یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

غرب و پرونده هسته ای ایران


با وجود همه فضاسازی های اروپا و آمریکا در زمینه ازسرگیری فعالیت های تحقیقاتی هسته ای ازسوی ایران, هنوز غرب درایجاد اجماع علیه ایران در عرصه بین المللی ناکام بوده است

جمهوری اسلامی ایران چند هفته پیش با ارسال نامه‌ای به محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که تحقیقات هسته‌ای خود را از سر می‌گیرد.

ایران ضمن تاکید برحق خود در بهره‌مندی ازفناوری صلح‌آمیزهسته‌ای، تاکید کرد که محور مذاکرات ایران و جامعه جهانی فقط تولید سوخت هسته‌ای است و تحقیقات هسته‌ای در این قالب نمی‌گنجد.

به‌دنبال این اقدام اروپا و آمریکا فضاسازی‌های گسترده‌ای راعلیه جمهوری اسلامی ایران، با هدف توقف فعالیت‌های تحقیقاتی، در پیش گرفتند.

در راستای این فضاسازی‌هاپنج کشور عضو دائم شورای‌امنیت ملی سازمان ملل متحد به اضافه آلمان، با دعوت آمریکا دوشنبه این هفته در لندن گردهم آمدند تابتوانند به نقطه‌ای مشترک در خصوص فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران دست یابند.

از دید کارشناسان این اجلاس نشان داد که نقاط مشترک این کشورها در خصوص پرونده هسته‌ای ایران به حدی نیست که بتوان آن را پایه یک اجماع علیه ایران قرار داد.

به نظر می‌رسد رویکرد آمریکا و اروپا با چین و روسیه هنوز متفاوت است و این فاصله جدی نمی‌تواند مانعی در راه از اتخاذ تصمیمی مشترک در این زمینه باشد.

درحالی که برخی از کشورهای اروپایی و آمریکا بر ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به‌شورای امنیت سازمان ملل تاکید دارند، چین بر ادامه مسیر دیپلماسی تاکید داشته و روسیه نیز هنوز بر مذاکره با ایران درچارچوب طرحی که ارایه کرده، اصرار می‌ورزد.

سرگئی لاوروف، وزیرامورخارجه روسیه روز سه‌شنبه گفت اعمال تحریم بهترین راه‌برای حل مساله هسته‌ای ایران نیست که این اظهارات خود گویای وجود اختلاف نظر بین این کشور با غرب در خصوص نحوه برخورد با ایران است.

وزیر امور خارجه روسیه تاکید می‌کند که کشورش معتقد است راههای موثر دیگری هم برای حل بحران وجود دارد.

لاوروف در ادامه با اشاره به‌اظهارات ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه، درمورد پرهیز از اقدامات شتابزده درمورد برنامه‌هسته‌ای ایران گفت:از تهران می‌خواهیم همکاری خود را با آژانس بیشتر کرده و اجازه دهد موضوع در قالب آژانس حل و فصل شود.

کونگ چوان سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در اظهاراتی تاکید کردکه مساله هسته‌ای ایران باید از راه مذاکره حل شود و این کشور تمام سعی خود را برای برای حل مطلوب مساله هسته‌ای ایران به کار خواهد گرفت.

کارشناسان معتقدند حتی بین سه کشور اروپایی نیز دو طیف متفاوت وجود دارد و آن اتخاذ مواضع محتاطانه‌تر فرانسه نسبت به انگلیس و آلمان در قبال پرونده هسته‌ای ایران است.

نتیجه اجلاس ‪ ۵ + ۱‬در لندن، توافق بر سر برگزاری نشست فوق‌العاده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ‪ ۱۳‬و ‪ ۱۴‬بهمن بود. از دیدگاه کارشناسان در آن اجلاس نیز شرایط سخت‌تری برای ایران تصور نمی‌شود.

نقطه‌ای که جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از آن به عنوان مهار چندگانه استفاده کند، ادامه مذاکرات با روسیه در خصوص طرح ارایه شده از سوی این کشوربرای غنی‌سازی است که دور دوم آن قرار است ‪ ۲۷‬بهمن ماه درمسکو برگزار شود. مقامات ایران و روسیه برادامه مذاکره درخصوص این طرح تاکید کرده‌اند.

مسوولان هسته‌ای کشور پس از مذاکرات هفته گذشته ایران و روسیه در تهران این مذاکرات را مثبت ارزیابی و اعلام کردند که پس از دور دوم این مذاکرات، در این خصوص به جمع بندی نهایی دست می‌یابند.

حرکت اساسی دیگر جمهوری اسلامی ایران باید ادامه همکاری‌های سازنده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جلب اعتماد آژانس درصلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود است.

داریوش غفاری