شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
دردهای لگن در زنان، مهمترین دلایل را بشناسید
شهرزاد:دردهایی که بیشتر از ۶ ماه طول می کشند، محدود به لگنند و به حدی شدید هستند که باعث ناتوانی عملکردی شخص می شوند. علل این درد عبارتند از: جابه جا شدن بافت آندومتر رحم، چسبندگی رحم، احتقان وریدهای تخلیه کننده خون در تخمدان ها و رحم، عفونت حادی که خوب درمان نشده است، ماندن قسمتی از تخمدان بعد از عمل خارج کردن رحم و تخمدان، سندرم روده تحریک پذیر، التهاب مثانه، بیماری های عصبی- عضلانی کف لگن و دیواره شکم.
1.درد حاد:
دردی شدید با شروع ناگهانی و کوتاه مدت. اغلب با علائم دیگری همچون تهوع، استفراغ، تعریق، اضطراب و گاهی با علائم عفونت مثل تب همراه است.
شایع ترین عوامل آن عبارتند از: حاملگی خارج رحمی، سقط جنین، عفونت های حاد، اختلالات تخمدان، اختلالات تخمک گذاری، درد های ناشی از دستگاه گوارش (آپاندیسیت، انسداد روده، سندرم روده تحریک پذیر و...)، عفونت ها و سنگ های سیستم ادراری، درد های ناشی از دیواره شکم مثل فتق جدار شکم.
۲. درد سیکلیک:
شایع ترین این دردها قاعدگی دردناک است که حدود ۵۰ درصد خانم ها به آن دچارند. در نوعی از این درد که معمولا یک تا 2 سال بعد از بلوغ و شروع قاعدگی ها ظاهر می شود، تولید ماده پروستاگلاندین در اندومتر (دیواره داخلی رحم) افزایش یافته و سبب افزایش فشار داخل رحم و انقباضات شدید رحمی می شود. درد ناشی از این حالت معمولا چند ساعت قبل یا درست بعد از شروع خونریزی ماهانه بروز می کند و ممکن است ۴۸تا ۷۲ ساعت طول بکشد. این درد همراه با درد کمر و پا ها، تهوع، استفراغ، اسهال و به ندرت حملات سنکوب است و معمولا با ماساژ شکم، فشار یا حرکت بدن بهتر می شود.
درمان دارویی:
درمان دارویی باید درچند روز اول خونریزی قاعدگی صورت گیرد و برای اطلاع از پاسخ مثبت بیمار به دارو باید دوره ۴تا ۶ ماهه درمان برای او در نظر گرفته شود. در درمان این درد معمولا از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل مفنامیک اسید و ایبوپروفن استفاده می شود. اما این دارو ها باید قبل یا هنگام شروع درد تجویز شوند و به طور مداوم هر ۶ تا ۸ ساعت مصرف شوند. در بیمارانی که تمایل به جلوگیری از بارداری دارند قرص های ضد بارداری خوراکی هم بسیار مفید است.
اگر بیمار به این رژیم پاسخ ندهد می توان کدئین را به مدت ۲ تا ۳ روز در ماه به روند درمان اضافه کرد. نوع دوم این درد ها ناشی از اختلالات زمینه ای لگنند و اغلب یک یا 2 هفته قبل از قاعدگی شروع شده و تا چند روز بعد از قطع خونریزی ادامه پیدا می کنند و در مقایسه با نوع اول مداوم ترند. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (مفنامیک اسید و ایبوپروفن) و قرص های جلوگیری از بارداری نسبت به نوع اول تاثیر کمتری در تسکین این درد دارند.
۳. درد مزمن:
دردهایی که بیشتر از ۶ ماه طول می کشند، محدود به لگنند و به حدی شدید هستند که باعث ناتوانی عملکردی شخص می شوند. علل این درد عبارتند از: جابه جا شدن بافت آندومتر رحم، چسبندگی رحم، احتقان وریدهای تخلیه کننده خون در تخمدان ها و رحم، عفونت حادی که خوب درمان نشده است، ماندن قسمتی از تخمدان بعد از عمل خارج کردن رحم و تخمدان، سندرم روده تحریک پذیر، التهاب مثانه، بیماری های عصبی- عضلانی کف لگن و دیواره شکم.
از آنجا كه علل بسیار متنوعی در مورد دردهای لگنی موجود است، روش های ارزیابی و تشخیصی آنها متفاوتند و بسته به علت یافت شده برای درد لگنی، درمان مناسب باید توسط پزشک انجام گیرد. در بیمارانی که منشا مشخصی برای درد پیدا نشده است معمولا درمان باید چند بعدی و شامل ویزیت های منظم توسط پزشک، روان درمانی، آموزش تکنیک های ریلکسیشن، کنترل استرس، مشاوره جنسی و زناشویی و همچنین طب سوزنی باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست