یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ورود سیاتل با رنگ و بوی ARM


ورود سیاتل با رنگ و بوی ARM

شرکت AMD اواخر سال ۲۰۱۲ از عرضه پردازنده های سرور جدیدی در سال ۲۰۱۴ خبر داد و برای این که هیجان بازار را نیز افزایش دهد عنوان کرد که این پردازنده جدید از معماری پردازنده های ARM استفاده می کند و به سلطه معماری x۸۶ پایان خواهد بخشید

شرکت AMD اواخر سال ۲۰۱۲ از عرضه پردازنده‌های سرور جدیدی در سال ۲۰۱۴ خبر داد و برای این‌که هیجان بازار را نیز افزایش دهد عنوان کرد که این پردازنده جدید از معماری پردازنده‌های ARM استفاده می‌کند و به‌سلطه معماری x۸۶ پایان خواهد بخشید. همچنین این شرکت اعلام کرد پردازنده جدیدش علاوه‌بر کارکردهای سروری، برای اسمارت‌فون‌ها و تبلت‌ها نیز قابلیت استفاده دارد. اکنون این شرکت در کنفرانس خبری خود درباره برنامه پردازنده‌های جدیدش، اطلاعات بیش‌تری از این پردازنده سرور را در‌اختیار عموم قرار داد.

● ویژگی‌های سیاتل

شرکت ای‌ام‌دی برای این پردازنده کدنام سیاتل (Seattle) را انتخاب کرد اما هنوز متعلق به سری Opteron این شرکت است. پردازنده SoC جدید براساس معماری Cortex-A۷ شرکت ARM است و می‌توان نتیجه‌گیری کرد که ۶۴ بیتی است. سیاتل از ۱۲۸ گیگابیت حافظه رم پشتیبانی می‌کند و حداکثر از ۱۶ هسته مرکزی محاسبه‌گر برخوردار خواهد بود. البته، مدلی از این پردازنده با ۸ هسته مرکزی نیز عرضه می‌شود. از دیگر ویژگی‌های مهم پردازنده سرور جدید ای‌ام‌دی پشتیبانی از شبکه‌های پرسرعت ۱۰G یا ده گیگابیت بر ثانیه و اتصال داخلی Freedom Fabric است. این اتصالات داخلی کم مصرف بوده و به شدت انعطاف‌پذیر، سازگار با شبکه‌های جدید هستند و باعث افزایش کارایی پردازنده بدون نیاز به مصرف انرژی بیش‌تر می‌شوند. این پردازنده SoC از سرعت کلاک دو گیگاهرتز بهره می‌برد. ای‌ام‌دی می‌گوید سیاتل چهار برابر سریع‌تر و کاراتر از پردازنده‌های Opteron x۸۶ این شرکت است. در وهله نخست به نظر می‌رسد این افزایش سرعت به دلیل استفاده از تعداد هسته بیش‌تر در این پردازنده است اما نباید از معماری ARM و استفاده از قابلیت‌ها و ویژگی‌های پردازنده‌های جگوار این شرکت غافل بود.

● غوغای ARM در بازار سرورها

پردازنده جدید شرکت ای‌ام‌دی از نظر مشخصات و قابلیت‌ها چندان دندان‌گیر و بارز نیست و اهمیت آن به‌دلیل استفاده از ۱۶ هسته مرکزی، افزایش فرکانس یا اینترکانکشن‌های آن نخواهد بود. آن چیزی که باعث شده کارشناسان مختلف چشم به پردازنده سیاتل بدوزند، استفاده از معماری ARM در این پردازنده سرور است. تا یکی دو سال پیش پردازنده‌های شرکت ARM فقط روی دستگاه‌های موبایل و همراهی مانند تبلت‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت اما اکنون جنبش استفاده از ARM در سرورها دارد به اوج خود می‌رسد. سرورهایی که از این نوع پردازنده‌های استفاده می‌کنند و دو شرکت اچ‌پی و دل نیز سردمدارشان هستند، با مصرف کم در پردازش‌های کلاود و مدیریت ترافیک وب کارایی خوبی از خود نشان داده‌اند. کارشناسان می‌گویند انتشار پردازنده‌های مبتنی‌بر ARM شرکت ای‌ام‌دی با انتشار پردازنده‌های ۶۴ بیتی سرور در سال ۲۰۰۳ و پردازنده‌های دو هسته‌ای در سال ۲۰۰۴ قابل مقایسه هستند. زیرا مزایای رقابتی میان پردازنده‌های ای‌ام‌دی و اینتل به‌وجود آمده که در‌نهایت به نفع بازار و مشتریان است. تأخیر در انتشار پردازنده‌های سرور «بولدوزور» شرکت ای‌ام‌دی باعث کاهش سهم بازار این شرکت شد و به همین‌دلیل، نیاز داشت که با عرضه یک پردازنده سرور خاص دوباره به سوی بازار هجوم ببرد.

اندرو فلدمان، معاون مدیرعامل و مدیر بخش سرور شرکت ای‌ام‌دی دراین‌باره می‌گوید: «سرورهای ARM در سال ۲۰۱۴ به نقطه واقعی خود در بازار می‌رسند و یک اوج محسوب می‌شوند.» وی در ادامه گفت پیش‌بینی می‌شود در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ سهم پردازنده‌های سرور مبتنی‌بر ARM از بازار سرورها به ۲۰ درصد برسد. اکنون بازار پردازنده‌های سرور در دست پردازنده‌های x۸۶ شرکت اینتل است اما در سال ۲۰۱۵ مراکز داده حرکت نرم‌افزاری از معماری x۸۶ به سوی سرورهای ARM را آغاز خواهند کرد. زیرا پردازنده‌های سرور ARM ارزان‌تر، کوچک‌تر و کم‌مصرف‌تر هستند. همچنین این پردازنده‌ها در حجم انبوه‌تری تولید می‌شوند.

شرکت ای‌ام‌دی باید در بازار فعلی پردازنده‌های سرور ARM با شرکت‌هایی مانند AppliedMicro و Calxeda رقابت کند. این شرکت همکاری‌هایی هم با سازندگان نرم‌افزار و مؤسساتی مانند HSA برای تولید نرم‌افزارهای مهاجرت از معماری x۸۶ به ARM دارد. همچنین ای‌ام‌دی در پروژه Open Compute Project نیز عضو است و دارد تلاش می‌کند تا معماری ARM را در سرورها و مراکز داده آینده ترویج و بهینه‌سازی کند.

شرکت ای‌ام‌دی در کنفرانس معرفی برنامه آتی پردازنده‌های خود اعلام کرده است پردازنده سیاتل در نیمه اول سال ۲۰۱۴ وارد بازار خواهد شد. بنابراین، این سال را باید سال شکوفایی و قدرت‌نمایی پردازنده‌های سرور Atom دانست و برایشان سهمی قابل توجه از بازار کنار گذاشت. اما از سوی دیگر اینتل بیکار ننشسته و با عرضه پردازنده‌های کم‌مصرف خود برای کاربری‌های سرور و دستگاه‌های همراه سعی خواهد کرد همچنان نبض بازار را در دست داشته باشد.