شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

اسم این غذا ته انداز است


اسم این غذا ته انداز است

مخلوط برنج و بادمجان یک پیشنهاد جنوبی

امروز چه غذایی درست کنم، بهتر است؟ این پرسشی است که اغلب ذهن خانم‌های ایرانی را به خود مشغول می‌کند. آنها همواره می‌خواهند غذایی تازه و البته مغذی برای اعضای خانواده‌شان تهیه کنند...

البته برخی به جدید بودن غذا نیز اهمیت می‌دهند تا از این طریق بتوانند تنوع بیشتری به میز غذایشان بدهند. در ضمن، راحت تهیه شدن یک غذا نیز از ویژگی‌هایی است که خانم‌ها به آن توجه می‌کنند. ما هم به همین منظور در این شماره به سراغ غذایی بوشهری رفته‌ایم که در گذشته‌های دور مردم این منطقه آن را بیشتر تهیه می‌کرده‌اند.

● مقدار کالری

موادغذایی یاد شده در مجموع ۱۲۹۰کیلوکالری انرژی دارند. در صورت تقسیم‌ این غذا میان ۵ نفر، مقدار کالری دریافتی هر کدام ۲۵۸ کیلوکالری خواهد بود. البته اگر این غذا را با روغن بیشتری تهیه کنید، به ازای هر قاشق مرباخوری روغن مصرفی، ۴۵ کیلوکالری به مقدار انرژی اضافه خواهد شد.

● غذای نفاخ، دمنوش ضدنفخ

برای تکمیل‌ وعده غذایی‌تان با گروه‌های غذایی مختلف، می‌توانید آن را با ماست و خیار میل کنید به این ترتیب، در یک وعده هم از غلات استفاده کرده‌اید و هم از سبزی‌ها و لبنیات. البته می‌توانید برای هرچه مغذی‌تر‌کردن این وعده، ماست را با جوانه گندم و سبزی‌های برگ سبز تازه‌ای مانند نعناع و گشنیز هم مخلوط کنید.

در ضمن اگر بعد از خوردن این غذا دچار نفخ یا سوء هاضمه می?شوید، می‌توانید دمنوش بابونه و نعناع مصرف کنید زیرا بابونه ضدالتهاب و نعناع ضدنفخ و ترش‌کردن است. به‌علاوه یادتان باشد که دمنوش‌های حاوی برگ بومادران، بابونه، نعناع، زیره، رازیانه و تخم گشنیز برای درمان بیماری‌های معده مفید هستند و مصرفشان به افرادی توصیه می‌شود که دچار نفخ و احساس سنگینی بعد از غذا شده‌اند.

● طـرز تـهـیـه

ابتدا بادمجان‌ها را به‌صورت حلقه‌حلقه خرد و یک طرفشان را سرخ کنید و کنار بگذارید. برنج را نیز که از قبل خیس‌کرده‌اید، آبکش کنید. ته‌قابلمه نچسبی را روغن بریزید و بادمجان‌ها را از سمتی که سرخ‌نشده هستند، ته‌قابلمه بچینید. روی آنها کمی زعفران آب‌شده و نمک و کمی از برنج را روی تکه‌های بادمجان بریزید. دوباره از بادمجان‌ها البته از سمتی که سرخ نشده هستند، روی لایه برنج قرار دهید و دوباره روی آنها را با برنج بپوشانید. این کار را آنقدر تکرار کنید که تمام مواد به پایان برسند. سپس قابلمه را روی اجاق قرار دهید تا برنج دم بکشد، بعد از ۲۰ دقیقه، غذای شما آماده خوردن خواهد بود.

● مـواد لازم (برای ۵ نفر)

برنج/۴لیوان/۶۴۰کیلوکالری

بادمجان/۱کیلوگرم/۲۰۰کیلوکالری

روغن مخصوص سرخ‌کردن/۵قاشق غذاخوری/۴۵۰کیلوکالری

نمک و زعفران/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۷ راز ته‌انداز

ته‌انداز از غذاهای جنوبی است که بیشتر مردم بوشهر آن را در گذشته‌های دور تهیه می‌کرده‌اند. این غذا معمولا در زمان‌هایی که دریا طوفانی بود و صیادان برای گرفتن ماهی نمی‌توانستند به دریا بروند، تهیه و مصرف می‌شد. ته‌انداز به‌دلیل ساده و در دسترس بودن مواد تشکیل‌دهنده‌اش، جزو غذاهایی است که مردم از هر طبقه‌ای به راحتی می‌توانستند و می‌توانند آن را تهیه کنند. البته نکته‌هایی را باید هنگام پخت این غذا در نظر گرفت:

۱. از آنجا که بادمجان در این غذا یکی از موادغذایی اصلی است، توصیه می‌شود در انتخاب آن دقت کنید. یعنی بادمجان‌هایی بخرید که پوست براق و شکلی گرد دارند زیرا طعم این بادمجان‌ها بهتر است و کمتر اتفاق می‌افتد که تلخ باشند.

۲. برای آنکه تلخی بادمجان‌ها را به حداقل برسانید، بهتر است قبل از سرخ کردن، روی بادمجان‌های حلقه‌حلقه شده نمک پاشیده و بگذارید ۲۰ دقیقه بمانند.

۳. بادمجان‌ها را از یک طرف سرخ کنید تا هنگام پخت در میان برنج بافت خود را از دست ندهند و له نشوند. در ضمن باید برش‌ بادمجان‌ها نسبتا بزرگ و ضخیم باشد در غیر این صورت هنگام سرو غذا شکلشان را از دست می‌دهند.

۴. برای آنکه روغن بادمجان‌ها گرفته شود، بهتر است بعد از سرخ کردن، آنها را روی دستمال حوله‌ای یکبار مصرف قرار دهید تا غذایتان بیش از اندازه چرب نشود.

۵. اگر مایل نبودید از زعفران برای طعم دادن به ته‌انداز استفاده کنید، بهتر است به آن زردچوبه بزنید و این غذا را با ادویه پلویی مزه‌دار کنید.

۶. ظرفی که برای پخت این غذا پیشنهاد می‌شود، قابلمه‌های تفلون است تا هنگام سرو غذا، کمترین آسیب به برش‌های بادمجان وارد شود.

۷. توصیه می‌کنیم همراه این غذا از ترشی بندری استفاده کنید. اگر تمایلی به خوردن ترشی ندارید، آن را با ماست و خیار بخورید. نوشیدنی‌ای هم که با این غذا به شما توصیه می‌شود، آب است و لزومی ندارد آن را با سایر نوشیدنی‌ها صرف کنید.

ساقی اخوان