پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

ایمنی کدام خودرو ایرانی بیشتر است


ایمنی کدام خودرو ایرانی بیشتر است

توجه به وضعیت ایمنی خودرو مثل انتخاب یک دندانپزشک مناسب است شاید در روز اول وجودش آنچنان ضروری به نظر نرسد ولی حتی یک ایربگ اضافه می تواند نقش سوپرمن را هنگام تصادفات برای شما ایفا کند

توجه به وضعیت ایمنی خودرو مثل انتخاب یک دندانپزشک مناسب است؛ شاید در روز اول وجودش آنچنان ضروری به نظر نرسد ولی حتی یک ایربگ اضافه می‌تواند نقش سوپرمن را هنگام تصادفات برای شما ایفا کند

مسلما برایتان پیش آمده که هنگام خرید خودرو طیف وسیعی از سوالات گوناگون در ذهنتان رژه برود و شما را با تردیدهای زیادی روبه‌رو کند. تردیدهایی که اغلب ریشه‌ای اصولی و کارشناسانه نداشته و از طرف اطرافیان با سلیقه‌های مختلف به شما تحمیل می‌شوند. با این‌حال آنچه که در تمامی‌ اظهار نظرها مشترک است توجه به وضعیت ایمنی خودروست. تا جایی که حتی خیلی‌ها خرید یک‌ خودروی کارکرده با ایمنی بالاتر را به یک مدل صفر که از استانداردهای ایمنی لازم دور است، ترجیح می‌دهند.

متاسفانه در ایران هم هیچ‌موسسه اختصاصی برای رتبه‌بندی و امتیازدهی به وضعیت ایمنی خودروها وجود ندارد و از سوی دیگر آمارهای منتشر شده هم آنچنان موثق نیستند و نمی‌توان با اطمینان کامل به آن‌ها رجوع کرد. با این حال دو راه پیش پای خریداران قرار می‌گیرد؛ یکی اعتماد به تجربیات شخصی سایر رانندگان است و دیگری توجه به امتیازات کسب شده از سوی خودروها در موسسات معتبر تست ایمنی.

یکی از قابل‌اتکاترین شرکت‌هایی هم که در این زمینه فعالیت می‌کند euroncap نام دارد که نتایج تمامی‌تحقیقات و تست‌های خود را با امتیازات کسب شده در سایت‌های مربوطه به اشتراک می‌گذارد. بد نیست بدانید اکثر خودروهای در حال تردد در کشور ( به غیر از چند مدل خاص)، در اروپا یا آمریکا تست تصادف شده‌اند و از این نظر می‌توان نتایج به دست آمده را به عنوان کارشناسی معتبر هنگام خرید خودرو در نظر گرفت. ما هم اینبار تعدادی از پرفروش‌ترین خودروهای داخلی را از لحاظ ایمنی برای شما لیست کرده‌ایم تا حداقل بدانید هر روز جان خود را به دست چه خودرویی می‌سپارید.

● پراید

در مورد پراید نیاز به هیچ‌گونه تست و چالشی نیست چرا که امتحان خود را به خوبی در جاده‌‌های کشور پس داده است! خودرویی که به موازات افزایش قیمت ۱۰۰ درصدی‌اش به کیفیت و ایمنی‌ آن اضافه نشد و همچنان عامل اصلی تصادفات پرخسارت محسوب می‌شود. در تصاویر گرفته شده از تست‌های تصادف به وضوح همه چیز مشخص است؛ پراید دچار انحراف شدید در ستون، درها و سقف می‌شود، کابین سرنشینان تاب بر می‌دارد، در خودرو باز می‌شود و داشبورد هم صدمه شدید به پای راننده وارد می‌کند.

ضمن اینکه جلوبندی آن هم به شکل استانداردی جمع نمی‌شود که متاسفانه بسیاری از قطعات کاپوت مانند موتور وارد کابین می‌شوند. البته سایپا اعلام کرده در نسل جدید پراید یعنی سری ایکس ۱۰۰ اکثر مشکلات حل شده و داخل در‌ها، کف خودرو و جلوی کابین با استفاده از گاردهایی و اضافه کردن ورقه‌های جدید فلزی تقویت شده‌اند ولی مسلما برای اینکه پراید حداقل از لحاظ ایمنی بتواند به سطح متوسطی برسد، سال‌های زیاد و وعده‌های گوناگونی نیاز است!

امتیاز ایمنی: ۲ از ۵

● زانتیا

گول ظاهر این فرانسوی را نخورید! زانتیا شاید توانایی حرکت با سه چرخ را داشته باشد ولی برخلاف آنچه به نظر می‌رسد آنچنان هم ایمن نیست و در آزمایش euroncap تنها دو ستاره ایمنی گرفته است. (چیزی در مایه‌های پراید خودمان) البته خوشبختانه با وجود کیسه هوا میزان تلفات و خسارات کاهش می‌یابد اما با این حال شاسی این سدان سالخورده خم شده و حتی ستون آن هم تاب برمی‌دارد. ضمن اینکه یکی از مهمترین نقاط ضعف زانتیا تصادف از بغل‌هاست که اگر چنین اتفاقی بیفتد بیشترین آسیب را هم به خودرو و هم به سرنشین‌ها وارد خواهد آورد و بالاتنه و پاهای راننده حین تصادف بیشترین احتمال آسیب را خواهند داشت. در واقع وضعیت زانتیا آن‌قدر بد به نظر می‌رسد که کلا فرقی نمی‌کند با کدام سمت این تابوت مرگ تصادف کنید و در تست‌های صورت گرفته شده، تصادف از جلو هم وضعیت قرمزی را نشان می‌دهد.

امتیاز ایمنی: ۲ از ۵

● رنو مگان

وضعیت ایمنی مگان خوب است؛ این اطمینان را می‌توان به راحتی از هیبت و فرم طراحی بدنه‌اش هم به خوبی درک کرد. خوشبختانه نه شاسی‌اش انحراف پیدا می‌کند نه ستون‌هایش دچار خمیدگی شدید می‌شود. ترمز‌ها هم از سیستم ضدقفل و توزیع الکترونیک نیروی ترمز در چرخ بهره می‌برند که در مواقع اضطراری عملکرد خیلی خوبی را از خود نشان می‌دهند.

کیسه‌های هوا هم در تصادفات شدید محافظت از سرنشینان را برعهده دارند. در کل می‌توان گفت در هر زمینه‌ای که زانتیا امتیاز نگرفته، مگان سربلند شده است. درون کابین این خودرو تا حد زیادی آرامش را حس خواهید کرد.

امتیاز ایمنی: ۴ از ۵

● سمند

برخلاف آنچه که به نظر می‌رسد سمند آن‌قدرها هم خودروی خطرناکی نیست. تست تصادف این محصول وطنی در شرکت مایرای انگلستان انجام شده که درنهایت توانسته خود را چند پله بالاتر از رقبای همرده نشان دهد. البته این نکته را نباید فراموش کرد که خمیدگی سقف و رکاب به داخل اتاق می‌تواند منجر به مجروح شدن سرنشینان بخش جلویی شود (آنچه که هر روز در تصادفات سمند می‌بینیم). ولی خوشبختانه ایربگ در بازه زمانی مناسبی عمل کرده و چون توزیع وزن این خودرو مناسب است، حین تصادف عقب آن بلند نمی‌شود.

ضمن اینکه سالم ماندن ستون‌ها و خرد شدن شیشه جلو باعث شده سمند از سوی شرکت مایر استانداردهای لازم را کسب کرده که از این حیث برتری جزئی را نسبت به پژو ۴۰۵ نشان می‌دهد. همچنین این سدان با ارتقای استانداردهای جهانی، موفق به گذراندن تست‌های اجباری استاندارد ایمنی کشورهای حوزه خلیج فارس (GSO) هم شده ولی اگر در موسسه یوروآن کپ این تست‌ها انجام می‌گرفت، می‌توانستیم سه ستاره را برای این خودروی ملی متصور باشیم.

● پژو ۲۰۶

پژو ۲۰۶ بر خلاف ظاهرش یکی از ایمن‌ترین خودروها در آزمایش‌های گوناگون است؛ تا جایی که توانسته از خیلی رقبای هم‌رده سبقت گرفته و به راحتی چهارستاره از پنج ستاره موسسه euroncap را به خود اختصاص دهد! این ‌هاچ‌بک محبوب در تصادف شدید تا کاپوت تخریب می‌شود اما نکته اینجاست که موتور آن به سمت سطح زمین متمایل شده و به همین دلیل به داخل اتاق ضربه مهلک و زیادی وارد نمی‌کند. این ویژگی در واقع از مهمترین موارد ایمنی ۲۰۶ محسوب می‌شود که توانسته آن را در اکثر آزمایش‌ها سربلند بیرون آورد ضمن اینکه می‌توان روی ترمزهای ABS و ایربگ آن هم حساب باز کرد.

البته تمامی ‌این موارد به این معنا نیست که این ‌هاچ‌بک از هر تصادفی جان سالم به در می‌برد؛ کناره‌های ۲۰۶ به خوبی بخش جلویی عمل نمی‌کنند و اکثر تصادفاتی که منجر به واژگونی یا خسارات زیاد بوده از این نواحی به آن تحمیل شده‌اند.

امتیاز ایمنی: ۳ از ۵

● MVM۱۱۰

ایمنی این خودرو از ماتیز هم بدتر است! کسب دوستاره از پنج ستاره لازم برای ماتیز نشان داد که از این لحاظ به هیچ‌عنوان نمی‌توان روی آن حساب باز کرد حال خودتان وضعیت MVM را تصور کنید. در تست‌های صورت گرفته مشخص شد علاوه بر اینکه سقف آن به راحتی هرچه تمام‌تر خم می‌شود، درهای آن هم باز شده و احتمال اینکه سرنشین‌ها به بیرون پرتاب شوند، بسیار بالاست. علاوه بر این، قطعات داخلی بخش جلویی خودرو صدمه شدیدی به سرنشین‌ها خواهد زد؛ به طوری که آسیب واردشده به آدمک تست در ناحیه سر، گردن و بالاتنه در حد قرمز ثبت شده است. در کل از خودرویی در این کلاس و ابعاد آن هم ساخت چین، انتظار‌ بیشتری نمی‌توان داشت و باید استفاده از آن را به ‌‌ترددهای شهری محدود کرد.

امتیاز ایمنی: ۱ از ۵

● تندر ۹۰

امتیاز ایمنی تندر ۹۰ (داچیا یا رنو لوگان) در سطح بین‌المللی سه ستاره است و قطعات داخلی آن طوری طراحی شده‌اند که هنگام تصادف فشرده شوند. همچنین از آنجایی که مخزن سوخت در کف خودرو و به دور از کمک فنرها قرار گرفته، برای همین اگر تصادفی به طور ناگهانی از عقب آن رخ بدهد کمترین احتمال برای سوراخ شدن آن توسط کمک فنر وجود دارد. ضمن اینکه وجود یک لایه عرضی در پشت صندلی عقب، خطر ورود اشیا از صندوق به داخل کابین را محدود می‌کند. ساختار لانه زنبوری داشبورد هم که از مواد ترکیبی جاذب نیرو ساخته شده در اثر ضربه از جلو، خطر آسیب به زانو را کاهش می‌دهد. در کل می‌توان ایمنی این خودرو را در حد برادر بزرگ‌ترش مگان دانست ولی با توجه به ابعاد و ارتفاع نسبتا زیادی که از سطح زمین دارد در سرعت‌های بالا با توجه به شتاب مناسب موتور باید کاملا حواس‌تان جمع باشد.

امتیاز ایمنی: ۳ از ۵

● پژو پارس

شاید فکر کنید به خاطر تشابهات ساختاری و شاسی بین پژو پارس با سمند، این خودرو هم می‌تواند تا حد زیادی فشار ناشی از تصادفات را دفع کند که باید گفت اینطور نیست! در واقع پژو پارس نقص مهمی‌دارد که در اکثر تصادفات سنگین منجر به صدمات جانی به سرنشینان جلو می‌شود؛ جایی که احتمال وارد شدن میل فرمان و پدال‌ها به داخل اتاق بسیار بالاست. البته قسمت‌های زیرین این خودرو مثل شاسی و کلاف بدنه مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند ولی بخش‌های بالایی بدنه چندان استحکام بالایی نداشته و در صورت واژگونی، به نوعی کابین آن مچاله می‌شود. با این حال اگر قصد خرید این مدل پ‍ژو را دارید، روی نمونه‌های ELX آن فکر کنید.

امتیاز ایمنی: ۳ از ۵