سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

انرژی ات را از دست نده


انرژی ات را از دست نده

بازگشتن به محل کار پس از چند روز تعطیلی یکی از سخت ترین کارها حتی برای فعال ترین کارمندهاست

بازگشتن به محل کار پس از چند روز تعطیلی یکی از سخت ترین کارها حتی برای فعال ترین کارمندهاست.

به بیان دیگر معضل دلزدگی از کار پس از تعطیلات تنها در هر جامعه ای و هر فردی وجود دارد.

بررسی های انجام شده بر بیش از ۲۵۰۰کارمند در یک سال در شهر لیدز نشان می دهد عوامل متعددی نظیر دیدگاه افراد به کار و زندگی، چگونگی سپری کردن تعطیلات، زمان دور بودن از محیط کار، میزان رضایت شغلی افراد و... در میزان احتمال ابتلا به دلزدگی از کار پس از تعطیلات مؤثر است، اما این مسئله تنها نخستین روزهای سال جدید کاری افراد را درگیر کرده و در اکثر مواقع پس از آن زندگی عادی دوباره به جریان می افتد.

جامعه شناسان با اشاره به شیوع این پدیده می گوید: درصد زیادی از افراد، بویژه دانش آموزان پس از گذراندن یک دوره مرخصی کوتاه مدت، تمایلی برای بازگشت به جریان عادی زندگی و به عهده گرفتن دوباره مسئولیت های پیشین را نداشته و ممکن است نخستین روزهای پس از تعطیلات با بی حوصلگی و قصور کاری همراه شود.

در این ایام تغییراتی در ساعات استراحت، صرف غذا و به طور کلی به هم خوردن ساعت بدن باعث ایجاد ناهماهنگی میان زندگی کاری و دوران استراحت می شود.

علائمی مانند احساس خستگی، کاهش اشتها، اضطراب و دردهای عضلانی در افراد مبتلا به سندرم دلزدگی پس از تعطیلات مشاهده می شود که درصد زیادی از آن به علت بهره مند نبودن از برنامه ریزی صحیح در دوران تعطیلات و نگرش غلط به این دوره است.

وی با تأکید بر این مسئله که دیدگاه غلط افراد نسبت به تعطیلات و بی توجهی به اهداف کوتاه مدت و هماهنگ نکردن آن با اهداف بلندمدت فرد پس از این ایام می گوید: به طور کلی دلزدگی و تمایل نداشتن به بازگشت به کار پس از تعطیلاتی به وجود می آید که مدت زمان آن بیش از ۴روز بوده و کمتر از ۱۰روز باشد.

دیدگاه غلط افراد نسبت به تعطیلات

برخلاف تعطیلات کوتاه مدت که دانش آموزان و کارمندان و دیگر شاغلین با روحیه ای شاداب و انرژی فراوان به کار و تحصیل بازمی گردند، پس از پایان تعطیلات طولانی درصد زیادی از افراد تمایل به بازگشتن به زندگی کاری را نداشته و در روزهای نخست سال کاری احساس رخوت و خستگی و گاهی اوقات نیز افسردگی می کنند.

در حالی که این تعطیلات، فرصت مناسبی برای رهایی فکر و جسم از زندگی پردغدغه و صنعتی امروز است و باید از این روزها برای بازیابی انرژی به منظور افزایش بازده کاری در سال جدید استفاده کرد.

کارشناسان علوم اجتماعی آخرین روز تعطیلات را پایان خوش روزهای با هم بودن و احیای انرژی از دست رفته در سال کهنه و آغاز تلاشی پرثمر برای دستیابی به موفقیت می دانند.این در حالی است که اکثر افراد، این نکته مهم را فراموش می کنند که تعطیلات نقش مهمی در به دست آوردن انگیزه و نشاط برای شروع روزکاری بوده و در واقع میانبری است تا افراد را به اهداف والایی که درنظر دارند، نزدیک کند.

در واقع بسیاری از افرادی که تمایل بازگشت به کار را نداشته و احساس خستگی و افسردگی می کنند، در ایام تعطیلات از نقش مهم روزهای استراحت در بازیابی و تجدید نیروی کار برای ادامه فعالیت ها غافل شده و با غرق شدن در شیوه جدیدی از زندگی از واقعیت ها دور شده اند.

بررسی ها نشان داده که نداشتن رضایت شغلی و علاقه مند نبودن به محیط کار را یکی دیگر از دلایل ایجاد خستگی و دلزدگی و کار پس از تعطیلات است و از آنجایی که اشتغال و فعالیت در حرفه ای مشخص بخش مهم از قابل توجهی از زندگی روزانه افراد را تشکیل می دهد و افراد شاغل زمان زیادی از روز را به فعالیت از خارج منزل می پردازند، یکی از دلایل بی انگیزگی افراد پس از گذراندن روزهای تعطیل، نارضایتی شغل افراد است.

به امید یک هوای تازه تر

به طور کلی افرادی که به حرفه و فعالیتشان علاقه مند هستند، با برنامه ریزی برای دوران پس از تعطیلات و به یاد آوردن خاطرات کاری، مشتاقانه منتظر شروع دوباره فصل جدیدی از فعالیت هستند و شروع مجدد فعالیت ها آنها را با مشکل مواجه نمی سازد، اما افرادی که در محیط کاری خود احساس امنیت نمی کنند از فکر بازگشت به این فضا آزرده خاطر شده و در ایام تعطیل سعی می کنند، به این مسئله فکر نکنند.

از این رو با پایان تعطیلات و مواجه شدن با واقعیت آغاز تلاش دوباره و بازگشت به محیط کاری، تا هماهنگ شدن فکر و جسم با محیط و عادت کردن به فضای کاری، احساس خستگی و بی حالی در آنها وجود خواهد داشت.

به عقیده متخصصان، با انجام برخی دستورالعمل های ساده در تعطیلات احساس خستگی و دلزدگی از کار پس از پایان تعطیلات کاهش پیدا می کند.

نداشتن آمادگی کافی برای آغاز کار یکی از عوامل تمایل نداشتن افراد به بازگشتن به آن محیط است. درصد زیادی از افراد جامعه، به امید رهایی از دلمشغولی ها و روزمرگی ها خداحافظی کرده و فراموش می کنند در مدت زمانی که در آن ذهن آرامش می گیرد باید فرصتی نیز برای برنامه ریزی و ارتقای بازده کاری در آینده فراهم کرد.

باید توجه داشت در صورتی که زمانی در روزهای تعطیل به بررسی نقاط ضعف و مشکلات در کارنامه کاری گذشته اختصاص داده شود و با برنامه ریزی و ایده پردازی های نو و خلاقانه درصدد بهبود و رفع مشکلات اقدام شود، شوق بازگشت به کار با انرژی بیشتر پدیدار خواهد شد.

در صورتی که آخرین روز تعطیلات به فراهم کردن محیطی آرام و وسایل مورد نیاز برای شروعی دوباره اختصاص داده شود، علائم ناشی از ابتلا به دلزدگی از بازگشت به کار کاهش خواهد یافت.

در آغاز هفته های نخست کاری با پیروی از الگوهای غذایی سالم و انجام حرکات ورزشی به کاهش علائم کسالت از کار پس از پایان تعطیلات کمک می کند.

برخی تحقیقات نشان می دهد، نوشیدن شیر در کاهش خستگی و افزایش انرژی موثر است.

برای تنظیم ساعات بدن و کمک به رفع خستگی در اولین روزهای جدید کاری انجام حرکات ورزشی در ساعات چهار تا پنج بعدازظهر، دوش گرفتن با آب گرم قبل از خواب شبانه، آغاز روز با انجام ورزش هایی مانند شنا، و پیاده روی در بازیابی انرژی لازم به منظور انجام کارهای روزانه مهم محسوب می شود.