جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

علائم رفلاکس نوزاد


سوال
سلام علیکم.نوزاد دختری با وزن زمان تولد 4 کیلو و 100 گرم اکنون دوماهه است با وزن 5 کیلو و 100 گرم. تنها از شیر مادر استفاده می کند. موقع شیر خوردن پس از حدود پنج دقیقه تنفس برایش دشوار می شود و با سرفه سینه مادر را ول می کند. گاهی در حین سرفه شیری را که خورده بالا می آورد (تقریباً روزی یک بار). هم چنین پس از خوردن قطره هایی مثل مولتی ویتامین، ویتامین آ+د هم غالباً شیری را که خورده بالا می آورد و به همین خاطر با وجود توصیه مرکز بهداشت به دادن این قطره ها، به او نمی دهیم. بنا به تجویز متخصص نوزادان روزی چند بار قطره آب نمک برای رفع گرفتگی بینی او استفاده می کنیم و با فین گیر دماغش را تمیز می کنیم. پس از شیر خوردن اگر بر روی دوش قرار گیرد چند بار آروغ می زند و غالبا پس از این عمل برای مدتی آرام است. به تازگی اول شب ها گریه می کند و با قرارگرفتن در حالت عمودی (گذاشتن بر روی دوش) آرام می شود.سؤال اصلی این است که چگونه می توان حالت شیر بالا آوردن او را برطرف کرد؟مدفوع روزی یک تا دو بار و ادرار روزی دو تا سه بار دارد. دمای منزل ما حدود 28 درجه تا 30 درجه سانتی گراد است و کولر آبی استفاده می کنیم.آیا ممکن است بالا بودن دما باعث این بدحالی نوزاد باشد؟ و آیا باد مستقیم کولر آبی ممکن است باعث گرفتگی بینی او شود؟آیا خوراندن مختصری آب جوشیده سرد شده برای جبران کم آبی احتمای بدن نوزاد قابل توصیه است؟ (یک بار این را امتحان کردیم و نوزاد بعد از خوردن آب استفراغ کرد.)

جواب
با سلام و آرزوی قبولی طاعات شما در ماه مبارک رمضان
با توجه به نشانه هایی که شما به آن اشاره کردید احتمال ریفلاکس در نوزاد شما وجود دارد. شیردهی به نوزاد در فواصل کم یعنی با مقدار کمتر و دفعات بیشتر کمک کننده است. حتی المقدور سعی کنید زمانی که به نوزاد شیر داده می شود، نوزاد به حالت شیب دار در آغوش مادر خوابانده شود. استفاده از قطره بینی و پورآر کردن بینی، تنظیم دمای مناسب (26-24) ، قرار گرفتن در هوای مرطوب و استفاده از لباس های خنک و مناسب توصیه می شود. زیرا نوزاد تحمل هوای گرم را ندارد. به هیچ وجه در مسیر مستقیم کولر نوزاد را نخوابانید. موقع خواب کودک را روی تشک سفت بخوابانید و به  حالت شیب دار البته با شیب ملایم. بالشت را زیر سر نوزاد قرار ندهید بلکه زیر تشک باشد. گاهی خواباندن نوزاد بروی شکم در زمان هوشیاری (فقظ زمان هوشیاری مادر ) و خواباندن به پهلو چپ می تواند به آرامش نوزاد کمک کند. تغذیه مرتب با مکمل AD یا مولتی ویتامین هم لازم است. بهتر است تعداد دفعات را بیشتر کنید طی سه بار و هر بار هشت قطره و قبل از شیردهی به نوزاد داده شود تا احتمال بالا آوردن نوزاد نیز کمتر شود. ضمنا گرفتن آروغ شیرخوار یکی از مهمترین راهکارها برای کمک به او می باشد.

دادن آب جوشیده به دلیل حجم کوچک معده شیرخوار و پرشدن آن با هم مقدار آب توصیه نمی شود اگر شیردهی منظم باشد شیر ابتدایی سینه مادر که بیشتر آبکی است تشنگی شیرخوار را برطرف می کند. تعداد دفعات کم ادرار به اضافه وزن گیری کم شیرخوار نشان دهنده دریافت غذایی کم شیرخوار می باشد که نیاز به دقت بیشتر دارد.گاهی مصرف لبنیات و مصرف شیر گاو و مواد غذایی مانند گوجه فرنگی، شکلات (مواد کافئین دار ) و ادویه جات زیاد در برنامه غذایی مادر باعث تشدید علایم در شیرخوار می شود که بهتر است مادر در تغذیه خود دقت بیشتری داشته باشد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار و دخانیات نیز تشدید کننده علایم است. در نهایت توصیه می شود حتما به متخصص اطفال یا گوارش مراجعه نمایید و به کودک خود برای کاهش علایم و وزن گیری بهتر کمک نمایید. البته این علایم احتمالا با افزایش سن کودک بهتر خواهد شد.