چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

خواص درمانی خربزه


خواص درمانی خربزه

خربزه میوه ای جالیزی، گوشت دار، بیضی شکل با نژادهای متنوع کمبوزه و دستمبو است. بوته خربزه شبیه به بوته خیار است و مانند خیار خزنده و یکساله است و برگهای آن پهن، پرزدار، خشن، …

خربزه میوه ای جالیزی، گوشت دار، بیضی شکل با نژادهای متنوع کمبوزه و دستمبو است. بوته خربزه شبیه به بوته خیار است و مانند خیار خزنده و یکساله است و برگهای آن پهن، پرزدار، خشن، پیچکدار و گلهای آن زرد رنگ است.خربزه عطش و تشنگی را در تابستان تسکین داده و برای مزاج های صفراوی بسیار مناسب است.

ترکیبات شیمیایی

این میوه بر حسب محل تولید ترکیبات شیمیایی متفاوتی دارد ولی به طور معمول چربی و مواد آلبومینی کمی داشته و در عوض سرشار از مواد فیبری و ویتامین های A، B،C و مواد معدنی فسفر، کلسیم، پتاسیم، منگنز و مواد رادیو اکتیو است. وجود املاح معدنی در خربزه باعث می شود که بر درجه قلیایی بودن خون و سلول های بدن تاثیر گذاشته و سمومی که بر اثر مصرف گوشت و چربی در خون و سلول های بدن ایجاد شده را خنثی و دفع کند.

خواص درمانی

خربزه چون دارای قند است بسیار چاق کننده بوده و تاثیر مفیدی در مبتلایان به سل یا کم خونی دارد. خربزه به دلیل دارا بودن پتاسیم بسیار مدر بوده لذا باعث دفع مواد زاید و سموم موجود در خون شده و به فعالیت و شستشوی مثانه و کلیه ها کمک کرده و از احتباس ادرار و سنگ مجاری ادرار ممانعت می کند. خربزه به واسطه آب زیاد، مواد قندی را فورا جذب خون کرده به همین سبب باعث بالا رفتن قند خون و رفع خستگی و گرمازدگی می شود. در میان مواد قندی و معدنی خربزه آنزیم هایی وجود دارد که سرعت هضم غذا را زیاد کرده بدین لحاظ در کودکان موجب افزایش اشتها و فعالیت و رشد سلول های بدن و در سالمندان به فعالیت سلول های دستگاه گوارش و در نهایت رفع سستی و بی حالی منجر می شود.

خربزه به دلیل مواد فیبری و به خاطر وجود طعم و اسانس هایی که دارد یک محرک قوی شیمیایی برای دستگاه گوارش است لذا بسیار ملین بوده و مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، رماتیسم، بواسیر و خصوصا برای کسانی که از یبوست رنج می برند، بسیار توصیه می شود. همچنین این میوه تاثیر خاصی در تخلیه میکروب و عفونت های موجود در روده ها دارد. به دلیل آن که گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار می رود لذا به شکل ضماد روی سوختگی های سطحی پوست بدن استفاده می شود. تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامینE است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاک کننده کلیه، مثانه و کبد، مسکن سوزش مجاری ادرار، ملین است و برای تب های شدید مفید است.

مضرات

قند موجود در خربزه از نوع گلوکز و لولوز بوده و فورا جذب خون شده و به همین سبب باعث بالا رفتن سریع قند خون می شود. لذا مبتلایان به دیابت و افراد دارای اضافه وزن نباید آن را مصرف کنند.