جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

کتاب‌های گرافیکی، کودکان را کتابخوان می‌کند؟


فارس: «جولیا اکلشر» کارشناس کتاب و منتقد ادبی در تازه‌ترین مقاله خود به بررسی وضعیت کتاب‌های گرافیکی و میزان تاثیر آنها در یادگیری کودکان و تربیت آنها به عنوان افرادی کتابخوان و علاقمند به مطالعه پرداخته است.

«جولیا اکشلر» منتقد ادبی در حوزه آثار کودک و نوجوان در تازه‌ترین مقاله‌اش می‌نویسد: کتاب‌های گرافیکی که به صورت چاپی و حتی الکترونیک برای کودکان منتشر می‌شود غالبا کتاب‌هایی است که با تمرکز بر تصویرسازی‌های جذاب و رنگی و جذب مخاطب طراحی و تولید می‌شوند. در این کتاب‌ها کمتر به واژه‌ها و روایت‌های داستانی تاکید شده است و مخاطب این آثار که اغلب کودکان 3 تا 7 ساله هستند داستان‌ها و اتفاق‌های داستانی را با تصاویر دنبال می‌کنند. در حالیکه این کودکان نیاز دارند به فراخور سن و سال و میزان دریافتی که از واژه‌ها و عبارت‌ها دارند با کلمات آشنا شده و خواندن داستان را تجربه کنند. در حالیکه در این کتاب‌های گرافیکی امکان آشنایی کودک با واژه‌ها و کلمات از بین می‌رود.

وی اضافه می‌کند: اگر چه نمی‌توان جذابیت این کتاب‌ها را انکار کرد اما باید تدبیر اتخاذ کرد که این کتاب‌ها تنها انتخاب کودکان نباشد و میل به مطالعه و خواندن در آنها سرکوب نشود.

این نویسنده و منتقد که برای برخی از روزنامه‌ها و نشریات ادبی نیز می‌نویسد در یادداشت خود آورده است: به تازگی کتابی الکترونیکی و گرافیکی برای دختر خردسالم گرفته بودم. او کتاب را با علاقه و عشق زیادی به دست گرفت و در کمترین مدت زمان ممکن تصاویر آن را یک به یک از نظر گذراند و به من گفت کتاب را خواندم. در این لحظه بود که به این فکر افتادم که کتاب‌های گرافیکی آن هم کتاب‌هایی که به صورت الکترونیکی منتشر و در دستگاه‌های کتاب‌خوان قابل مطالعه‌اند تا چه حد می‌تواند نیاز کودک امروز را به مطالعه برطرف کند. و آیا اصلا این نیاز برطرف می‌شود. آیا کودک لذتی از مطالعه می‌برد. آیا با جهانی تازه از کلمات و واژه‌ها رو به رو می‌شود. آیا این کلمات در ذهن او شکل می‌گیرند و او را به فکر کردن وا می‌دارند؟

«جولیا اکلشر» در ادامه یادداشت خود با اشاره به ضرورت وجود کتاب‌های گرافیک در جهان ادبیات و کتاب اشاره می‌کند و می نویسد: نمی‌توان جذابیت و خلاقیتی که در خلق این آثار اتفاق می‌افتد را نادیده گرفت. اصلا نمی‌توان منکر توجه کودکان و نوجوانان به این دست کتاب‌ها و علاقه زیاد بچه‌ها به مطالعه این کتاب‌ها شد. اما باید راه کاری برای این موضوع در نظر گرفت که کودک در کنار این کتاب‌ها با مطالعه کتاب‌های سنتی به شکل واقعی آن نیز رو به رو شود. و آموزش ببیند که کتاب و مطالعه کتاب تنها مشاهده کتاب‌های تصویری و گرافیکی نیست.