبور کرد.
         
ضربه جنگ ایران به بازار نفت آسیا؛ چین جلو زد، هند عقب ماند
سایت اکوایران

ضربه جنگ ایران به بازار نفت آسیا؛ چین جلو زد، هند عقب ماند

جنگ ایران فقط جریان نفت در خاورمیانه را مختل نکرده؛ حالا رقابت چین و هند برای نفت روسیه نیز به بازار سوخت آسیا فشار آورده است. کاهش دسترسی هند به نفت روسیه در شرایطی رخ می‌دهد که این کشور یکی از تأمین‌کنندگان اصلی بنزین و گازوئیل آسیاست؛ بنابراین ادامه این روند می‌تواند از سپتامبر به کاهش عرضه و افزایش …
هشدار درباره دلار ۳۰۰ هزار تومانی؛ فشار تحریم‌ها و جنگ تا کجا ادامه دارد؟
سایت رویداد‌ ۲۴

هشدار درباره دلار ۳۰۰ هزار تومانی؛ فشار تحریم‌ها و جنگ تا کجا ادامه دارد؟

پیش‌بینی رشد ۲۵ تا ۵۰ درصدی دلار تا پایان سال و ورود نام همتی به شعار‌های اعتراضی، نشان می‌دهد تبعات بحران کنونی دیگر به بازار ارز محدود نمانده و به معیشت و نارضایتی اجتماعی رسیده است.
به اندازه ۳ بودجه فعلی، پول چاپ شده و در دست مردم است / دوقطبی‌سازی‌ها در این شرایط «قوز بالای قوز» است
سایت تجارت نیوز

به اندازه ۳ بودجه فعلی، پول چاپ شده و در دست مردم است / دوقطبی‌سازی‌ها در این شرایط «قوز بالای قوز» است

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملکرد دولت در مدیریت شرایط اقتصادی و معیشتی کشور گفت: مردم امروز زیر فشار شدید گرانی، تورم و مشکلات ناشی از ناترازی‌ها قرار دارند، اما دولت همچنان درگیر روزمرگی است و نسخه مشخصی برای اداره اقتصاد در شرایط جنگی ارائه نکرده است.
«تخته» گاز را از بن‌بست خارج می‌کند؟
سایت تجارت نیوز

«تخته» گاز را از بن‌بست خارج می‌کند؟

یک کارشناس حوزه انرژی گفت: کشف یک میدان به تنهایی نمی‌تواند راه‌حل نهایی ناترازی گاز باشد. برای عبور از این بحران، اقدامات همزمان و بنیادین باید انجام شود.
امنیت غذایی؛ ضرورتی که آب می‌طلبد
خبرگزاری مهر

امنیت غذایی؛ ضرورتی که آب می‌طلبد

گرگان-گلستان به عنوان قطب کشاورزی، وظیفه‌ی تأمین محصولات کلیدی و استراتژیک کشور را بر عهده دارد، اما این مسئولیت بزرگ، با یک چالش بزرگ مصرف بالای آب گره خورده است.
ویدیو/ یک تصمیم ۴ میلیارد دلاری علیه دلار؟ بازارهای جهانی نگران شدند
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ یک تصمیم ۴ میلیارد دلاری علیه دلار؟ بازارهای جهانی نگران شدند

دلار آمریکا در نزدیکی پایین‌ترین سطح چند ماه اخیر قرار گرفته و بازارهای جهانی با نگرانی تحولات واشنگتن را دنبال می‌کنند. «المیادین» می گوید ماجرا از تصمیم خزانه‌داری آمریکا برای دو برابر کردن بازخرید اوراق قرضه بلندمدت آغاز شد.
         
وقتی ایرانیان مقیم خارج می‌توانند خودرو وارد کنند، اما ایرانیان مقیم داخل نه!
خبرگزاری ایسنا

وقتی ایرانیان مقیم خارج می‌توانند خودرو وارد کنند، اما ایرانیان مقیم داخل نه!

در حالی که واردات برخی خودروهای لوکس از جمله تویوتا، لندکروزر و لکسوس برای ایرانیان مقیم خارج از کشور با تامین ارز از منابع شخصی آنها مجاز شده، اما ایرانیان مقیم داخل کشور حتی در صورت برخورداری از منابع ارزی شخصی، امکان استفاده از این مسیر وارداتی را ندارند؛ موضوعی که بار دیگر ابهام درباره منطق سیاست …
بازار عکاسی در انتظار رونق/ عکس مدارک به عکاسان حرفه‌ای برمی‌گردد؟
خبرگزاری ایسنا

بازار عکاسی در انتظار رونق/ عکس مدارک به عکاسان حرفه‌ای برمی‌گردد؟

رئیس اتحادیه عکاسان و فیلمبرداران تهران با اشاره به چالش‌های این صنف در زمینه تهیه عکس‌های پرسنلی، صدور جواز کسب و فعالیت در فضای مجازی، گفت: آموزش و پرورش، ثبت احوال و پلیس+۱۰ هر کدام به شیوه‌ای عکس مورد نیاز خود را تهیه می‌کنند و با توجه به محدود شدن زمینه‌های فعالیت عکاسان، این اتحادیه پیگیر استفاده …
بی ثباتی مدیریتی دلیل عدم ساماندهی آنتن‌های مخابراتی/ همه اپراتورها ازیک آنتن استفاده کنند
خبرگزاری ایسنا

بی ثباتی مدیریتی دلیل عدم ساماندهی آنتن‌های مخابراتی/ همه اپراتورها ازیک آنتن استفاده کنند

عضو شورای اسلامی شهر تهران با انتقاد از وضعیت شرکت ارتباط مشترک شهر و نحوه مدیریت آن در دوره فعلی، گفت: این شرکت با دو هدف ساماندهی آنتن‌ها و استفاده مشترک اپراتورها از دکل‌های مخابراتی و همچنین دریافت حقوق شهر از اپراتورها و کسب درآمد برای شهرداری ایجاد شده است، اما در این دوره نه ساماندهی خوبی صورت …
چرا تبلیغات در فضای مجازی محبوب شده است؟
خبرگزاری ایسنا

چرا تبلیغات در فضای مجازی محبوب شده است؟

با گسترش روزافزون فضای مجازی، دیگر تبلیغات جای خود را از روزنامه به فضای اینترنت داده است.این روزها تبلیغ در فضای مجازی به یکی از مؤثرترین روش‌ها برای معرفی مشاغل، پیدا کردن مشتریان جدید و کسب درآمد تبدیل شده است.
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ از میدان جنگ تا پمپ‌بنزین؛ هزینه جهانی جنگ علیه ایران

پرداخت بیش از ۱۰ میلیون فقره تسهیلات بانکی/ صنعت در صدر ارزش، خانوار بیشترین تعداد
خبرگزاری ایرنا

پرداخت بیش از ۱۰ میلیون فقره تسهیلات بانکی/ صنعت در صدر ارزش، خانوار بیشترین تعداد

تهران- ایرنا- آمار چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۵ نشان می‌دهد شبکه بانکی بیش از ۱۰.۵ میلیون فقره تسهیلات به ارزش ۴۰ هزار و ۵۲۲ میلیارد ریال پرداخت کرده است؛ در حالی که خانوارها بیشترین تعداد وام‌ها را دریافت کرده‌اند.
سقوط اخلاق در کالبد تجارت - همدلی
روزنامه همدلی

سقوط اخلاق در کالبد تجارت - همدلی

مونا ربیعیان خبرنگار در تلاطم‌های اقتصادی، مرز میان «تدبیر برای بقا» و «بهره‌کشی از ناآگاهی» به شدت باریک شده است. اما آنچه امروز در بازار ایران شاهد آن هستیم، فراتر از یک اشتباه مدیریتی یا ناتوانی در تأمین کالا است. ما با پدیده‌ای روبرو هستیم که در آن، «خالی‌فروشی» از یک رفتار موردی و [ ]
اقتصاد بنزین از تثبیت قیمت تا مدیریت تقاضا
سایت ایران آنلاین

اقتصاد بنزین از تثبیت قیمت تا مدیریت تقاضا

بنزین در ایران دیگر فقط یک فرآورده نفتی یا یک قلم از سبد هزینه خانوار نیست؛ به مسأله‌ای تبدیل شده که همزمان با معیشت مردم، بودجه دولت، منابع ارزی، حمل‌ونقل عمومی و حتی تصور جامعه از عدالت گره خورده است.
۵ میلیون لیتر قاچاق روزانه بنزین
روزنامه هفت صبح

۵ میلیون لیتر قاچاق روزانه بنزین

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با هفت‌صبح راهکارهای مهار قاچاق و کاهش ناترازی بنزین بدون افزایش قیمت را تشریح کرد
قسطی شدن خرید‌های سوپرمارکتی؛ وقتی فقر هم قسط‌بندی می‌شود
سایت رویداد‌ ۲۴

قسطی شدن خرید‌های سوپرمارکتی؛ وقتی فقر هم قسط‌بندی می‌شود

خرید قسطی محصول گسترش فقر در جامعه و ناتوانی مردم برای خرید‌های ضروری و بعضا غیرضروری است، اما آنجا معادله متفاوت می‌شود که فهرست کالا‌های قسطی و نحوه تبلیغات آن را می‌بینیم که به سوپرمارکت رسیده است.
ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها در کدام کشورهاست؟
سایت اقتصاد ۲۴

ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها در کدام کشورهاست؟

پرونده تراستی‌ها در هفته‌های اخیر با اعلام ابعاد مالی و قضایی گسترده، به یکی از مهم‌ترین موضوعات اقتصادی کشور تبدیل شده است. مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز به بررسی ریشه‌های شکل‌گیری این شبکه و ابعاد مختلف آن پرداخته است.
سرمقاله خراسان/ جراحی اقتصادی و مسئله «تشخیص» | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ جراحی اقتصادی و مسئله «تشخیص» | آخرین خبر

خراسان/ «جراحی اقتصادی و مسئله «تشخیص»» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مسعود حمیدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: سال‌ها یکی از گزاره‌های محوری در ادبیات سیاست‌گذاری اقتصادی ایران این بوده است که بخش قابل‌توجهی از منابع یارانه‌ای دولت، به‌جای آنکه به مصرف‌کننده نهایی برسد، در ح
گران نمی‌شود
سایت روزنامه سازندگی

گران نمی‌شود

معاون‌ اول رئیس‌جمهور و نایب‌رئیس مجلس اعلام کردند: قیمت بنزین تا پایان سال افزایش نخواهد یافت اما سهمیه‌ها کاهش می‌یابد
هزینه بسته‌بندی مواد غذایی ۳برابر شد؛ عامل جدید گرانی کالاها - سرمایه و بورس
سایت سرمایه و بورس

هزینه بسته‌بندی مواد غذایی ۳برابر شد؛ عامل جدید گرانی کالاها - سرمایه و بورس

بازار کالاهای اساسی در شرایطی با افزایش قیمت مواد غذایی مواجه است که به گفته دبیر کمیسیون تخصصی مواد غذایی و دخانیات اتاق اصناف ایران، در حال حاضر کمبود ملموسی در بازار وجود ندارد و سطح موجودی کالاها همچنان قابل قبول است.
تایر در دو راهی قیمت و تولید
سایت دنیای خودرو

تایر در دو راهی قیمت و تولید

امید محمدی در سرمقاله روز سه‌شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ روزنامه دنیای خودرو به موضوع «وضعیت صنعت تایر» پرداخت