قیمت طلا امروز




 روان‌شناسی دقیق

 سایت میگنا / ۱۴۰۵/۰۵/۲۹

میگنا - بررسی فعالیت مغز در تجربه‌های دینی

عضو گروه روان‌شناسی مرکز مطالعات اکولوژیکالادراک و کنش(cespa) دانشگاه کنتیکت، گفت: مناسک دینی پدیده‌هایی چندلایه هستند و مطالعه دقیق آن‌ها نیازمند همکاری میان رشته‌های مختلف است. علوم شناختی دین می‌تواند با ایجاد ارتباط میان علوم اعصاب، روان‌شناسی، علوم اجتماعی، انسان‌شناسی، مطالعات دین و مطالعات زیارت، زمینه‌ای جدید برای شناخت علمی مناسک اسلامی و شیعی فراهم کند. در این رویکرد، دین نه صرفاً مجموعه‌ای از باورها و مناسک، بلکه پدیده‌ای پیچیده در پیوند میان ذهن، مغز، بدن، جامعه، فرهنگ و معنا در نظر گرفته می‌شود.
 میگنا - بررسی فعالیت مغز در تجربه‌های دینی
به گزارش ایکنا، محمدامین سرایی، عضو گروه روانشناسی مرکز مطالعات اکولوژیکالادراک و کنش(cespa) دانشگاه کنتیکت، 28 مردادماه در نخستین نشست از سلسله‌نشست‌های علوم شناختی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به موضوع «مناسک اسلامی شیعی از منظر علوم شناختی دین؛ پیوند دین، مغز، بدن و جامعه» پرداخت.

وی در این نشست با اشاره به ظرفیت‌های علوم شناختی دین برای مطالعه علمی مناسک اسلامی و شیعی بر ضرورت توجه به رویکردهای میان‌رشته‌ای در مطالعه زیارت، سلامت و مراقبت تأکید کرد و گفت: علوم شناختی دین حوزه‌ای میان‌رشته‌ای است که با بهره‌گیری از دانش‌هایی همچون روان‌شناسی، علوم اعصاب، علوم اجتماعی، انسان‌شناسی و مطالعات دین، به بررسی فرایندهای شناختی مرتبط با باورها، اعمال و تجربیات دینی می‌پردازد.

سرایی بر ضرورت برگزاری سلسله‌نشست‌های علوم شناختی تأکید کرد و افزود: یکی از انگیزه‌های برگزاری این سلسله‌نشست‌ها، وجود خلأ پژوهشی و محتوایی در فضای علمی فارسی‌زبان است. با وجود آن که در سال‌های اخیر پژوهش‌های متعددی درباره دین، معنویت، مناسک، زیارت و سلامت در جهان انجام شده است، بخش قابل توجهی از این منابع هنوز در دسترس جامعه علمی فارسی‌زبان قرار نگرفته و یافته‌های موجود نیز کمتر در قالب یک برنامه منسجم و میان‌رشته‌ای گردآوری و بررسی شده‌اند.

وی به تلاش‌های انجام‌شده برای ترجمه و انتشار برخی آثار علمی این حوزه نیز اشاره کرد و افزود: از جمله کتابی درباره درمان‌های معجزه‌آسا، قدیسان، زیارت و قدرت شفابخش باور منتشرشده است که با رویکردی علمی، صرفاً به ادعاهای مربوط به شفا نمی‌پردازد، بلکه ارتباط میان باور، تجربه زیارت، حضور در مکان مقدس و زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی را نیز مورد توجه قرار می‌دهد.

عضو گروه روان‌شناسی مرکز مطالعات اکولوژیکالادراک و کنش(cespa) دانشگاه کنتیکت با بیان اینکه مطالعه علمی تجربه‌های دینی و شفابخش نیازمند رعایت دو ملاحظه اساسی است، اظهار کرد: از یک سو نباید تجربه‌های دینی و گزارش‌های شفابخش زائران را بدون بررسی علمی و صرفاً با برچسب‌هایی همچون «خرافه»، «توهم» یا «خوددرمانی» کنار گذاشت و از سوی دیگر، نباید هر تجربه فردی یا گزارش شفاهی را بدون ارزیابی علمی، به‌عنوان یک رابطه علّی یا نتیجه قطعی، علمی تلقی کرد. ازاین‌رو، علوم شناختی دین می‌تواند فضایی برای بررسی روشمند این تجربه‌ها فراهم کند و با استفاده از روش‌های علمی، ابعاد مختلف تجربه‌های دینی را مورد مطالعه قرار دهد.

وی با بیان اینکه علوم شناختی با بهره‌گیری از نظریه‌ها و روش‌های علوم شناختی، روان‌شناسی، علوم اعصاب و سایر علوم مرتبط تلاش می‌کند سازوکارهای زیربنایی دین‌داری، باورهای دینی و مناسک آیینی را بهتر درک کند، تصریح کرد: در این رویکرد، مناسک دینی صرفاً مجموعه‌ای از رفتارهای ظاهری یا تجربه‌ای کاملاً فردی تلقی نمی‌شوند؛ بلکه در ارتباط میان فرایندهای شناختی، سازوکارهای بدنی، فعالیت مغز، روابط اجتماعی، فرهنگ و معانی دینی مورد مطالعه قرار می‌گیرند.

چرا انسان‌ها به انجام مناسک دینی می‌پردازند؟

سرایی با طرح این پرسش که چرا برخی مناسک دینی، حتی با وجود هزینه‌های زمانی، جسمانی و روانی، در طول قرن‌ها و حتی هزاران سال استمرار پیدا کرده‌اند، گفت: بر اساس دیدگاه مطرح‌شده، یکی از فرضیه‌های مهم این است که اعمال و مناسکی که هیچ کارکردی برای انسان و جامعه نداشته باشند، معمولاً نمی‌توانند برای مدت طولانی پایدار بمانند. بنابراین استمرار مناسک دینی می‌تواند نشان‌دهنده وجود مجموعه‌ای از کارکردهای شناختی، روانی، اجتماعی و فرهنگی باشد.

وی افزود: از این منظر، برخی پژوهشگران از تعبیر «فناوری‌های دینی» استفاده می‌کنند؛ نه به معنای فناوری‌های الکترونیکی، بلکه به معنای مجموعه‌ای پیچیده از روش‌ها و سازوکارهایی که ادیان طی نسل‌های مختلف شکل داده، منتقل و تثبیت کرده‌اند و می‌توانند بر شناخت، هیجان، رفتار فردی و روابط اجتماعی اثر بگذارند.

سرایی با اشاره به چهار نمونه از مناسک اسلامی و شیعی برای بررسی علمی از جمله زیارت، ذکر، نماز جماعت و عزاداری، بیان کرد: این مناسک هر یک دارای ویژگی‌های شناختی، هیجانی، بدنی و اجتماعی متفاوتی هستند و می‌توانند از منظر علوم شناختی دین مورد مطالعه قرار گیرند.

وی با اشاره به برخی نظریه‌های مطرح در علوم شناختی دین درباره گونه‌های مختلف دین‌داری، گفت: بر اساس این دیدگاه‌ها، می‌توان میان مناسکی که تکرارپذیر، کم‌هزینه و دارای شدت هیجانی پایین‌تر و مناسکی که کم‌تکرارتر هستند اما از نظر هیجانی شدیدتر و پرهزینه‌تر هستند، تمایز قائل شد. مناسک تکرارشونده می‌توانند به شکل‌گیری و تقویت الگوهای رفتاری و حافظه بدنی کمک کنند؛ در حالی که مناسک پرهیجان و برجسته، مانند برخی آیین‌های عزاداری و مناسک جمعی، می‌توانند در شکل‌گیری خاطرات رویدادی و هویت جمعی نقش داشته باشند.

استاد دانشگاه کنتیکت ادامه داد: به بیان دیگر، برخی مناسک از طریق تکرار و تمرین، در ساختارهای رفتاری و شناختی فرد تثبیت می‌شوند و برخی دیگر به دلیل شدت هیجانی و برجستگی خود، در حافظه فردی و جمعی ماندگارتر می‌شوند.

این پژوهشگر روان‌شناسی با اشاره به زیارت و اهمیت مکان‌های مقدس به آثار احتمالی زیارت و حضور در مکان‌های مقدس بر ابعاد مختلف سلامت و بهزیستی تأکید کرد و افزود: افزایش آرامش و احساس تعلق، کاهش استرس و اضطراب، تقویت بهزیستی روان‌شناختی، ایجاد احساس ارتباط با دیگران، افزایش رضایت از زندگی تقویت هویت فردی و جمعی، گسترش احساس معنویت، تحریک خلاقیت و گسترش ذهنی، کاهش خودمحوری تقویت روابط اجتماعی و ایجاد احساس ارتباط با جهان پیرامون از جمله این آثار است.

سرایی ادامه داد: مکان مقدس تنها یک فضای فیزیکی نیست، بلکه مجموعه‌ای از نشانه‌ها، خاطرات، باورها، روابط اجتماعی و تجربه‌های بدنی و شناختی را در خود جای می‌دهد. ازاین‌رو، شناخت سازوکارهای اثرگذاری مکان‌های مقدس می‌تواند در طراحی و مدیریت فضاهای زیارتی نیز اهمیت داشته باشد.

وی به نقش احساس حیرت، شگفتی و عظمت در تجربه زیارت اشاره کرد و افزود: قرار گرفتن فرد در برابر یک فضای بزرگ، باشکوه یا مقدس می‌تواند احساس کوچکی در برابر عظمت ایجاد کند و در برخی شرایط با کاهش خودمحوری و افزایش احساس ارتباط با دیگران همراه شود. برخی پژوهش‌ها نیز نشان داده‌اند که تجربه مکان‌های مقدس و احساس حیرت می‌تواند با تغییراتی در وضعیت بدنی، آرامش و برخی شاخص‌های روان‌شناختی همراه باشد.

تجربه زیارت

سرایی بیان کرد: از این منظر، تجربه زیارت می‌تواند مسیری دوگانه داشته باشد؛ از یک سو بر ادراک فرد از بدن و توانایی‌های خود تأثیر بگذارد و از سوی دیگر، از طریق احساس مواجهه با عظمت، به تغییر در ادراک فرد از خود و جهان پیرامون منجر شود.

عضو گروه روان‌شناسی دانشگاه کنتیکت، گفت: حضور در مکان‌های زیارتی می‌تواند برای برخی افراد با احساس آرامش، کاهش اضطراب، افزایش احساس تعلق، تقویت روابط اجتماعی و افزایش معنایابی همراه باشد. همچنین تجربه سختی و هزینه در برخی مناسک زیارتی می‌تواند به عنوان نوعی نشانه‌دهی پرهزینه مورد مطالعه قرار گیرد؛ به این معنا که فرد با صرف زمان، انرژی و تحمل دشواری، میزان تعهد خود را به یک باور یا گروه اجتماعی نشان می‌دهد. این فرایند می‌تواند در برخی شرایط به افزایش اعتماد میان افراد، تقویت رفتارهای خیرخواهانه، افزایش همبستگی اجتماعی و تقویت هویت جمعی منجر شود.

سرایی اظهار کرد: یکی دیگر از موضوعات مورد بحث، زیارت مجازی و استفاده از فناوری واقعیت مجازی بود. این فناوری می‌تواند امکان تجربه فضاهای مقدس را برای افرادی که به دلایل مختلف امکان حضور فیزیکی در این مکان‌ها را ندارند، فراهم کند. کاهش هزینه سفر، افزایش دسترسی افراد دارای محدودیت‌های جسمانی یا مشکلات سلامت و عبور از برخی موانع جغرافیایی و سیاسی، از جمله ظرفیت‌های مطرح‌شده برای زیارت مجازی است.

سرایی در بخش دیگری از نشست، به پژوهش‌هایی اشاره کرد که با استفاده از روش‌های تصویربرداری عصبی، فعالیت مغز افراد را هنگام انجام فعالیت‌های دینی و معنوی بررسی کرده‌اند و گفت: در یکی از این مطالعات، فعالیت مغزی افراد هنگام انجام سه فعالیت مختلف شامل ذکر گفتن، تفکر درباره خداوند و انجام مراقبه مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از تصویربرداری عملکردی مغز استفاده شد؛ روشی که برخلاف تصویربرداری‌های معمول پزشکی، برای بررسی فعالیت مغز در حین انجام یک فعالیت شناختی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: در این پژوهش مجموعه‌ای از شبکه‌های مغزی شناسایی شد که هنگام انجام این فعالیت‌ها فعال می‌شوند. هرچند برخی شباهت‌ها میان ذکر و مراقبه مشاهده شد، اما این دو فعالیت کاملاً یکسان نیستند و تفاوت‌هایی نیز در الگوهای فعالیت مغزی آن‌ها مشاهده شد.

ذکر و تمرکز

این روان‌شناس بیان کرد: یکی از یافته‌های مطرح‌شده در این بخش، افزایش فعالیت برخی نواحی مرتبط با توجه و کنترل شناختی هنگام ذکر گفتن بود. براین اساس، تکرار یک فعالیت شناختی می‌تواند در طول زمان با تقویت مسیرهای عصبی مرتبط با آن همراه باشد. این موضوع با مفهوم انعطاف‌پذیری عصبی مغز یا نوروپلاستیسیته ارتباط دارد. مغز انسان ساختاری کاملاً ثابت و غیرقابل تغییر نیست، بلکه در اثر تجربه، یادگیری و تکرار فعالیت‌ها می‌تواند تغییر کند. از این منظر، انجام مستمر برخی فعالیت‌های شناختی، از جمله ذکر، می‌تواند موضوعی قابل بررسی در پژوهش‌های علوم شناختی باشد و تأثیر احتمالی آن بر توجه، تمرکز و سایر فرایندهای شناختی را می‌توان با روش‌های علمی مطالعه کرد.

سرایی تصریح کرد: همچنین مطرح شد که از منظر کاربردی، بررسی علمی ذکر می‌تواند در طراحی مداخلات روان‌شناختی و معنوی متناسب با فرهنگ افراد نیز مورد توجه قرار گیرد؛ به‌ویژه در جوامعی که ذکر و دیگر اعمال دینی بخشی از زندگی روزمره آن‌هاست.

اهمیت فرهنگ در تجربه‌های دینی

وی تاکید کرد: فعالیت‌هایی مانند ذکر، دعا، مراقبه و تفکر درباره خداوند ممکن است از نظر برخی فرایندهای شناختی شباهت‌هایی داشته باشند، اما معنا، شیوه انجام و تجربه ذهنی آن‌ها به‌شدت تحت تأثیر فرهنگ، باورهای دینی و زمینه اجتماعی فرد قرار دارد. ازاین‌رو، مطالعه مناسک دینی بدون توجه به زمینه فرهنگی آن‌ها نمی‌تواند تصویری کامل از سازوکارهای این مناسک ارائه دهد.

وی در انتها با تأکید بر ضرورت رویکرد میان‌رشته‌ای، گفت: مناسک دینی پدیده‌هایی چندلایه هستند و مطالعه دقیق آن‌ها نیازمند همکاری میان رشته‌های مختلف است. علوم شناختی دین می‌تواند با ایجاد ارتباط میان علوم اعصاب، روان‌شناسی، علوم اجتماعی، انسان‌شناسی، مطالعات دین و مطالعات زیارت، زمینه‌ای جدید برای شناخت علمی مناسک اسلامی و شیعی فراهم کند. در این رویکرد، دین نه صرفاً مجموعه‌ای از باورها و مناسک، بلکه پدیده‌ای پیچیده در پیوند میان ذهن، مغز، بدن، جامعه، فرهنگ و معنا در نظر گرفته می‌شود.

    خبرنگار ایکنا: علی فرج زاده







پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
قاب‌های کوچکی از ایران + عکس
خبرگزاری ایسنا

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس

قلمدان‌های لاکی، از ظریف‌ترین جلوه‌های هنر ایرانی، روزگاری وسیله‌ای برای نگهداری قلم بودند اما به‌تدریج به بوم‌های کوچکی برای نمایش نقاشی، تذهیب و روایت‌های تاریخی و ادبی از ایران تبدیل شدند؛ هنری که در دوره قاجار به اوج ظرافت رسید و امروز نمونه‌هایی از آن در موزه‌های معتبر جهان، بخشی از نبوغ و مهارت …
راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!
خبرگزاری ایسنا

راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!

یک گردشگر وارد موزه‌ای در فلورانس می‌شود، مقابل یک شاهکار می‌ایستد و چند دقیقه بعد دیگر حالش خوب نیست. قلبش تند می‌زند، سرش گیج می‌رود و جهان اطرافش شکل عادی خود را از دست می‌دهد. این صحنه آن‌قدر در فلورانس تکرار شد که یک روان‌پزشک شروع به ثبت پرونده‌هایشان کرد؛ ماجرایی که بعدها با نام «سندرم استاندال» …
چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟
سایت عصرایران

چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟

«اخوان» پیش از شعر، به موسیقی روی آورد که با منع جدی پدر روبرو شد و برخلاف میل خود، موسیقی را کنار گذاشت.
شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز
سایت خبرآنلاین

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز

«شهر سوخته» سال‌هاست با عنوان «شهری که از زمان خود جلوتر بود» معرفی می‌شود؛ اما آیا این توصیف واقعاً بر پایه شواهد علمی است یا حاصل بزرگ‌نمایی رسانه‌ای؟ برای پاسخ باید به حدود پنج هزار سال پیش، در حاشیه دلتای رود هیرمند بازگردیم.
چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/  سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم
سایت خبرآنلاین

چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/ سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم

جشنواره فیلم ونیز امسال با یک آمار غیرمنتظره در بخش مسابقه اصلی روبه‌روست؛ از ۲۱ فیلم حاضر در رقابت برای شیر طلایی، تنها یک فیلم به کارگردانی یک زن دیده می‌شود؛ آماری که سهم زنان را به حدود ۵ درصد می‌رساند.
شباهت اخوان به حافظ
سایت روزنامه سازندگی

شباهت اخوان به حافظ

جایگاه و اهمیت مهدی اخوان‌ثالث در شعر معاصر به روایت بهرام پروین‌گنابادی
افول ستاره
سایت روزنامه سازندگی

افول ستاره

چرا سینما، محمدرضا گلزار را پس زد و او به ستاره فضای مجازی تبدیل شد؟
روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد
سایت عصرایران

روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد

پرسش اول سطحی است و در حد شایبه‌های فضای مجازی و دومی عمیق و محل بحث اهل اندیشه. اولی این که اگر سده‌ها بعد از اسلام، را الکل را کشف کرده چگونه قبل از او نوش...
سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان  | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان | آخرین خبر

خراسان/ «لایک داری آقای اخوان » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد بهبودی نیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حتما این شعر مشهور مهدی اخوان ثالث را شنیده اید که «ما چون دو دریچه روبروی هم/آگاه ز هر بگو مگوی هم/ هر روز سلام و پرسش و خنده/ هر روز قرار روز آینده و...» این بیت ها ر
سایت عصرایران

لالایی برای زهره / علی زند وکیلی (+صدا)

موزه ای بدون نقشه مالی
روزنامه پیام ما

موزه ای بدون نقشه مالی

کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان با عبور از چالش مالکیت، اکنون گرفتار بحران تأمین مالی و فقدان مدل حکمرانی پایدار برای تبدیل شدن به موزه ملی است.
سایت عصرایران

انتقاد علیرضا خمسه از پایین آمدن کیفیت آثار سینما، تلویزیون و موسیقی

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه
سایت تابناک

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه

گیشه سینمای ایران در روزهای پایانی مرداد با رشد ۳۰ درصدی مخاطب، نشانه‌هایی از بازگشت تماشاگران به سالن‌ها را نشان داده است؛ اما تمرکز بخش بزرگی از این استقبا...
سایت تابناک

دلنوشته المیرا عبدی در نخستین تولد بدون «عمو اکبر» + عکس

ایجاد نقار و شکاف
روزنامه شرق

ایجاد نقار و شکاف

خانه‌ هنرمندان ایران به نمایندگی از تشکل‌های هنری عضو، درباره مصوبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها و نهادهای بیگانه در کشور» اعتراض خود را نسبت به مصوبات اخیر که عاری از هر گونه آگاهی و مصلحت‌اندیشی و صدالبته به زیان آشکار زیست آزادانه تمام مردم …
سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب
سایت جوان آنلاین

سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب

برای یک زندانی نشسته در سلول انفرادی یا غیرانفرادی، وقایعی شوق‌انگیز و شادی‌آفرین است که برای غیرزندانیان بی‌اهمیت و عادی می‌نماید. دیدن باریکه‌ای از نور آفت...
سایت تابناک

حمله بازیگر سرشناس به پژمان جمشیدی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟
روزنامه توسعه ایرانی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟

محمد تقی زاده اعتراف می کنم از آن سریال هایی است که نمی توان درباره اش با یک حکم ساده خوب یا
سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین
سایت اقتصادنیوز

سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین

اقتصادنیوز: چهارم شهریور ماه سالمرگ همایون صنعتی‌زاده است.
فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب
سایت فرارو

فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب

لوکیوس آنائوس سنکا، فیلسوف و سیاستمدار رومی که در سال ۶۵ میلادی درگذشت، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفۀ «رواقی» در جهان باستان بود. او در مجموعه ۱۲۴ نامه خود به دوست جوانش، لوکیلیوس، فلسفه را از بحثی انتزاعی درباره جهان و فضیلت فراتر برد و آن را به راهنمایی عملی برای زندگی تبدیل کرد؛ راهنمایی برای …
         
دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟
سایت عصرایران

دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟

حتی پیام‌های مکتوب خواننده را روی گوشی دختر جوان دیده‌ام که به شکلی ملتمسانه از او می‌خواست که در کنسرت‌هایش شرکت نکند چرا که باعث آزار و از بین رفتن تمرکز و...
مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری
سایت عصرایران

مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری

اعلام نمایش فیلم مستند مشت‌زنی در رینگ ترجمه در موزۀ سینما بهانه‌ای است تا باز دربارۀ پدیده‌ای به نام ذبیح‌الله منصوری بنویسیم
آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی
سایت عصرایران

آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی

در این انتخاب، ردپای یک ایده آشنا دیده می‌شود؛ سنگ قبر داوود رشیدی: «آمدم، دیدم و رفتم.» جمله‌ای کوتاه و موجز که زندگی را در سه مقوله وصف می کند: آمدن، دیدن...
سایت عصرایران

غمگین ترین آهنگ / علی زند وکیلی (+صدا)

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد
سایت عصرایران

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد

تعلق ایرانیان خارج از کشور به وطنشان در این ایام بسیار قابل توجه بوده و آنها در شرایط سخت، کنار ملت ایران بودند. امیدواریم خود ایرانیانی که خارج از کشور هستن...
روزنامه هفت صبح

سخنگوی دولت: چرا که نه؟ معین هم شهروند ایران است

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/  از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی
سایت خبرآنلاین

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/ از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی

ستاره‌های سینما همیشه در قاب دوربین نمی‌مانند؛ برخی مهاجرت کرده‌اند، برخی سراغ مشاغل دیگری رفته‌اند و عده‌ای نیز از بازیگری به اینفلوئنسری، نیکوکاری یا فعالیت‌های تازه روی آورده‌اند؛ تغییر مسیری که سرنوشت حرفه‌ای آنها را دگرگون کرده است.
زنجیره رکود
سایت روزنامه سازندگی

زنجیره رکود

گزارشی درباره‌ بحران‌های پی‌در‌پی صنعت نشر؛ از گرانی کاغذ تا معضل انبار
برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم

اظهارات جنجالی نوید کلهرودی درباره حجاب در «با ضیاء» بار دیگر علی ضیاء را درجایگاه تابوشکنی رسانه‌ای قرار داد.
پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا
سایت صبانیوز

پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا

پگاه زارعی/ صبا، «رؤیای نیمه‌شب» روایتی عاشقانه در دل تاریخ است؛ داستانی که عشق، اختلاف عقیده، خانواده و سیاست را در مسیری پرچالش به هم گره می‌زند. این مجموعه که اقتباسی از رمان شناخته‌شده مظفر سالاری است، مخاطب را به سال‌های دور می‌برد؛ جایی که سرنوشت فتاح و تلما، دو جوان عاشق از دو خانواده
بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی
سایت عصرایران

بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی

در سال‌های اخیر بارها شاهد بوده‌ایم که پلتفرم‌ها از پروژه‌هایی رونمایی کرده‌اند که ماه‌ها بعد به مرحله پخش رسیده یا اساسا خبری از تولید و انتشار آن‌ها نشده است.
سایت عصرایران

آبگوشت خوردن ژولیت بینوش بازیگر سرشناس فرانسوی در تهران (عکس)

خبرگزاری تسنیم

نامزد نقش پدر زیزی‌گولو بودم/نسلی که مادرانشان نگران سیگارکشیدنشان بود - تسنیم

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر کمتر دیده شده از اصغر فرهادی و هدیه تهرانی در پشتِ صحنه یک فیلم

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!
سایت سلام سینما

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!

مگر می‌شود درهای صداوسیما همیشه به روی هنرمندان باز بوده باشد، اما بسیاری از چهره‌های محبوب، دیگر جایی در این خانه نداشته باشند؟
تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد

تلویزیون ایران برای جذب مخاطب بیش از گذشته به سریال‌ها و شخصیت‌های قدیمی بازمی‌گردد روندی که هم قدرت نوستالژی را نشان می‌دهد و هم ضعف تولیدات تازه
نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود
سایت تجارت نیوز

نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود

معاون گردشگری کشور از اجرای طرح جدید «کارت اعتباری سفر» با همکاری بانک رفاه کارگران خبر داد. براساس این طرح گردشگران داخلی می‌توانند متناسب با نیاز سفر خود تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار سفر دریافت کنند و هزینه خدمات گردشگری داخلی را با نرخ سود ۳.۵ تا ۸.۵ درصد به‌صورت اقساط پرداخت کنند.
کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان
خبرگزاری مهر

کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان

کرمان – کاروانسرای تاریخی جر که تا چند سال قبل یکی از مراکز تجاری شهر کرمان بود محسوب می شد، امروز به خرابه ای در قلب بازار تاریخی کرمان تبدیل شده است.
«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟
خبرگزاری مهر

«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟

سرگرم کردن کودکان از طریق آزار یک معلم، با الگوهای تربیتی جامعه ایرانی سازگار نیست. به‌ویژه آنکه، رابطه میان معلم و دانش‌آموز به رابطه‌ای خصمانه و روند سرگرمی بازی تبدیل شده است.
«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟
خبرگزاری مهر

«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟

نویسنده سریال «کوری» از ایده اولیه این سریال، حواشی ساخت، ممیزی‌ها و دلیل دیده شدن آن سخن گفت.
خبرگزاری ایرنا

«آواتیه» با نفس خرمیان

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم
خبرگزاری ایرنا

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم

تهران-ایرنا- محمد فاضلی مدیر مسئول اسبق روزنامه ایران می‌گوید: یادم نمی‌رود مصاحبه‌ای از محمدرضا شجریان چاپ کردیم و تمام صفحه اول را دادم یک طرح اختصاصی به او اختصاص دادند. تمام روزنامه‌ها مرا کوبیدند. فقط وزیر ارشاد گفت ای کاش فقط یک نیم صفحه را در صفحه اول به او اختصاص می‌دادی، در دولت می‌گویند این …
جای خالی جک نیکلسون در کلاغ
سایت فرارو

جای خالی جک نیکلسون در کلاغ

س.ا.و.ا.کی محبوب من فقط رضا عطاران در فیلم مصادره است. اسماعیل یارجانلو ملقب به اسی که الکترود و کابل می‌خرید، برای خرید شیشه نوشابه هم مجبور بود چند پرس چلوکباب بخورد چون در آن دوران، نوشابه بدون غذا داده نمی‌شد.
         
دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی
روزنامه همدلی

دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی

یاسین علویان سوق جرم شناس دنیای امروز، دنیای تکثر است و پلورآلیسم در حوزه‌های مختلف به رسمیت شناخته شده است. در این میان گروهی متدین به شریعتند و گروهی نیز خارج از این دایره اما میان اهل شریعت تعدد بسیار دیده می‌شود و چنین تعددی که در میان اهل شریعت وضوح دارد، گاه کار [ ]
خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟
سایت ایران آرت

خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟

در حال حاضر در سایت‌های بلیت‌فروشی، بلیت کنسرت‌های پاپ شهرستان‌ها به فروش می‌رسد و به نظر می‌رسد فعلا از بازگشت کنسرت‌ها به حالت عادی خبری نیست.
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد
خبرگزاری ایلنا

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد

معبد آناهیتا در شهرستان کنگاور، پس از سال‌ها رهاشدگی، در حالی که زمانی ۳۲۰ واحد مسکونی در عرصه آن قرار داشت با اقدامات حفاظتی و ساماندهی انجام شده وارد مرحله‌ای تازه می‌شود و به مسیر ثبت جهانی می‌رسد. تاکنون پنج دوره کاوش باستان‌شناسی در این محوطه انجام شده و اکنون با تکمیل زیرساخت‌ها، راه‌اندازی موزه …
از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟
سایت تابناک

از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟

روزگاری موسیقی نواحی با زندگی مردم عجین بود؛ در عروسی و سوگ، کار و استراحت جاری بود و بخشی‌ها، قصه‌های حماسی و عاشقانه را سینه‌به‌سینه به نسل بعد می‌رساندند....
سایت تابناک

عکسی از سنگ مزار اکبر عبدی

روزنامه شرق

ساختمان جالب یک روزنامه در فرانسه+ عکس

روزنامه شرق

نصب سنگ مزار اکبر عبدی+ عکس

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران
روزنامه هفت صبح

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران

چرا خروجی آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌های موسیقی این‌قدر با هم فرق دارد؟ یک نوازنده و مدرس از مشکلاتی می‌گوید که استعدادها را پشت در نگه می‌دارد
دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه
سایت فرارو

دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه

دالی پارتون یکی از تأثیرگذارترین و موفق‌ترین هنرمندان تاریخ موسیقی کانتری به شمار می‌رود و طی بیش از شش دهه فعالیت حرفه‌ای، ده‌ها آلبوم پرفروش و صدها ترانه منتشر کرده است.
سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری
روزنامه هفت صبح

سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری

‌تهیه‌کنندگان برای کاهش ریسک مالی سراغ چهره‌های شناخته‌شده می‌روند و همین انتخاب، چرخه تکرار بازیگران را تقویت می‌کند
یاد محمد حیدری  شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»
روزنامه هفت صبح

یاد محمد حیدری شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»

در سالروز درگذشت محمد حیدری، زندگی و میراث هنرمندی را مرور کرده‌ایم که میان ردیف ایرانی و ترانه مردمی پلی ماندگار ساخت
روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید
سایت عصرایران

روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید

داشتن روزی به نام «خنده» می‌تواند یادآوری برای مردمی باشد که گاه فراموش می‌کنند حق دارند بخندند، حق دارند شاد باشند، و این حق نه در تضاد با مصائب، که در کنار...
قدرت ادبیات
سایت روزنامه سازندگی

قدرت ادبیات

جستاری از بختیار علی دربارۀ جدال همیشگی قلم و سیاست
مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟
سایت رویداد‌ ۲۴

مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟

بازگشت مهران مدیری به صداوسیما و ساخت سریال جدید، فقط یک خبر فرهنگی نیست؛ نشانه تغییری بزرگ‌تر در رابطه میان جامعه، سلبریتی‌ها و نهادهای رسمی فرهنگ است.
خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود
خبرگزاری مهر

خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود

چند تن از چهره‌های زنی که از کودکی بازیگر بودند، در اعتراض به مرگ چند بازیگر جوان به هالیوود اعتراض کردند و نارسا بودن سیستم را موجب جوانمرگی آنها دانستند.
سایت عصرایران

استوری کتایون ریاحی: عدل ایران (+عکس)