سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

عوامل مؤثر در گرایش به مواد مخدر


۱ ـ عوامل فردی :
حتی اگر همه عوامل بوجود آورنده اعتیاد نیز مهیا باشد، باز در نهایت خود فرد برای مصرف مواد تصمیم می‏گیرد. ضعف ایمان و اخلاق، كنجكاوی، تمتع، معاشرت با دوستان ناباب …

۱ ـ عوامل فردی :

حتی اگر همه عوامل بوجود آورنده اعتیاد نیز مهیا باشد، باز در نهایت خود فرد برای مصرف مواد تصمیم می‏گیرد. ضعف ایمان و اخلاق، كنجكاوی، تمتع، معاشرت با دوستان ناباب و نداشتن اعتماد به نفس و ... از عوامل فردی گرایش افراد به مصرف مواد می ‏باشند.

دستیابی به هیجانات دوره جوانی، تقلید از دوستان، خارج شدن از فشارهای عصبی و روانی، فرار از مشكلات زندگی، غرور، كنجكاوی، مسائل جنسی و شكست‏های اجتماعی، همه از انگیزه ‏های مصرف مواد اعتیادآور در بین افراد جامعه بویژه جوانان محسوب می ‏گردد. بنابر این برای اینكه افراد بتوانند در مواقع خطر خود را از چنگ اعتیاد دور سازند، ارتقاء بخشیدن به توانایی‏های ایشان كاملاً ضروری بنظر می‏رسد. افزایش مهارت‏های زندگی (مهارت حل مشكل، قدرت تصمیم ‏گیری، توانایی «نه» گفتن، هنر دوست‏یابی و ...) از عوامل حفاظت‏ كننده فردی است كه اگر امروز آنها را به فرزندانمان نیاموزیم فردا در غیاب ما در مقابل اصرار دوستان قدرت مقاومت نخواهند داشت.

۲ ـ عوامل خانوادگی :

ارتباطات كمرنگ عاطفی

وجود پیوند و ارتباطات عمیق خانوادگی نقش بسزائی در پیشگیری از اعتیاد دارد و هر قدر این روابط به سردی گراید خطر اعتیاد در محیط خانواده نیز افزایش می ‏یابد.

عدم مهارت والدین در تربیت فرزندان

وجود فرد معتاد در خانواده، سهل ‏انگاری در توجه به زنگ خطرها مثل مصرف سیگار، ایجاد تنش و درگیری بین اعضاء خانواده، عدم گفتگو پیرامون اعتیاد در خانواده، فقر مادی یا رفاه اقتصادی خانواده دیگر عوامل گرایش به مصرف مواد می‏ باشند.

خانواده ‏های بدسرپرست، بی‏ سرپرست و تك ‏سرپرست

در این خانواده ‏ها به خاطر عدم وجود یكی از والدین و یا عدم صلاحیت آنان در تربیت آنان در تربیت فرزندان احتمال بروز اعتیاد افزایش خواهد یافت.

۳ ـ عوامل اجتماعی :

نابرابری ‏های اجتماعی و اقتصادی، در دسترس بودن مواد، تسلط گروه‏های اقلیت نژادی، بیكاری، رشد بی‏قواره صنعت، جنگ و بحران اقتصادی، عدم اطلاع ‏رسانی جامع و كامل در زمینه عوارض جسمی، روحی و اجتماعی اعتیاد، وجود باورهای نادرست اجتماعی و ضعف فرهنگ مشاوره از عوامل مهم گرایش به سوء مصرف موادمخدر به شمار می ‏روند.