یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

غرور, تعصب و دروغ, سه مصیبت امروز


غرور, تعصب و دروغ, سه مصیبت امروز

سیدمحمد مهدی طباطبایی شیرازی نیز در نطق پیش از دستور گفت این دوره ما می رویم و کسانی دیگر می آیند, اما مجلس باید بماند, قداست مجلس, حرمت مجلس, عظمت مجلس که در رأس امور است باید به قدرت خود باقی بماند

سیدمحمد مهدی طباطبایی ‌شیرازی نیز در نطق پیش از دستور گفت: این دوره ما می‌رویم و کسانی دیگر می‌آیند، اما مجلس باید بماند، قداست مجلس، حرمت مجلس، عظمت مجلس که در رأس امور است باید به قدرت خود باقی بماند.

متن نطق نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر، اولین ناطق پیش از دستور جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی به این شرح است:

▪ بسم‌الله الرحمن الرحیم

قالت فاطمه (علیها السلام): "معاشر الناس المسرعه الی قیل الباطل و لبئس ما تأولتم و ساء ما به اشرتم".

چون شب شهادت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام‌الله علیها) است سخنم را با این عبارتی که در خطبه حضرت زهراست خطاب به امت، بیان کردم. اولاً از نمایندگان محترم تقاضا می‌کنم که بیان من یک مسأله مهم زندگی و اخلاقی است و فرد خاصی را در نظر ندارم. شما هم قبل از سخنم و توجه به سخن ذهنتان را بسوی کسی نبرده و به خویشتن‌داری توجه کنید.

موضوع مهم این است که حضرت زهرا اینچنین فرمود، امت پیغمبر را مخاطب ساخت و فرمود: "چه زود فریب خوردید و به روشی پیشی گرفتید، بدیها را توجیه کردید".

حال عرض می‌کنم یک بیماری اخلاقی که در زمان ما هم رو به ازدیاد است مسأله حقیقت گریزی و دروغ‌پذیری و چشم‌بندی از واقع‌نگری بحدی که انسان گاهی بگونه‌ای عمل می‌کند که واقعاً زمینه شکست خود و دیگران را نیز فراهم می‌کند. بدین جهت خدا در قرآن ۵۰ مرتبه واژه "صادقین" را بکار برده و می‌خواهد بفهماند که مردم! همیشه صادق باشید، راستگو باشید.

"یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و کونوا مع الصادقین"؛ همیشه با راستگوها باشید، از دروغگوها دوری کنید، اجتناب کنید. همه بدیها در خانه‌ای جمع شده و کلید آن دروغ است. بسیاری از افراد گاهی با خود می‌گویند که من دروغ را نمی‌پذیرم ولی غافل از این است که همین کلامش دروغ است. در ۸ مورد کلمه "انا توفکون" آمده است، یعنی مردم! دروغ‌زده نشوید. خیلی راحت دروغها را می‌پذیرید و راستها و درستی‌ها را پشت سر اندازید.

راستی چه عاملی موجب و چه عاملی باعث و چه وسیله و یا مثلاً چیزی گرفتار کرده و مردم را به این بیماری مبتلا کرده و می‌کند؟

عوامل بسیار مهمی نقش داشته و دارد. ۳ عامل را ذکر می‌کنم:

۱) غرور؛ که آدم گاهی خیلی مغرور به خودش است و فکر می‌کند که خیلی می‌فهمد. گاهی مغرورش می‌کنند، خودش مغرور نیست، مغرورش می‌کنند یعنی اینقدر تعریف آنرا می‌کنند که خوب می‌فهمی، خوب می‌فهمی، خیال می‌کند که واقعاً خیلی فهمیده است، چاخانش می‌کنند.

۲) تعصب؛ قوم‌گرایی، همین خط و خطوط سیاسی که پایبندی دارد که قرآن هم آنرا "عُصبه" می‌گوید، عصبه یعنی همان خط‌گرایی.

۳) شدت گرفتاری؛ وقتی خیلی گرفتار شد مثل آدم تشنه سراب را آب می‌بیند. خیلی از وعده‌های دروغ را می‌پذیرد. متأسفانه این مصیبت گریبان عده‌ای شده و باز هم دارد می‌شود.

نکته مهم این است که در انسان دو تا نیرو وجود دارد، عقل و وهم است، البته نیرو زیاد است ولی این دو تا مورد بحث ماست.

عقل‌گرایان و وهم‌گرایان همیشه علایمی دارند. عقل‌گرا همیشه حکمت‌طلب است و مقصود ما هم از این کلمه "حکمت" حقایقی است که مصالح زندگی پیوسته به آن حقایق است و ضروری است در زندگی مثل مسکن، کار، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امثال اینها و وهم‌گرا به امور غیرضروری می‌پردازد گرچه مثل شعر هم خود از وهم است و لازم هم هست، فکر نکنید که لازم نیست، چرا؟ زیرا بیداری و سرگرمی‌ها، گاهی طراوت به زندگی دادن و لطافت به زندگی دادن، شعر خیلی مؤثر است و باید باشد و توجه باید کرد که همیشه عقل‌گرا و وهم‌گرا در خیلی از مسایل در عمل فرق می‌کنند و اوضاعشان تغییر می‌کند و روششان خودش را نشان می‌دهد. فعلاً عرض من این است که توصیه می‌کنم به رئیس مجلس، هر کس می‌خواهد در آینده باشد و امیدوارم که ان‌شاءالله به احسن و عقداً رأی دهند و بر سر کار آیند.

اما توضیح مهم من این است که همیشه اینجور بوده مجلس در رأس امور است و آنچه برای مجلس قانون‌اساسی قایل شده این را ما باید حفظ کنیم. ما می‌میریم و ما می‌رویم، الان این دوره ما دیگر می‌رویم و کسانی دیگر می‌آیند اما مجلس باید بماند، قداست مجلس، حرمت مجلس، عظمت مجلس که در رأس امور است باید به قدرت خود باقی بماند.

از اصل ۲۷ تا ۳۱ و از ۷۱ تا ۹۰ اینها همه وظایف نمایندگان است، همه باید بشنویم و ببینیم و عمل کنیم. حالا آنچه که عرض می‌کنم این است که اگر متولی حرمت امامزاده را نگه ندارد مردم نگه نخواهند داشت. اول خود نمایندگان مجلس در اخلاقشان، رفتارشان، کردارشان و گفتارشان جوری باید عمل کنند که مدام مورد طعن و ملامت قرار نگیرند تا مبادا خدای ناکرده حرمتشان بشکند و در بیرون هم باید رعایت کنند، حرمت نمایندگی را حفظ کنند و از این قدرتی که بدستشان داده شده گستاخی نکنند. امیدوارم همه به این اصل توجه کنیم و این حرمت را حفظ کنیم.

در تعامل با قوه مجریه هم باید حتماً هر کدام وظیفه خود را انجام دهند، نباید کسی به دیگر معامله کند یا خدای ناکرده‌، خدای ناکرده مسایلی پیش آید که حرمتها بشکند. من فعلاً در این زمینه نکته بسیار مهمی که نظر دارم که حتماً به آن توجه بفرمایید این است که گرانیها، مشکلات و آنچه که بر سر مردم آمد هم مجلس و هم دولت مقصرند، نباید بگوییم دولت، نباید بگوییم مجلس. بالاخره ما می‌توانستیم نظارت کنیم، ما می‌توانستیم وزیر عوض کنیم ولی این را نکردیم یا کم کردیم یا دقت نشد. دولت هم می‌توانست، مدام بگویند مافیایی، مافیایی، این حرفهای واقعاً باید بگویم که در شأن ایشان نیست و کاری کردند که حالا شده.

تدبیر درستی نداشتند و نداریم. این بیان مال امیرالمومنین (علیه السلام) است که می‌فرماید: "سوءالتدبیر سبب التدمیر"، وقتی بد تدبیر کند زمینه هلاکتشان فراهم می‌شود.

و اما از این بگذرم سخن دیگر این است که ما در مورد فراکسیون حزب‌الله که با ۱۲۶ نفر عضو یک همگرایی با اصولگرایی داشتیم، منتها جنبه فرهنگی و تکمله‌ای برای اصولگرایی بوده است. گامهای مثبتی بحمدالله برداشته شد و حالا برادر محترممان آقای دکتر غفوری‌فرد قبول این مسؤولیت کردند که ان‌شاءالله با مسؤولیت ایشان به کمک منتخبین آینده استمرار خواهد یافت و بنظر ما ضرورت دارد.

مسایل دیگر که باید عرض کنم خدمتتان، از من سؤال شده که شما چرا ثبت نام نکردید؟ من عرض کردم کراراً ولی نمی‌خواستم زیادتر صحبت کنم. اولاً باید عرض کنم که من با وضعی که در مجلس بوجود آمد سعی کردم که کم حرف بزنم و کم وارد ماجراهایی بشوم، بدلایلی که برای خودم ملحوظ است. اما آنچه مهم است این است که باید توجه کنید وقتی ثبت‌نام نکردم اینجور نبود که از دایره بیرون بروم، بلکه سعی کردم که افرادی که مفیدند و ارزشمندند به مجلس راه پیدا کنند، لذا هم کمک مالی با نمایندگان منتخب، یعنی کاندیداتوری کردم و هم سخنرانی کردم، سعی کردم که ان‌شاءالله آنها راه پیدا کنند و بعضی راه پیدا کردند، بعضی راه پیدا نکردند. من واقعاً‌ توان اینکه بخواهم در مجلس باشم و به وظایف کامل عمل کنم، نداشتم، حالا خواهید گفت چرا پس این چنین گذشت؟ چون باز هم شب شهادت حضرت زهراست، آخرین سخنم را با همین چند تا شعر خدمتتان تقدیم می‌کنم:

(خطاب به امیرالمومنین و کلمات امیرالمومنین)

عطر سخنان او عبیرآمیز است

آوای مقدسش عدالت‌خیز است

آن کس که به پا خاست اسلام از او

در خانه نشستنش سؤال‌انگیز است

از فتنه و اختلاف دوری می‌کرد

صرفنظر از حق ضروری می‌کرد

می‌خواست که اسلام نیفتد از پا

یک چهارم قرن اگر صبوری می‌کرد

خدا می‌داند، الان هم عرض می‌کنم، در مجلس هم که نباشم، بیرون هم که باشم هر جا ببینم مسایل خلاف شرع و خلاف دین به اندازه تشخیصم البته با نظر مقام معظم رهبری نه گستاخانه، سعی می‌کنیم دفاع از حریم اسلام بکنیم و معنای آن این نیست که اگر در مجلس نیستیم از سیاست بیرون هستیم، نه! همه جور حمایت خواهیم کرد ولی بعضی از امور هم اگر سکوت می‌کنیم همانطوری که جدم علی هم سکوت کرد باز ما هم باید سکوت کنیم. سکوت ما دلیل بر حق نیست.

باید بگویم سیاست گاهی سیاست حکیمانه است و گاهی شاعرانه است. متأسفانه این سیاست و ریاست اخیر دولت سیاست شاعرانه بود.



همچنین مشاهده کنید